ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Στη Λιβύη ο Ερντογάν τον Νοέμβριο και η εγρήγορση της Αθήνας

Στη Λιβύη ο Ερντογάν τον Νοέμβριο και η εγρήγορση της Αθήνας
Intime

Σε εγρήγορση βρίσκεται  η Αθήνα διότι δεν είναι ακόμη γνωστό το ακριβές κείμενο της συμφωνίας που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη παρά μόνο τα βασικά σημεία τους τα οποία είναι  ανησυχητικά μεν γενικόλογα δε. Κυρίως όμως δεν είναι γνωστές οι συντεταγμένες βάσει των οποίων θα κινηθεί η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου TPAO για να κάνει έρευνες νότια της Κρήτης.

Αργά χθες το βράδυ ο πρόεδρος του Τουρκο λιβυκού επιχειρηματικού συμβουλίου Μορτέζα Καρανφίλ δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφτεί τον Νοέμβριο τη Λιβύη σε συνέχεια της συμφωνίας.

Προς το παρόν το Υπουργείο Εξωτερικών κάνει τις εξής παρατηρήσεις:

Η υπογραφή του μνημονίου μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη και της Τουρκίας δεν είχε τον πανηγυρικό χαρακτήρα που προσπάθησαν να της προσδώσουν Τούρκοι αξιωματούχοι. Συγκρατούν επίσης την "απομάκρυνση" του αρμοδίου Υπουργού Πετρελαίου, ο οποίος, είχε εκφράσει επιφυλάξεις - "παρατηρήσεις" όπως τις ονόμασε, αναφορικά με το σχέδιο του μνημονίου που τελικά υπογράφηκε.

O Λίβυος Υπουργός Οικονομίας, σε μία κίνηση τελευταίας στιγμής όπως φαίνεται, απέκτησε τις σχετικές αρμοδιότητες και υπέγραψε εκ μέρους της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, την στιγμή κατά την οποία ο πραγματικά αρμόδιος Υπουργός βρισκόταν στη Νότιο Αφρική.

Μεγάλο ερώτημα είναι η στάση της υπουργού εξωτερικών της Λιβύης η οποία πριν από έναν χρόνο σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, του είχε επιτεθεί ζητώντας την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από της χώρα της.

Η υπογραφή της στη συμφωνία δεν άρεσε στο Υπουργείο Εξωτερικών παρά το γεγονός ότι στις δηλώσεις της ανέφερε ότι το τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο» του 2019 δεν έχει επικυρωθεί ακόμα.

Θετική ήταν επίσης η έντονη αντίδραση του Προέδρου της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Ακίλα Σάλεχ, καθώς και της αρμόδιας Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, η οποία σε μακροσκελή ανακοίνωση της τόνισε ότι η θητεία της κυβέρνησης εθνικής ενότητας έχει λήξει και δεν έχει το δικαίωμα να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες.

Σε αυτό το κλίμα είναι πολύ σημαντική η συνάντηση που θα έχει ο Νίκος Δένδιας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι στο Κάιρο την Κυριακή. Η Αιγυπτος, η οποία αμφισβήτησε ευθέως την νομιμότητα του μνημονίου και είναι μια χώρα που όχι απλώς συνορεύει με την Λιβύη, έχει στρατιωτική βάση στα σύνορα αλλά και προσβάσεις τις οποίες η Ελλάδα δεν έχει.

Σε ανοιχτή γραμμή είναι επίσης η Αθήνα και με τους Αμερικανούς και χθες ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Στρατιωτικών Υποθέσεων, Άνταμ Σμιθ, παρουσία του Πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης. Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ. Επισήμανε επίσης την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, με βάση και το δεύτερο Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA). Επιπλέον, τόνισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Αυτά τα θέματα θα τα θέσει και στην άτυπη σύνοδο της Πράγας την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Διαβάστε ακόμα