ΕΘΝΙΚΑ

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η ΕΕ να μην ανακατεύεται και να σέβεται την κυριαρχία μας – Νέα επίθεση στην Ελλάδα

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η ΕΕ να μην ανακατεύεται και να σέβεται την κυριαρχία μας – Νέα επίθεση στην Ελλάδα
Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας
Cem Ozdel/Anadolu Agency via Getty Images

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανγιού Μπιλγκίτς, σε δήλωσή του καταδίκασε τις θέσεις της Ελλάδας για το μνημόνιο κατανόησης με τη Λιβύη ενώ επιτέθηκε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για δηλώσεις που δεν έχουν καμία σημασία ή αξία και για την Τουρκία δεν υφίστανται καν, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, απαντώντας στις θέσεις της Ελλάδας και της ΕΕ για την υπογραφή νέας συμφωνίας με τη Λιβύη στο πλαίσιο του παράνομου μνημονίου.

«Η αντίρρηση σε αυτή τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών είναι αντίθετη τόσο στο διεθνές δίκαιο όσο και στις βασικές αρχές του ΟΗΕ», είπε χαρακτηριστικά ο Τανγιού Μπιλγκίτς.

«Οι προσπάθειες της Ελλάδας, που προσπαθεί να σφετεριστεί τα νόμιμα δικαιώματα όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και της Λιβύης με τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της ναυτικής δικαιοδοσίας και τις περιοχές αδειοδότησης που έχει δημοσιεύσει σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα αποφέρουν κανένα αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε ακόμα ότι: «Η στήριξη της ΕΕ στα μαξιμαλιστικά αιτήματα της Ελλάδας και η στάση της που αποφεύγει τον ειλικρινή διάλογο και παρεμποδίζει τα διεθνή δικαστικά ένδικα μέσα είναι αντίθετη τόσο με το δικό της κεκτημένο όσο και με το διεθνές δίκαιο. Η ΕΕ δεν είναι διεθνές δικαστικό όργανο για να σχολιάζει ή να δικάζει συμφωνίες μεταξύ κυρίαρχων τρίτων χωρών».

Τέλος, σχολίασε ότι: «Ως εκ τούτου, καλούμε τόσο την ΕΕ όσο και τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην υπερβαίνουν τα σύνορα και τις εξουσίες τους και να σεβαστούν την κυριαρχία και την ισότητα των κρατών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του ΟΗΕ».