ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Τριπλή έρευνα για την επίθεση χάκερ στη Βουλή - Τι αναζητούν οι Αρχές

Βουλή
Πού προσανατολίζονται οι έρευνες για την επίθεση χάκερς στην Βουλή
Intime News

Τριπλή έρευνα ανοίγει ύστερα από την επίθεση χάκερς στα e-mails της Βουλής

Ξεχωριστές έρευνες θα λάβουν χώρα από τη Διεύθυνση Πληροφορικής της Βουλής, τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. και την Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων (εθνικό CERT) της ΕΥΠ.

Το μεσημέρι της Πέμπτης η Διεύθυνση Πληροφορικής διαπίστωσε την ηλεκτρονική επίθεση με στόχο τον σέρβερ της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Βουλής. Αυτό που επιδίωκαν οι χάκερ ήταν να υποκλέψουν την αλληλογραφία υπουργών, βουλευτών και υπαλλήλων της Βουλής. Αμέσως μόλις έγινε αντιληπτή η επίθεση, η Διεύθυνση Πληροφοριών διέκοψε τη λειτουργία του σέρβερ και απενεργοποίησε όλους τους λογαριασμούς e-mails.

Μέχρι αυτή τη στιγμή γίνονται έρευνες ώστε να διαπιστωθεί εάν υπήρξε διαρροή στοιχείων βουλευτών ή εργαζομένων που κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής διεύθυνσης του Κοινοβουλίου.

Η τριπλή έρευνα αφορά στα εξής: Η Διεύθυνση Πληροφορικής της Βουλής θα πραγματοποιήσει τεχνική έρευνα στα συστήματα ασφαλείας για να διαπιστώσει το μέγεθος της απειλής και τυχόν ηλεκτρονικά ίχνη που μπορεί να άφησαν πίσω τους οι χάκερ. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, θα παραλάβει τα αποτελέσματα της τεχνικής έρευνας και θα διερευνήσει το ποινικό σκέλος της υπόθεσης. Θα προσπαθήσει δηλαδή να ταυτοποιήσει τους δράστες μέσα από τα ηλεκτρονικά τους ίχνη, προκειμένου να σχηματίσει δικογραφία σε βάρος τους.

Το εθνικό CERT της ΕΥΠ θα ερευνήσει την εθνική απειλή που μπορεί να βρίσκεται πίσω από τη δράση χάκερ. Ποιος μπορεί να έδωσε την εντολή και ποιος ήταν ο στόχος του.

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι το φαινόμενο των κυβερνοεπιθέσεων έχει πάρει διαστάσεις σε όλο τον κόσμο. Μόλις πριν από μία εβδομάδα κυβερνητικές ιστοσελίδες στην Ουκρανία δέχτηκαν μαζική επίθεση από χάκερ, ανοίγοντας μία μεγάλη συζήτηση στην Ουκρανία για τους εντολείς της αναβαθμισμένης ενέργειας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων