ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκοπήσεις-Ευρωεκλογές 2014: Άνοδος της Δεξιάς και της Άκρα Δεξιάς

Δημοσκοπήσεις-Ευρωεκλογές 2014: Άνοδος της Δεξιάς και της Άκρα Δεξιάς

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που έδωσε στη δημοσιότητα η «Poll Watch», η νέα σύνθεση της Ευρωβουλής θα έχει ως εξής: ΕΛΚ (217), Σοσιαλιστές (201), Φιλελεύθεροι (59), Ριζοσπαστική Αριστερά (53), Πράσινοι (44), Συντηρητικοί (42), Ευρωσκεπτικιστές (40) και Μη Εγγεγραμμένοι (95).

Ωστόσο, η διαδικτυακή πλατφόρμα «electionista» δίνει μία μάλλον πιο περίπλοκη εικόνα της νέας Ευρωβουλής με 109 Μη Εγγεγραμμένους.

Άνοδος της ακροδεξιάς

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άνοδο των αντιευρωπαϊκών κομμάτων της Δεξιάς και της άκρας Δεξιάς σε χώρες όπως η Γαλλία, η Μ. Βρετανία, η Αυστρία και η Ελλάδα. Στην Ολλανδία, ωστόσο, που οι ευρωεκλογές διεξήχθησαν χθες, τα exit polls διαψεύδουν τις δημοσκοπήσεις που έφερναν πρώτο το ακροδεξιό κόμμα PVV. Αν επαληθευτούν τα ολλανδικά exit polls, οι Ολλανδοί αφαιρούν τουλάχιστον μία έδρα από τους ακροδεξιούς στην Ευρωβουλή.

Εξάλλου, άνοδος αναμένεται και στη ριζοσπαστική Αριστερά, καθώς αναλυτές εκτιμούν ότι σε αυτές τις ευρωεκλογές θα ξεπεράσει σε ποσοστά και σε έδρες τους Πράσινους και τους Συντηρητικούς.

Οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι χάνουν έδαφος, αν και οι πρώτοι ενδέχεται να ενισχυθούν από τους Γάλλους, τους Τσέχους και τους Ισπανούς και να περιορίσουν τις απώλειες, αναφέρουν οι περισσότερες αναλύσεις.

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, οι φιλοευρωπαϊκοί σχηματισμοί θα διατηρήσουν την ισχυρή πλειοψηφία στη νέα Ευρωβουλή, με περίπου 510 έως 520 ευρωβουλευτές, δηλαδή πάνω από τα δύο τρίτα των 751 εδρών. Ωστόσο, θα είναι μια πλειοψηφία κουτσουρεμένη και ασαφής, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές, καθώς θα αλλάξει ο συσχετισμός των δυνάμεων στη νέα Ευρωβουλή. Το ΕΛΚ κέρδισε τις εκλογές του 2009 με 275 έδρες, έναντι 195 των Σοσιαλιστών. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η νέα ισορροπία θα είναι εντυπωσιακή, καθώς το ΕΛΚ θα χάσει περίπου 60 έδρες, ενώ οι σοσιαλιστές αναμένεται να κερδίσουν 5 έως 10 έδρες. Ωστόσο το ΕΛΚ θα διατηρήσει ένα προβάδισμα 15 εδρών.

Ποια πλειοψηφία;

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι, αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, στη νέα Ευρωβουλή που θα προκύψει από τις εκλογές του 2014, δεν μπορεί να υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία χωρίς τη συμφωνία του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών. Οι εναλλακτικές συμμαχίες δεν σχηματίζουν την αναγκαία απόλυτη πλειοψηφία των 376 ψήφων για την εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ NEWSBOMB

ΜΑΘΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση Alco: Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ με 24,2%

Exit Poll: Μετά τη 1 π.μ. της Δευτέρας τα πρώτα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών

Πού ψηφίζω - Βρείτε το εκλογικό σας κέντρο με ένα κλικ!