ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

ΟΙ ΗΠΑ «ομπρέλα» στο τρίγωνο Ελλάδας-Ισραήλ-Αιγύπτου

ΟΙ ΗΠΑ «ομπρέλα» στο τρίγωνο Ελλάδας-Ισραήλ-Αιγύπτου

Η ανακοίνωση του State Department ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ  θα ταξιδέψει την Κυριακή στην Αίγυπτο και μετά στο Ισραήλ και στη Δυτική Όχθη, ενώ έχει προγραμματίσει να έρθει και στην Αθήνα, την Άγκυρα και ενδεχομένως και τη Λευκωσία, δείχνει ότι οι Αμερικανοί θέλουν να παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις. 

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα ταξιδέψει πρώτα στο Κάιρο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ιερουσαλήμ, όπου θα συναντήσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ θα έχει συνάντηση και με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς στη Ραμάλα.

Την ίδια ώρα, η Αθήνα θέλει να δώσει περισσότερη έμφαση στις σχέσεις της με το Κάιρο και την Ιερουσαλήμ. Γι’αυτό προγραμματίζει να στείλει στον ΟΗΕ κοινή επιστολή Ελλάδας-Αιγύπτου, ως απάντηση στην αντίστοιχη επιστολή που είχαν στείλει από κοινού η Τουρκία με τη Λιβύη. Υπάρχουν επίσης διαβουλεύσεις για να πραγματοποιηθούν κοινές έρευνες στην ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ.

Σε ότι αφορά στο Ισραήλ, ο Νίκος Δένδιας θα βρίσκεται εκεί τη Δευτέρα, την ίδια ημέρα που θα είναι και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Οι Αμερικανοί περιμένουν να δούνε τις θα γίνει με τις εκλογές την ερχόμενη Κυριακή στην Κύπρο και σε δεύτερο βαθμο αν θα επανεκλεγεί ο Ταγίπ Ερντογάν και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ασφάλεια στην περιοχή. Και ίσως, στη συνέχεια αναλάβουν κάποιο διαμεσολαβητικό ρόλο.

Εκκρεμότητα βέβαια παραμένει το τι θα γίνει με τη διάσκεψη 3+1 των υπουργών Εξωτερικών, διότι το σημαντικό είναι σε αυτές τις συμμαχίες να υπάρχει το λεγόμενο follow up. To Μάιο του 2022 οι τεσσερις υπουργοί Εξωτερικών επιβεβαίωναν την δέσμευσή τους στο σχήμα 3+1 και αποφάσιζαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας, των δράσεων για το κλίμα, της ετοιμότητας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, συμβάλλοντας στην ανθεκτικότητα, την ενεργειακή ασφάλεια και τη διασυνδεσιμότητα στην περιοχή», όπως έγραφε το ανακοινωθέν.

Και συνέχιζαν: «Οι Υπουργοί αποφάσισαν να καταρτίσουν έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένους στόχους για το επόμενο έτος και να προετοιμάσουν το έδαφος για μια επόμενη συνάντηση πριν από το τέλος του 2022». Ο Υπουργός Εξωτερικών μάλιστα τότε είχε αναφερθεί στην ανάγκη ενίσχυσης του διαλόγου 3+1 μέσω μιας διαδικασίας «από πάνω προς τα κάτω». Στο πλαίσιο αυτό, είχε προτείνει την ενίσχυση του διακοινοβουλευτικού διαλόγου, υπογραμμίζοντας ότι η σχετική ελληνική κοινοβουλευτική ομάδα έχει ήδη συσταθεί και περιλαμβάνει τρεις πρώην Υπουργούς Εξωτερικών.

Όσο και αν οι στόχοι στη λεγόμενη χαμηλής διπλωματίας θέματα επετεύχθησαν, τα δύσκολα θέματα παραμένουν ανοιχτά. Με ποιο δύσκολο, το πώς θα αντιμετωπίσουν έναν απρόβλεπτο Ερντογάν μέχρι τις 14 Μαϊου, όταν ο τουρκικός λαός θα οδηγηθεί στην κάλπη.