ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Με τι ασχολήθηκε το ΝΑΤΟ εκτός από τον Ερντογάν

Με τι ασχολήθηκε το ΝΑΤΟ εκτός από τον Ερντογάν
Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη
Jonathan Ernst/Pool Photo via AP

Η Αλεξία Τασούλη γράφει στο «Διπλωματικό Διαβατήριο» για το τι απασχόλησε τη σύνοδο του ΝΑΤΟ το τριήμερο 28-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη.

Aν κάτι έγινε σαφές στη σύνοδο του ΝΑΤΟ είναι ότι πόλεμος στην Ουκρανία δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα. Όλοι οι ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στη Μαδρίτη επί τρείς ημέρες έδειξαν την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση του Κιέβου ακόμη και αν ορισμένοι ήταν επιφυλακτικοί ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις. «Θα παραμείνουμε στην Ουκρανία για όσο χρειάζεται για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ηττηθεί» ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι ηγέτες.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα παραδώσουν ένα πακέτο στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ θα περάσει μάλλον στην Ιστορία οι φράσεις του Αμερικανού προέδρου τις οποίες είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου: «Ο Πούτιν σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να σπάσει τη διατλαντλαντική συμμαχία. Προσπάθησε να μας αποδυναμώσει .Περιμένει αποφασιστικότητά μας να σπάσει. Αλλά παίρνει ακριβώς αυτό που δεν ήθελε, τη Φιλανδοποίηση του ΝΑΤΟ. Πήρε τη Φιλανδοποίηση του ΝΑΤΟ». Λεπτομέρεια: Όλη αυτή την παράγραφο δεν την είχε αποστηθίσει αλλά την είχε διαβάσει στο autocue.

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ ασχολήθηκε με την Κίνα κατονομάζοντας την ως οικονομική και διπλωματική απειλή. Για πρώτη φορά, η Κίνα συμπεριλήφθηκε στο κείμενο «Στρατηγική Αντίληψη» και σκιαγραφεί μια πορεία δράσης του Πεκίνου και τώρα λέει ότι οι φιλοδοξίες και οι «καταναγκαστικές πολιτικές» της Κίνας αμφισβητούν τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες των συμμάχων.

Η νέα γλώσσα ώθησε την Κίνα να κατηγορήσει το ΝΑΤΟ ως «κατάλοιπο του Ψυχρού Πολέμου».

Η αναφορά αυτή τόσο επί του ύφους όσο και επί του περιεχομένου αποτελεί μια πολιτική νίκη για την Ουάσιγκτον, η οποία ωθούσε τους συμμάχους της - ακόμη και επί διακυβέρνησης Τραμπ - να τηρήσουν μια πιο σκληρή στάση έναντι της Κίνας.

Άλλη μεγάλη είδηση είναι ασφαλώς η έναρξη της διαδικασίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Οι δύο χώρες δεν είναι προς τα παρόν μέλη της Συμμαχίας, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία προσχώρησης μέσω επικύρωσης. Η διαδικασία επικύρωσης θα διαρκέσει σχεδόν ένα χρόνο καθώς καθένας από τους 30 συμμάχους του ΝΑΤΟ πρέπει να επικυρώσει την ένταξη στο κοινοβούλιό του. Μόλις ολοκληρωθεί η επικύρωση, η Φινλανδία και η Σουηδία θα καλύπτονται από την αμοιβαία υπεράσπιση της συνθήκης σύμφωνα με το άρθρο 5. Ωστόσο, στο μεσοδιάστημα, εάν η Ρωσία (στο απίθανο σενάριο) αποφασίσει να επιτεθεί στη Φινλανδία το ΝΑΤΟ δεν θα μπορεί να στείλει δυνάμεις.

Επίσης η κλιματική αλλαγή ήταν ψηλά στην ατζέντα. Για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε ως «καθοριστική πρόκληση της εποχής μας».

Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας ανακοίνωσε ότι τα μέλη θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων κατά τουλάχιστον 45% έως το 2030, στο μηδέν έως το 2050, στον πρώτο Διάλογο Υψηλού Επιπέδου για την Κλιματική Αλλαγή και την Ασφάλεια. Θα υπάρξει επίσης μια νέα μεθοδολογία για τη μέτρηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου του ΝΑΤΟ, που θα βοηθήσει στην καθοδήγηση των προσπαθειών μείωσης των αερίων.

«Αυτό είναι ζωτικής σημασίας, γιατί μόνο αυτό που μετριέται μπορεί να κοπεί», είπε ο Στόλτενμπεργκ. Η ενεργειακή ασφάλεια, η επισιτιστική ασφάλεια και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αναφέρονται επίσης στη Διακήρυξη.