ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Μπορεί ο Τραμπ να θέσει τις ΗΠΑ εκτός ΝΑΤΟ; Μπλοφάρει ή το εννοεί;

Μπορεί ο Τραμπ να θέσει τις ΗΠΑ εκτός ΝΑΤΟ; Μπλοφάρει ή το εννοεί;

Η αναφορά του -βέβαιου υποψήφιου προέδρου με το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών- Ντόναλντ Τραμπ ότι προτίθεται να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ και ότι δεν θα προστάτευε τους Ευρωπαίους αν δέχονταν επίθεση από τη Ρωσία, προκάλεσε σεισμό στη Βορειοατλαντική συμμαχία. Μπλοφάρει ή το  εννοεί;

Οι New York Times έκαναν εκτενές αφιέρωμα επ’ αυτού λέγοντας ότι οι πιο μικρές χώρες της Ευρώπης είναι πιο ευάλωτες από τις ρωσικές επιθέσεις , γι΄αυτό και αναμένεται να ανοίξουν δρόμο για να κερδίσουν την εύνοια του Τραμπ, είτε αυξάνοντας τις παραγγελίες τους σε αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό, είτε στηρίζοντας τον διπλωματικά.

Η Πολωνία για παράδειγμα -επί της προεδρίας Τραμπ προχώρησε σε ονοματοδοσία μιας στρατιωτικής βάσης ως Fort Trump σε αντάλλαγμα για τη μόνιμη παρουσία της εκεί. Βέβαια σήμερα, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ έσπευσε να δώσει τα χέρια με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και συζήτησαν για τις προειδοποιήσεις Τραμπ αφού υπάρχει ο φόβος, ότι με ενδεχόμενη την επιστροφή Τραμπ στην εξουσία, η βοήθεια προς τη γειτονική Ουκρανία, θα πάει περίπατο.

Για τον Τραμπ όλα είναι θέμα business και πείθει το αμερικανικό κοινό . To 2016, όταν έκανε εκστρατεία για την προεδρία, είχε απειλήσει επίσης να αποσύρει τη στρατιωτική υποστήριξη προς τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ διότι απέφευγαν τις αμυντικές δαπάνες . Είναι υποχρέωσή τους, να συνεισφέρουν το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους για την άμυνα και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες - συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας – δεν φτάνουν σε αυτό το στόχο.

Ο Τραμπ έχει επίσης αρνηθεί στο παρελθόν να εγγυηθεί την υποστήριξη των ΗΠΑ για το Άρθρο 5 της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού, το οποίο δεσμεύει κάθε μέλος του ΝΑΤΟ να υποστηρίξει ένα άλλο το οποίο δέχεται επίθεση. Αξίζει να θυμηθούμε ότι η μόνη φορά που έγινε επίκληση του Άρθρου 5 ήταν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Οι ΗΠΑ βέβαια απολαμβάνουν εξαιρετικά οικονομικά και διπλωματικά πλεονεκτήματα από το να είναι ο παγκόσμιος στρατιωτικός ηγεμόνας και ο λόγος τους μετράει διπλά τη στιγμή των αποφάσεων.

Η αποχώρηση δεν είναι απλή υπόθεση. Το Κογκρέσο ψήφισε ένα διακομματικό νομοσχέδιο τον περασμένο Δεκέμβριο το οποίο εμποδίζει τους προέδρους των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από το ΝΑΤΟ χωρίς τη συμβολή της Γερουσίας και μια πλειοψηφία των δύο τρίτων των γερουσιαστών που να υποστηρίζει μια τέτοια κίνηση.

Μια Νομοθετική Πράξη του Κογκρέσου θα επέτρεπε επίσης στον Τραμπ να αποσυρθεί. Ο Τραμπ πάντως -όσο οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν ψηλά και είναι πολύ πιθανό να μετακομίσει και πάλι στο Λευκό Οίκο-δείχνει να διασκεδάζει με όλα αυτά τα σενάρια..