ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Η Τουρκία, μετά την απόκτηση των F-16, επιδιώκει και κάτι άλλο στην περιοχή...

Η Τουρκία, μετά την απόκτηση των F-16, επιδιώκει και κάτι άλλο στην περιοχή...

Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία καθυστέρησε την ένταξη της έγκρισής της για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός ότι κατηγορεί το Ισραήλ κόντρα στις θέσεις των Αμερικανών, παρά το γεγονός ότι καλοσωρίζει τον Ιρανό πρόεδρο Ιμπραήμ Ραισι στην Αγκυρα και αναμένει να υποδεχτεί σε λίγες ημέρες τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, κατάφερε και συμφώνησε να αγοράσει τα  F-16.

Στην Αθήνα, όπως έχει πει ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός γνωρίζουν ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική δεν αλλάζει από τη μία ημέρα στην άλλη και ούτε αναμένεται ότι το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα διατηρηθεί για πάντα. Γι’αυτό και παραμένει η επαγρύπηση.

Πολύ περισσότερο που ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα σταματήσει να διεκδικεί, να σχεδιάζει εις βάρος της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου με στόχο να καταστεί κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή. Στις κινήσεις που κάνει το τελευταίο διάστημα εντάσσεται και η προσπάθεια να καταστήσει την κατεχόμενη Κύπρο μεγάλη στρατιωτική βάση.

Σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά δημοσιεύματα θέλει να δημιουργήσει ένα μόνιμο στρατιωτικό ορμητήριο για να διασφαλίσει τον έλεγχο των θαλάσσιων διαδρόμων. Πριν από λίγες ημέρες, ο κατοχικός ηγέτης Ερσιν Τατάρ ανακοίνωσε ότι το παράνομο αεροδρόμιο Λευκόνοικου παραχωρείται στον κατοχικό στρατό, ώστε να γίνει η πρώτη στρατιωτική βάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το αεροδρόμιο κατασκευάστηκε το 1986 και ήδη λειτουργεί ως κέντρο μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Επίσης, όσο η Αγκυρα διαπραγματευόταν να πάρει τα F-16, προχωρούσε βήμα με βήμα, στην κατασκευή της ναυτικής βάσης στο κατεχόμενο Μπογάζι. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λευκωσία, η περιοχή που θα γίνει η βάση έχει περιφραχθεί, ενώ έγιναν και βυθομετρήσεις στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από το χώρο, που θα αναγερθούν οι εγκαταστάσεις.

Στις 23 Ιανουαρίου μάλιστα, έγινε στην Άγκυρα και η τελετή υπογραφής του «σχεδίου εγκατάστασης του συστήματος υπηρεσιών κυκλοφορίας πλοίων» θα τοποθετηθεί στην κατεχόμενη Καρπασία. Το περίεργο είναι ότι οι Βρετανοί, οι οποίοι διαθέτουν στρατιωτικές βάσεις στο νησί, δεν έχουν κάνει καμία δήλωσης καταδίκης των γεωστρατηγικών σχεδιασμών αυτών στην Κύπρο παρά τα πολλά σχετικά διαβήματα της Λευκωσίας.

Οι μηδενικές υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών, το καλό κλίμα σε διπλωματικό επίπεδο είναι ασφαλώς πολύ θετικό. Όμως οι Αλκυονίδες ημέρες δεν κρατούν για πάντα...