ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Ελλάδα - Τουρκία: Ο διάλογος συνεχίζεται, το ίδιο και οι προκλήσεις

Ελλάδα - Τουρκία: Ο διάλογος συνεχίζεται, το ίδιο και οι προκλήσεις
Ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Ταγίπ Ερντογάν.
AP Photo

Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν βλέποντας τη μεγάλη εικόνα των εξελίξεων με την Ουκρανική κρίση η οποία κάθε άλλο παρά βαίνει προς αποκλιμάκωση. 

Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σε ανοιχτή γραμμή με αρκετούς ξένους ηγέτες ιδιαίτερα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν ο οποίος προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτό το εξάμηνο.

Το μήνυμα λοιπόν που έλαβε η Αθήνα είναι ότι όλος ο κόσμος βαδίζει σε ισορροπία τρόμου πέρα από κάθε πρόβλεψη και φαντασία και είναι άγνωστο πότε θα σταματήσει αυτός ο όλεθρος.

Οι εταίροι λοιπόν έχουν συμφωνήσει ότι εφόσον είναι σύμμαχοι του ΝΑΤΟΙ θα πρέπει να αφήσουν στην άκρη προς το παρόν τις εντάσεις μεταξύ τους και να δώσουν έμφαση στον πόλεμο κατά του κοινού εχθρού που είναι για τους Αμερικανούς πρωτίστως η Ρωσία.

Σύμφωνος λοιπόν με αυτό το σκεπτικό ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν. Προκειμένου μάλιστα να δοθεί το σήμα ότι «συμφωνούμε να πέσουν οι τόνοι για το γενικό καλό» εμφανίστηκαν χωρίς γραβάτες, κάτι πολύ ασυνήθιστο για τον Έλληνα πρωθυπουργό αφού ποτέ δεν έχει συναντηθεί με ηγέτη ξένου κράτους χωρίς να φορά γραβάτα.

Ακόμη και το γεγονός ότι συναντήθηκαν χωρίς ομάδες εργασίας, χωρίς συνεργάτες χωρίς τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν και τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Μεγάρου Μαξίμου Ελένη Σουρανή οι οποίοι γευμάτισαν σε διπλωματική αίθουσα ήταν μια κίνηση ουσίας πάνω από τους συμβολισμούς.

Η συνάντηση ήταν η τρίτη σε επίπεδο κορυφής τα τελευταία δυόμιση χρόνια και καμία από τις συναντήσεις δεν έμοιαζε με την άλλη.

Η πρώτη ήταν τον Δεκέμβριο του 2019 στο Λονδίνο. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη σκιά του τουρκολιβυκού μνημονίου που είχε λίγο καιρό νωρίτερα συνάψει με τη Λιβύη και οι συνομιλίες ήταν απολύτως τυπικές.

Η επόμενη συνάντηση πραγματοποιήθηκε πέρυσι τον Ιούνιο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στο ΝΑΤΟ ύστερα από μια περίοδο μεγάλης έντασης και συνεχών προκλητικών δηλώσεων. «Έσπασε ο πάγος στις διμερείς σχέσεις διεμήνυσαν τότε κυβερνητικές πηγές. Και μπορεί ο πάγος να έσπασε όμως οι προκλήσεις συνεχίστηκαν με την τουρκική ηγεσία να εντάσσει στην επιχειρηματολογία της καθημερινά την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους.

Στην προχθεσινή συνάντηση ο τίτλος που έδωσε ο πρωθυπουργός ήταν «μπήκανε τα θεμέλια» .

Άρα λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να δώσει περιθώριο ενός εξαμήνου μέχρι το φθινόπωρο οπότε και έχει κατ' αρχήν συμφωνηθεί να γίνει το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι παραβιάσεις θα συνεχιστούν. Όπως θα συνεχιστούν και οι υπερπτήσεις. Όπως θα συνεχιστούν και οι προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων όσο βαδίζουμε προς τη χρονιά ορόσημο το 2023 όπου είναι προγραμματισμένες οι εκλογές στη γειτονική χώρα και ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει ένα ισχυρό αφήγημα.

Η Αθήνα θα τα βλέπει και θα τα καταγράφει. Και θα απαντά. Όπως κάνει όλες τι άλλες φορές. Αλλά τώρα το πρίσμα που βλέπει τα γεγονότα είναι πλέον διαφορετικό. Τώρα ο κόσμος άλλαξε.

Εδώ γίνεται πόλεμος επί ευρωπαϊκού εδάφους. Στη γειτονιά μας.

Επομένως η τακτική της Αθήνας συνοψίζεται όπως περίπου γίνεται και μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Διπλωματικές συναντήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών πραγματοποιούνται, οι υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν, η Μόσχα διεμήνυσε ότι δεν θέλει την πτώση της ουκρανικής κυβέρνησης. Αλλά ο πόλεμος μαίνεται.