ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

To παζάρι του Ερντογάν για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

To παζάρι του Ερντογάν για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Η Αθήνα εκτιμά ότι θα γυρίσει μπούμεραγκ για τον Ταγίπ Ερντογάν η θέση που εξέφρασε

Θα βάλει ή όχι βέτο η Τουρκία όταν έρθει η στιγμή της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ; Είναι αποφασισμένος ο Ταγίπ Ερντογάν να έρθει αντιμέτωπος με τη Συμμαχία και να εδραιωθεί ως δούρειος ίππος της Ρωσίας;

Η Αθήνα εκτιμά ότι θα γυρίσει μπούμεραγκ για τον Ταγίπ Ερντογάν η θέση που εξέφρασε όχι μία αλλά αρκετές φορές τα τελευταία 24 ωρα για τις δύο Σκανδιναβικές χώρες με πιο πρόσφατη τη χθεσινή στη συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Αλγερίας.

«Δεν μπορούμε να πούμε ‘ναι’ στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Θα είναι σαν να λέμε ‘ναι’ στους εκπροσώπους των τρομοκρατών στη Συμμαχία» είπε με νόημα και συνέχισε:
«Καμία χώρα δεν έχει μία σαφή και ξεκάθαρη στάση έναντι των τρομοκρατικών οργανώσεων. Ακόμα κι αν πουν ότι είμαστε κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, έχουν κάνει πριν δηλώσεις ότι δεν θα εκδώσουν τους τρομοκράτες, που θα έπρεπε να εκδώσουν. Ακόμη κι αν πουν ότι θα τους εκδώσουν, θα τους πιστέψουμε; Ένας μουσουλμάνος δεν μπορεί να μπει μέσα από μια τρύπα δύο φορές», και έβαλε στο κάδρο πάλι την Ελλάδα.

«Ξέρετε παλαιότερα η Ελλάδα είχε βγει από το ΝΑΤΟ και η κυβέρνηση της εποχής εκείνης επέτρεψε στην Ελλάδα να ενταχθεί ξανά στο ΝΑΤΟ.
Τώρα καλώ το έθνος μου να μας παρακολουθήσει από τις οθόνες του. Είναι οι κορυφαίες χώρες του ΝΑΤΟ που δίνουν κάθε είδους υποστήριξη στην Ελλάδα; Είναι. Είναι εκείνες που ανοίγουν βάσεις στην Ελλάδα; Είναι. Πώς να τους πιστέψουμε; Η Σουηδία αποτελεί ήδη κέντρο επώασης τρομοκρατικών οργανώσεων. Φέρνουν τρομοκράτες στα κοινοβούλιά τους, τους βάζουν να μιλήσουν εκεί και τους απευθύνουν ειδικές προσκλήσεις. Υπάρχουν ακόμη και τρομοκράτες υπέρ του ΡΚΚ στα κοινοβούλιά τους. Γιατί να τους εμπιστευτούμε;».

Η Σουηδία η οποία χρειάστηκε μόλις δύο ώρες συζήτησης στο κοινοβούλιο για να αποφασίσει και να αλλάξει πολιτική δεκαετιών δήλωσε ότι θα στείλει διπλωμάτες στην Τουρκία σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Άγκυρας στο σχέδιό της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον σουηδό υπουργό Άμυνας Πέτερ Χούλτκβιστ.

«Θα στείλουμε μια ομάδα διπλωματών για να διεξαγάγουν συνομιλίες και να έχουν ένα διάλογο με την Τουρκία, ώστε να δούμε πώς μπορεί αυτό να διευθετηθεί και περί τίνος ακριβώς πρόκειται», δήλωσε ο Χούλτκβιστ στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας εμφανίστηκε όμως αρνητικός και άκαμπτος:
«Α, Λένε ότι θα έρθουν στην Τουρκία τη Δευτέρα. Θα έρθουν για να μας πείσουν. Να μας συγχωρούν, αλλά ας μην κάνουν τον κόπο. Καταρχάς, δεν θα λέγαμε ‘ναι’ σε μία ένταξη στο ΝΑΤΟ, σε έναν οργανισμό ασφαλείας, σε όσους επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία. Γιατί τότε το ΝΑΤΟ παύει να αποτελεί ασφάλεια. Είναι αδύνατο να πούμε ‘ναι’ σε αυτό. Δεν γίνεται να μας τσιμπήσουν ξανά από εκεί που μας τσίμπησαν. Να μας συμπαθάνε».

Μέσα σε αυτό το κλίμα έχει ενδιαφέρον η συνάντηση που θα έχει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Τετάρτη με τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μια συνάντηση που θα έχει ενδιαφέρον διότι θα έχει προηγηθει η συνάντησή με τον Νίκο Δένδια άρα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα ενημερωθεί και για τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, αλλά και γιατί ο Μπλίνκεν θα επιχειρήσει να πείσει τον Τούρκο ομολόγό του να μη θέσει η χώρα του βέτο. Και το ερώτημα είναι : Με τι αντάλλαγμα;