ΕΘΝΙΚΑ

H εκπομπή του Newsbomb.gr για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά - Πώς πρέπει να αντιδράσει η Αθήνα

H εκπομπή του Newsbomb.gr για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά - Πώς πρέπει να αντιδράσει η Αθήνα

Η Αμαλία Κάτζου φιλοξένησε στο στούντιο του Newsbomb.gr στρατηγικούς αναλυτές και στρατιωτικούς εν αποστρατεία όπου θα εξηγήσουν και θα αναλύσουν το τοπίο που διαμορφώνεται στα ελληνοτουρκικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Στα άκρα βαδίζουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία 24ωρα, μετά τη νέα συμφωνία που έκανε η Άγκυρα με τη Λιβύη, η οποία θέτει – επί της ουσίας – σε εφαρμογή το τουρκολυβικό μνημόνιο.

Η Ελλάδα έχει αντιδράσει με μπαράζ δηλώσεων και διπλωματικών επαφών, την ώρα που η Τουρκία επιμένει ότι δεν θα… ζητήσει την άδεια από κανέναν και «επιτίθεται» σε Αθήνα και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Newsbomb.gr πάντα στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, φιλοξένησε ανθρώπους με γνώσεις επί του αντικειμένου, έτσι ώστε να σχολιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις.

Η Αμαλία Κάτζου υποδέχθηκε στο στούντιο τους Σάββα Καλεντερίδη, στρατηγικό αναλυτή, Λάμπρο Τζούμη, αντιστράτηγο εν αποστρατεία και Στέλιο Φενέκο, υποναύαρχο εν αποστρατεία έτσι ώστε να εξηγήσουν τις επόμενες κινήσεις του Ερντογάν αλλά και το πώς πρέπει να αντιδράσει η Αθήνα.

Σύμφωνα με τον κ. Καλεντερίδη, το τουρκολυβικό μνημόνιο αποτελεί ένα «εξάμβλωμα» το οποίο παραβιάζει κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου. Όπως είπε, η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει συγκεκριμένα βήματα για να το ακυρώσει καθώς θα το βρίσκει διαρκώς μπροστά της.

Μάλιστα, τόνισε πως δεν απαιτείται μόνο η επίκληση στο Διεθνές Δίκαιο. Ο κ. Τζούμης από την πλευρά του ανέφερε πως προφανώς είναι θετική η διεθνοποίηση του προβλήματος, πλην όμως δεν αποτελεί τη λύση.

Σύμφωνα με τον κ. Φενέκο, πρέπει να διευκρινιστεί ο τύπος της συμφωνίας που θα υπογράψουν Τουρκία και Λιβύη. Επίσης εξήγησε πως σε πρώτη φάση δεν θα θιγούν τα ελληνικά συμφέροντα, όμως, θα γίνουν διερευνητικές κρούσεις για να δει η Άγκυρα το κατά πόσο μπορεί να επεκταθεί και να προκαλέσει ζητήματα στην Αθήνα.

«Η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νομιμοποιητικό αφήγημα, για να μπορέσει κάποια στιγμή να κλιμακώσει και να πάει σε ένα νησί», εξήγησε μεταξύ άλλων ο κ. Τζούμης.

«Για το πώς θα δράσουμε υπάρχουν δύο επίπεδα. Έχει να κάνει με το αν είναι απλές διελεύσεις σκάφους, που δεν δικαιολογεί πολεμική ενέργεια δηλαδή χρήση όπλων, αν όμως είναι θέμα ανήκεστου βλάβης, δηλαδή να κάνει γεώτρηση και να εγκαταστήσει μηχανήματα, είναι καραμπινάτη παραβίαση και δικαιολογούνται περαιτέρω ενέργειες που θα αποφασίσει η πολιτική ηγεσία», σχολίασε ο κ. Φενέκος.

Από την πλευρά του, ο κ. Καλεντερίδης αναφέρθηκε σε μια πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Πράγα, λέγοντας πως «η Ελλάδα θα πρέπει να θέσει τους δικούς της όρους. Να μην δεχτεί καμία από τις αιτιάσεις της Τουρκίας και να καθίσει στο τραπέζι μόνο για τη συζήτηση των θαλάσσιων ζωνών της υφαλοκρηπίδας».

Δείτε ξανά την εκπομπή