Αποφεύχθηκε το ναυάγιο στη Γενεύη στις συνομιλίες για το Κυπριακό αλλά...
Νέα πενταμερής συνάντηση για το Κυπριακό τον Ιούλιο
.jpg?t=zHCMORN0A0r_4DZbKqPNKw)
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συμμετέχουν στην έναρξη της άτυπης διευρυμένης διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη της Ελβετίας, Τρίτη 18 Μαρτίου 2025.
Μπορεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ να δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι δεν υπήρξε ναυάγιο στις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στη Γενεύη με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει υποχώρηση από τις τουρκικές θέσεις. Και ίσως αυτό εννοούσε ο κ. Γκουτέρες όταν υποστήριξε ότι υπήρξε «πρόοδος» από τις συνομιλίες του 2017, όπου τότε η διάσκεψη στο Κραν Μοντανά δεν οδήγησε σε κάποιο αποτέλεσμα.
Στο δια ταύτα τώρα των συνομιλιών, αυτό συνοψίζεται σε τρία σημεία: Το πρώτο είναι η απόφαση του ΟΗΕ για διορισμό ενός προσωπικού απεσταλμένου, που θα αγγίξει και την ουσία του Κυπριακού, που είναι ο μεγάλος στόχος για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.
Το δεύτερο είναι η απόφαση ότι στα τέλη Ιουλίου θα γίνει νέα συνάντηση, πάλι πενταμερής και πάλι με την παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό, ίσως βέβαια, ερμηνεύεται ότι θέλουν όλες οι πλευρές να κερδίσουν χρόνο ανάλογα με τις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις και την προσοχή που θα έχει ο Αμερικανός πρόεδρος στην εξωτερική του πολιτική.
Το τρίτο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό, η κοινή επιστολή της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με κοινοποίηση στον πρόεδρο της Κύπρου και τον τουρκοκύπριο ηγέτη. Μια επιστολή, που όπως είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, «τα γραπτά μένουν, που θεωρώ ότι καθορίζει χωρίς να επιτρέπει την οποιαδήποτε διαφορετική ερμηνεία, αμφιβολία, διαφορετική προσέγγιση, τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού, κάτι που αγγίζει φυσικά και τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και τις επιθυμίες της Άγκυρας».
Εδώ όμως έρχεται και το μεγάλο «αλλά» που έχει να κάνει με το αν η τουρκοκυπριακή πλευρά θα αλλάξει στάση. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Οντζού Κετσελί, είπε συζητήθηκαν οι τομείς στους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί συνεργασία προς όφελος των δύο «λαών», όπως είπε χαρακτηριστικά, στο «σημερινό περιβάλλον όπου δεν υπάρχει κοινό έδαφος» για την τελική διευθέτηση του Κυπριακού.
«Οι ηγέτες συμφώνησαν να σημειωθεί πρόοδος στο άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης, στην αποναρκοθέτηση του νησιού, στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια στη νεκρή ζώνη, στην αποκατάσταση των νεκροταφείων και στη σύσταση τεχνικής επιτροπής για τη νεολαία» δήλωσε, μεταξύ άλλων και το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει υποχώρηση από τη θέση τους περί λύσης των δύο κρατών. Σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης, μετά το τέλος της διάσκεψης, δεν έθεσε ζήτημα λύσης δύο κρατών. Ωστόσο, υπάρχει εξήγηση καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δεν επέτρεψε στον Ερσίν Τατάρ να θέσει θέμα λύσης δύο κρατών και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Ερσίν Τατάρ δεν επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις μόλις ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες.
Το θετικό είναι ότι συμφωνήθηκαν σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ότι κρατήθηκε ζωντανή η διαδικασία και ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις είναι πλέον πάνω στο τραπέζι.
Σχετικές ειδήσεις
Σχόλια
Trending


