ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Τουρκία: Στον δρόμο προς τις εκλογές ο Ερντογάν - Πώς θα απαντήσει στο «όχι» των ΗΠΑ για τα F-16

Τουρκία: Στον δρόμο προς τις εκλογές ο Ερντογάν - Πώς θα απαντήσει στο «όχι» των ΗΠΑ για τα F-16
AP Photo/Burhan Ozbilici

Τι να περιμένουμε στην κοινή προεκλογική περίοδο Ελλάδας-Τουρκίας

 

Μπροστά σε ένα μεγάλο και διεθνές ακροατήριο από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και ενώ βρισκόμαστε επί της ουσίας σε κοινή προεκλογική περίοδο με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός συνέδεσε τις καθημερινές απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

«Υπάρχει κάποιος λογικός άνθρωπος που να πιστεύει ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν απειλή για την τουρκική ηπειρωτική χώρα και όχι η τουρκική ηπειρωτική χώρα για τα ελληνικά νησιά, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την περίπτωση της Κύπρου;», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ήθελε να αναδείξει το μέγεθος της απειλής πολέμου, αναφερόμενος στην εισβολή της Κύπρου και να καταρρίψει τον γελοίο ισχυρισμό ότι δήθεν η Ελλάδα απειλεί την Τουρκία.

Προσπάθησε ωστόσο να αποδραματοποίησει την κατάσταση, λέγοντας ότι παρά το γεγονός ότι τρία χρόνια βρισκόμαστε σε ένταση δεν θα πάμε σε πόλεμο.

Τα αποτελέσματα πάντως της δυσάρεστης για την Τουρκία έκβασης της συνάντησης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αντονι Μπλίνκεν θα τα δούμε τις επόμενες ημέρες. Διότι είναι βέβαιο ότι η Τουρκία δεν θα τα αφήσει έτσι.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ερτογάν θα ξεκινήσει μια έντονη αντιαμερικανική ρητορική κυρίως διότι δεν θα θέλει να δείξει στο εσωτερικό του και στους ψηφοφόρους του ότι δεν κέρδισε σε μια διαπραγμάτευση με τους Αμερικανούς.

Κόλαφος για τον Ερντογάν το πρωτοσέλιδο του Economist

Η Δύση όμως φαίνεται ότι αρχίζει να αποκτά μια ενιαία στάση απέναντι στον πρόεδρο της Τουρκίας. Είναι ενδεικτικό το πρωτοσέλιδο του Εconomist που αναπαριστά εικαστικά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τουρκική ημισέληνο και έχει τον τίτλο «Η ελλοχεύουσα τουρκική δικτατορία».

Στο κύριο άρθρο του υπογραμμίζει πως «η συμπεριφορά του κ. Ερντογάν πλησιάζοντας οι εκλογές θα μπορούσε να ωθήσει αυτό που σήμερα είναι μία βαθιά ελαττωματική δημοκρατία εκτός ορίων, σε μία πλήρη δικτατορία». Αναφέρει δε πως σταδιακά αφομοιώνει τους ρόλους του πρωθυπουργού, του προέδρου κόμματος και του κεντρικού τραπεζίτη στις εξουσίες του.

«Η Τουρκία έχει τις δεύτερες μεγαλύτερες ένοπλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ και διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο σε μια ταραχώδη γειτονιά, ειδικά στην καμένη από τον πόλεμο Συρία. Ασκεί αυξανόμενη επιρροή στα δυτικά Βαλκάνια, στην ανατολική Μεσόγειο και πρόσφατα στην Αφρική. Πάνω από όλα, είναι σημαντικός ο ρόλος της στη Μαύρη Θάλασσα και στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πέρυσι βοήθησε στη σύναψη συμφωνίας, για να επιτραπεί η αποστολή περισσότερων ουκρανικών σιτηρών σε έναν πεινασμένο κόσμο», τονίζει ακόμη το άρθρο το βρετανικό περιοδικό.

Η κυβέρνηση πάντως μπορεί να είναι βέβαιη, ότι δεν θα πάμε σε πόλεμο, αλλά καθώς δεν αναμένεται κανένας διάλογος μέχρι να πραγματοποιηθούν οι εκλογές και στις δύο χώρες και με τον Ερντογάν να αναζητά εναγωνίως ψήφους από το εθνικιστικό ακροατήριο οι τόνοι της έντασης θα παραμείνουν υψηλοί.

Και επειδή κάθε μέρα γίνονται μικροεπεισόδια στο Αιγαίο υπάρχει ανησυχία, ότι ένα μικροεπεισόδιο σε προεκλογική περίοδο μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι σοβαρότερο.