ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Crash test Mητσοτάκη - Ράμα για την υπόθεση Μπελέρη στις 13 Δεκεμβρίου

Crash test Mητσοτάκη - Ράμα για την υπόθεση Μπελέρη στις 13 Δεκεμβρίου

Η Αθήνα θέτει την υπόθεση Μπελέρη στις 13 Δεκεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, παρουσία του Έντι Ράμα

H σημαντική γραπτή δήλωση της Ελλάδας που κατέθεσε προς την Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν επιβεβλημένη όχι μόνο της υπόθεσης Μπελέρη αλλά και των προβληματικών σχέσεων με την Αλβανία και σε άλλα θέματα.

Το ζήτημα της ορκωμοσίας του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας λοιπόν θα αποτελέσει προϋπόθεση για το μέλλον της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Aναμένεται να συζητηθεί στο συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων στις 13 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. Όμως η απαίτηση της ελληνικής κυβέρνησης δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση. Σε διμερές επίπεδο, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ενδεχομένως να απαντήσει με τη λήψη παράνομων αντιμέτρων κατά της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Το ζήτημα αυτό επίσης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πάρει χρόνο ενώ ο Ράμα απολαμβάνει της ανοχή της Δύσης κυρίως χάρη στη συνεπή αντιρωσική πολιτική του στα Βαλκάνια και στην αντιπαράθεσή του με το Ιράν, λόγω των ηλεκτρονικών κυβερνοεπιθέσεων κατά αλβανικών κρατικών υπηρεσιών.

Θυμίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις Ευρωπαικής Ενωσης-Αλβανίας ξεκίνησαν μετά το πράσινο φως που άναψε στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου του 2022 και άνοιξαν ήδη δύο κεφάλαια γύρω από την προσαρμογή της αλβανικής νομοθεσίας στην κοινοτική. Η χώρα εξακολουθεί να κολυμπάει στη διαφθορά και στην πολιτική οξύτητα.

Το οργανωμένο έγκλημα, με ατμομηχανή του την παραγωγή και εμπορία ναρκωτικών, είχε καταστήσει την Αλβανία «μαύρο πρόβατο» στα μάτια των Ευρωπαίων. Τώρα, είναι βέβαιο ότι στην επόμενη έκθεση προόδου της Αλβανίας θα αναφέρονται οι ενστάσεις της Ελλάδας όμως στην αξιολόγηση της κατάστασης στα Βαλκάνια θα ληφθεί υπόψη η εξελισσόμενη αντιπαράθεση μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων.

Η κατάσταση είναι τόσο περίπλοκη, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ ορισμένες φορές διαπιστώνουν πραγματική σύγκρουση Βελιγραδίου-Πρίστινας και άλλες φορές δράση της σερβικής Μαφίας, έναντι της οποίας συντονίζονται ο Αλβανός πρωθυπουργός και ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς. Αμφότεροι κερδίζουν, ενώ η Ελλάδα προσδοκά κάποια αναγνώριση του δικού της ρόλου μέσω της προ εβδομάδων αποστολής πρόσθετου αριθμού ανδρών στην ειρηνευτική δύναμη KFOR.

Eπίσης τις τελευταίες εβδομάδες η Αθήνα δέχθηκε πολύ έντονες πιέσεις τόσο από τη Γερμανία όσο και από την ισπανική προεδρία για να υποχωρήσει στην υπόθεση Μπελέρη με το υπουργείο εξωτερικών να απαντά ότι στάση η επί επτά μήνες απαγόρευση στον Μπελέρη να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας αποτελεί ευθεία παραβίαση του κράτους δικαίου όπως περιγράφεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Αλλά και η Ιταλία δείχνει να μην είναι διατεθειμένη να τα «σπάσει» με την Αλβανία. Άλλωστε μόλις πριν από δύο μήνες η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι συναντήθηκε με τον Αλβανό ομόλογό της, Έντι Ράμα, στη Ρώμη. Σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, υπογραμμιζόταν ότι «στη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς υποθέσεις και διαπιστώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων της Ρώμης με τα Τίρανα, σε οικονομικό, πολιτικό, εμπορικό και πολιτιστικό επίπεδο».

«Η πρωθυπουργός Μελόνι επιβεβαίωσε τη συνεχή, πλήρη στήριξη της ιταλικής κυβέρνησης στην πορεία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Αλβανίας, η οποία έτυχε απόλυτης αναγνώρισης και εκτίμησης εκ μέρους του Ράμα. Μελόνι και Ράμα διαπίστωσαν από κοινού τη σημασία του να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να ευνοηθεί η διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των δυτικών Βαλκανίων», αναφερόταν στην ανακοίνωση.