ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Σύνοδος ΥΠΕΞ: Μέση Ανατολή, Ουκρανία αλλά τα εμπόδια προς τις ευρωεκλογές στην ατζέντα

Σύνοδος ΥΠΕΞ: Μέση Ανατολή, Ουκρανία αλλά τα εμπόδια προς τις ευρωεκλογές στην ατζέντα

Αντιμέτωπη με πολλές διπλωματικές προκλήσεις είναι η Ευρωπαική Ενωση και με τα μέτωπα ανοιχτά στην Ουκρανία και τη Μεση Ανατολή αλλά και τα διλήμματα των Ευρωεκλογών, συνεδριάζουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών στις Βρυξέλλες παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών του Ισραήλ, της Αιγύπτου της Σαουδικής Αραβίας καθώς και του Γενικού γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου.

H κρίση στη Γάζα έχει προκαλέσει πολλαπλές μεταστάσεις που απειλούν να μετατραπούν σε ανοιχτούς πολέμους. Οι φονικές ανταλλαγές πυρών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στην παραμεθόριο περιοχή έχουν πυκνώσει επικίνδυνα. Ευρωπαικές διπλωματικές πηγές έλεγαν ότι δεν απ0κλείεται ο Νετανιάχου προκειμένου να ξεφύγει από το αδιέξοδό του να επιχειρήσει μια φυγή προς τα εμπρός με εισβολή στο Λίβανο.

Στην Ουκρανία ο μεγαλύτερος εχθρός του Ζελένσκι είναι πλέον ο χρόνος καθώς η ουκρανική αντεπίθεση δεν έφερε τα προσδοκόμενα αποτελέσματα και η ρωσική αμυντική βιομηχανία δουλεύει εντατικά. Η στρατιωτική ενίσχυση της Δυσης προς την Ουκρανία, όπως παραδέχονται οι ίδιες πηγές, δεν πλησιάζει καν τη ρωσική παραγωγή. Η πολιτική κατάσταση είναι περίπλοκη και η Ευρωπαική Ενωση δεν μπορεί να ενισχύσει και άλλο την Ουκρανία λόγω των αντιρρήσεων της Ουγγαρίας.

Στα ευρωπαικά θέματα η απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαικής Ενωσης Σαρλ Μισέλ να είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές του Ιουνίου υποχρεώνει τις Βρυξέλλες να αναζητήσει άμεσα έναν νέο πρόεδρο. Και αυτό δίοτι η Ουγγαρία αναλαμβάνει την ευρωπαϊκή προεδρία την 1η Ιουνίου για ένα εξάμηνο, κάτι που πλέον υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να ξεκινήσουν άμεσα πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για τις ηγετικές θέσεις.

Ο Σαρλ Μισέλ αιφνιδίασε τους πάντες ανακοινώνοντας ότι θα είναι επικεφαλής της λίστας των Βέλγων φιλελεύθερων προκαλώντας έντονη ανησυχία όσον αφορά τη διάδοχη του στην προεδρία του Συμβουλίου αλλά και μεγάλη δυσαρέσκεια. Και αυτό διότι η θέση του προέδρου του Συμβουλίου έχει έναν ειδικό θεσμικό ρόλο μετά τις ευρωεκλογές καθώς σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισσαβώνας ο εκάστοτε πρόεδρος του Συμβουλίου διασφαλίζει τη μετάβαση από τη μία θητεία των οργάνων της ΕΕ του Ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν στην επόμενη.

Για τον λόγο αυτόν έχει προβλεφθεί ότι η θητεία του προέδρου του Συμβουλίου να λήγει τον Δεκέμβριο μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου ακριβώς για να μπορεί ο εκάστοτε πρόεδρος να εξασφαλίσει τη μετάβαση ηγεσιών και κυρίως να μην αφήσει κανένα θεσμικό κενό στη διακυβέρνηση και στην εκπροσώπηση της Ευρωπαικής Ενωσης.

Η αιφνιδιαστική απόφαση του Σαρλ Μισέλ λοιπόν να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής προκαλεί τρόμο στις Βρυξέλλες καθώς σε περίπτωση που οι ηγέτες των χωρών-μελών δεν μπορέσουν να βρουν άμεσα αντικαταστάτη του μετά τις ευρωεκλογές, θεσμικά πρόεδρος του Συμβουλίου προβλέπεται να είναι ο εκάστοτε αρχηγός κυβέρνησης της χώρας που προεδρεύει στην Ε.Ε για το τρέχον εξάμηνο.

Στην προκειμένη δεν είναι άλλος από τον Ούγγρο πρωθυπουργό. Οι σχέσεις του Ορμπαν με τις Βρυξέλλες είναι όμως ιδαίτερα τεταμένες. Όλα αυτά τα ανοιχτά μέτωπα δείχνουν τις θεσμικές δυσκολίες αντιμετώπισης των κρίσεων και την έλλειψη αποφασιστικότητας από την Ευρωπαική Ενωση.