ΠΟΛΙΤΙΚΗ

EXIT POLLS: Το «φιάσκο» της περασμένης Κυριακής και οι δικαιολογίες

EXIT POLLS: Το «φιάσκο» της περασμένης Κυριακής και οι δικαιολογίες

Όσο πλησιάζουμε στον δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, το φιάσκο των EXIT POLLS πλανάται σαν φάντασμα πάνω από την πολιτική ειδησεογραφία.

Όλες αυτές τις ημέρες που μεσολάβησαν οι εμπειρογνώμονες στις μετρήσεις κοινής γνώμης και στα EXIT POLLS προσπαθούν να εξηγήσουν τι πήγε στραβά . Όμως ακόμα και αυτή τους η προσπάθεια φαντάζει απο αστεία έως απίθανη.

Ως αιτία λοιπόν κατονομάζουν τη συμπεριφορά όχι των νέων, αλλά της «γενιάς του Πολυτεχνείου».

Συγκεκριμένα, θεωρούν ότι ψηφοφόροι που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 55-65, ήταν πρόθυμοι να μετάσχουν στα exit poll, ωστόσο πολλοί από αυτούς παραπλάνησαν εσκεμμένα τους ερευνητές, δηλώνοντας ψευδώς ότι το 2012, είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ότι μετακινήθηκαν για πρώτη φορά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Κοινώς «πετάμε την μπάλα στους πολίτες» και δηλώνουμε εξαπατημένοι από την κοινή γνώμη.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της Καθημερινής σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζεται στις νεότερες ηλικίες, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, έχουν την κύρια δύναμή τους σε πολίτες άνω των 65 ετών, που αποφεύγουν να μετέχουν στα EXIT POLL.

Έτσι, οδηγηθήκαμε και στο πολύ μεγάλο ποσοστό της Ρένας Δούρου, καθώς οι ερευνητές εφόσον δεν είχαν στο δείγμα τους το αποτέλεσμα του 2012 (στην ερώτηση "τι είχατε ψηφίσει στις τελευταίες εθνικές εκλογές;"), έκαναν πολιτική στάθμιση, εκτιμώντας τις μετακινήσεις ψηφοφόρων και κάνοντας, αυθαίρετη πρόβλεψη της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στα τελευταία exit poll, παρουσιάζεται δυστοκία ως προς την εκτίμηση αποτελέσματος, λόγω της ανομοιογένειας που παρατηρείται την τελευταία διετία στην ηλικιακή κατανομή της ψήφου, από κόμμα σε κόμμα.

Από την άλλη μεριά όπως σημειώνει το "Βήμα της Κυριακής", οι λιγότερο πρόθυμοι να απαντήσουν στο ερώτημα "ποιο κόμμα ψηφίσατε;", ήταν όσοι ψήφισαν την κυβέρνηση.

Αντίθετα, όσοι ψήφιζαν τον ΣΥΡΙΖΑ το δήλωναν πιο εύκολα, κάτι που εξηγεί το αρχικά πολύ υψηλό ποσοστό που έδωσαν τα exit poll στη Ρένα Δούρου και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Αυτές είναι λίγο-πολύ οι δικαιολογίες που δίνουν οι εκλογολόγοι για την αποτυχία της περασμένης Κυριακής ενώ την ίδια ώρα διαβεβαιώνουν ότι αυτή την Κυριακή έχουν λάβει τα μέτρα τους και παράλληλα απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να απαντούν ειλικρινά στις ερωτήσεις.

Κοντός ψαλμός αλληλούια...

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ NEWSBOMB

ΜΑΘΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ EXIT POLLS