ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Τι θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στις 24 Μαρτίου

Σύνοδος Κορυφής
Στο επίκεντρο η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας
Intime

Στο επίκεντρο η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας

Η διακήρυξη των Βερσαλλιών που υιοθετήθηκε την περασμένη εβδομάδα έχει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν στην ενίσχυση της άμυνας που στο μέλλον μπορούν να αξιοποιηθούν εις όφελος της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Στη διακήρυξη λοιπόν αναφέρεται ότι «ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας αποτελεί κοσμογονική αλλαγή στην ευρωπαϊκή ιστορία.

Κατά τη σύνοδό μας στις Βερσαλλίες, συζητήσαμε πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αρθεί στο ύψος των ευθυνών της σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, προστατεύοντας τους πολίτες, τις αξίες, τις δημοκρατίες και το ευρωπαϊκό μας μοντέλο»

Οι εταίροι λοιπόν υπό το πρίσμα των εξελίξεων μίλησαν για αυξανόμενη αστάθεια, για εντεινόμενο στρατηγικό ανταγωνισμό και διογκούμενες απειλές κατά της ασφάλειας και ότι πλέον έχουν αποφασίσει να αναλάβουμε μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά μας και να λάβουμε περαιτέρω αποφασιστικά μέτρα για να εδραιώσουμε την ευρωπαϊκή κυριαρχία μας, να μειώσουμε τις εξαρτήσεις μας και να σχεδιάσουμε ένα νέο αναπτυξιακό και επενδυτικό μοντέλο για το 2030.

Συμφώνησαν λοιπόν να αυξηθούν ουσιαστικά οι αμυντικές δαπάνες, να επενδύσουν περαιτέρω στις δυνατότητες που απαιτούνται για τη διεξαγωγή ολόκληρου του φάσματος αποστολών και επιχειρήσεων μεταξύ άλλων επενδύοντας στην κυβερνοασφάλεια και τη διαστημική συνδεσιμότητα.

Την επόμενη εβδομάδα στις έκτακτες Συνόδους Κορυφής αλλά και στην σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών που θα προηγηθεί, οι πρωτοβουλίες αυτές θα εξειδικευθούν. Ήδη έχουν ζητήσει από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας, να υποβάλει ανάλυση των επενδυτικών κενών στον τομέα της άμυνας έως τα μέσα Μαΐου και να προτείνει οποιαδήποτε περαιτέρω πρωτοβουλία κρίνεται αναγκαία για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης στον τομέα της άμυνας.

Όλες αυτές οι εξελίξεις ενισχύσουν τις ελληνικές θέσεις. Διότι η οποιαδήποτε ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας στέκεται απέναντι στις τουρκικές απειλές. Άλλωστε πάντα η Αθήνα λέει ότι οι ελληνοτουρκικές διαφορές είναι και ευρωτουρκικές.

Τα κείμενα λοιπόν που θα συμφωνηθούν από εδώ και στο εξής θα εξυπηρετούν τα ελληνικά συμφέροντα αφού θα κινούνται στη κατεύθυνση να στέκονται απέναντι σε κάθε εξωτερική απειλή είτε αυτή είναι η Ρωσία είτε είναι η Τουρκία.

Και έρχονται σε συνέχεια του κειμένου της ελληνογαλλικής συμφωνίας το οποίο προβλέπει αυστηρά ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που ένα από τα δύο μέρη δεχτεί επίθεση από τρίτο κράτος.

Γι’ αυτό και έχουν μεγάλη σημασία οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος χαρακτήρισε «ηλεκτροσόκ» για το ΝΑΤΟ την ουκρανική κρίση και υπεραμύνθηκε των δηλώσεων του το 2019 όταν μίλησε για «εγκεφαλικά νεκρή» τη Βορειοατλαντική συμμαχία. Εξήγησε μάλιστα ότι όταν έκανε τη δήλωση αυτή υπήρχε έλλειψη στρατηγικής καθαρότητας όταν η Τουρκία απειλούσε «άλλο κράτος μέλος» εννοώντας ξεκάθαρα την Ελλάδα.

Στα χαρτιά λοιπόν, όσο δεσμευτικά είναι αυτά, η Ελλάδα θωρακίζεται και εδραιώνει τις συμμαχίες της. Το ζητούμενο είναι αν θα αρκούν αυτά όταν έρθει η ώρα της έμπρακτης απειλής στο Αιγαίο.