ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

«Έκρηξη» ληστειών, κλοπών και διαρρήξεων το 2015

«Έκρηξη» ληστειών, κλοπών και διαρρήξεων το 2015

Μετά από καιρό η εγκληματικότητα χτύπησε και πάλι «κόκκινο» ! Αυτό αποτυπώνουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για το 2015, σε βασικά αδικήματα, όπως ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις.

Σοκάρουν τα στοιχεία – Κάθε μέρα κατά μέσο όρο γίνονται 12 ληστείες και 3 «εισβολές» σε σπίτια

Το 2015 σε ολόκληρη την χώρα καταγράφηκαν 4.316 ληστείες, ενώ πέρυσι 3.800, δηλαδή 516 περισσότερες ληστείες, πράγμα που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο την ημέρα σχεδόν 12 πολίτες, έρχονται αντιμέτωποι με επικίνδυνους ληστές, οπλισμένους με πιστόλια, καλάσνικοφ, ακόμη και με χειροβομβίδες. Και η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο εφιαλτική, αφού σημαντική αύξηση έχει παρουσιαστεί κυρίως στις "εισβολές" αδίστακτων κακοποιών στα σπίτια, αλλά και στις αρπαγές τσαντών. Το 2015 έγιναν 932 ληστείες σε σπίτια, ενώ το 2014, 787 επιθέσεις.

Οι ληστές προτιμούν τους εύκολους στόχους

Ο τρόπος δράσης των συμμοριών έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, αφού παλιά οι "εισβολές" γίνονταν όταν έλειπαν οι ιδιοκτήτες. Πλέον όμως οι ληστές "χτυπούν" κυρίως νυχτερινές ώρες, ενώ επιλέγουν να είναι μέσα οι ιδιοκτήτες όταν εισβάλλουν, για να τους κρατούν ομήρους και να τους αναγκάζουν με τη βία, να τους δίνουν χρήματα, χρυσαφικά, αλλά και τα κλειδιά για να αφαιρούν φεύγοντας τα αυτοκίνητα τους. Σε αρκετές περιπτώσεις οι δράστες, μπορεί να είναι ολόκληρη συμμορία. Δένουν τα θύματα τους, τα ξυλοκοπούν, τα βασανίζουν ακόμη και με ηλεκτρικό σίδερο, ενώ δεν διστάζουν να τα πυροβολήσουν, ακόμη και να τα σκοτώσουν για λίγα ευρώ ! Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2015 έγιναν 16 δολοφονίες με κίνητρο τη ληστεία, ενώ κατασχέθηκαν συνολικά 3.576 όπλα !

Οι συμμορίες άφησαν τις τράπεζες

Στα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται ότι ο "χάρτης" της εγκληματικότητας έχει αλλάξει ποσοτικά αλλά και ποιοτικά. Έτσι υπάρχει μείωση των ληστειών σε τράπεζες, ταχυδρομεία, σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα, αλλά και σε πρακτορεία ΟΠΑΠ. Αυτό συμβαίνει, όπως λένε οι αστυνομικοί, επειδή οι κακοποιοί λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί, όπως χρηματοκιβώτια, κάμερες, πόρτες ασφαλείας, περιπολίες της ομάδας ΔΙΑΣ, προτιμούν πλέον τις επιθέσεις στα σπίτια. Κι αυτό γιατί αποτελούν στόχο χαμηλού ρίσκου και τις περισσότερες φορές με μεγάλη λεία, αφού λόγω της οικονομικής κρίσης και των capital controls, αρκετοί πολίτες έχουν κρυμμένα μετρητά στα σπίτια τους!

Αύξηση σε ποσοστό 7 % καταγράφεται και στις κλοπές και διαρρήξεις, καθώς το 2015 καταγγέλθηκαν 73.774 περιστατικά, ενώ πέρυσι 68.691, δηλαδή σχεδόν 202 κλοπές και διαρρήξεις κατά μέσο όρο, κάθε μέρα σε ολόκληρη τη χώρα ! Και στις κλοπές των τροχοφόρων όμως έχουν αυξηθεί τα κρούσματα, έτσι 26.524 περιστατικά αναφέρθηκαν στην αστυνομία το 2015, ενώ το 2014, 24.986, δηλαδή, 1.538 περισσότερες κλοπές αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

Σχετικές ειδήσεις