ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Εβδομάδα εξελίξεων για το ελληνικό #metoo - Τρεις ηθοποιοί αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη

Εβδομάδα εξελίξεων για το ελληνικό #metoo - Τρεις ηθοποιοί αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται αυτή την εβδομάδα και στις τρεις υποθέσεις κακοποίησης σε βάρος τριών ηθοποιών που χειρίζεται η Δικαιοσύνη. Δημήτρης Λιγνάδης, Πέτρος Φιλιππίδης και ένας 65χρονος ηθοποιός, γνωστός από την παρουσία του σε τηλεοπτικές σειρές βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατηγορία του βιασμού, ενώ ο δικαστικός «κλοιός» στενεύει συνεχώς γύρω τους. 

Στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να περάσει το «κατώφλι» του εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλου ο ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις έπειτα από προθεσμία που είχε λάβει στις 9 Απριλίου. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να ζητήσει και νέα προθεσμία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει αποφασίσει να μην εμφανιστεί ο ίδιος ενώπιον του εισαγγελέα, αλλά να καταθέσει υπόμνημα έγγραφων εξηγήσεων μέσω του συνηγόρου του, εφόσον παρέχεται αυτή η δυνατότητα από το νόμο.

Ωστόσο, αν τελικά δώσει τις εξηγήσεις την εβδομάδα που έρχεται, ο γνωστός ηθοποιός θα βρίσκεται σε «αναμμένα κάρβουνα» την περίοδο του Πάσχα, αφού θα αναμένει την απόφαση του εισαγγελέα για άσκηση δίωξης ή μη σε βάρος του. Σημειώνεται, ότι στην περίπτωση που του ασκηθεί δίωξη, θα πρέπει να απολογηθεί ενώπιον ανακριτή, ο οποίος θα αποφασίσει την προφυλάκισή του ή μη.

Ο Πέτρος Φιλιππίδης ερευνάται για τρεις υποθέσεις, εκ των οποίων η πρώτη αφορά σε βιασμό που τελέσθηκε το 2008, ενώ οι άλλες δύο σε απόπειρες βιασμού τελεσθείσες το 2010 και το 2014. Οι περισσότερες καταγγελίες που έφτασαν από το ΣΕΗ σε βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη ήταν παραγεγραμμένες, με την δικαστική οδό να ανοίγει μετά τη δεύτερη επίσκεψη του προέδρου του Πειθαρχικού του ΣΕΗ Πασχάλη Τσαρούχα, στην Εισαγγελία. Ανάμεσα στις καταγγελίες που είχε παραδώσει, βρέθηκαν και δυο «ενεργά» κακουργήματα σε βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη. Τότε, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι υποθέσεις αφορούν σε απόπειρες βιασμού.

Ωστόσο, η μία από τις δύο καταγγέλλουσες όταν κατέθεσε στον εισαγγελέα φέρεται να περιέγραψε πράξεις βιασμού, αλλάζοντας τελικά την κατεύθυνση της έρευνας για την συγκεκριμένη υπόθεση. Η γυναίκα φέρεται να ότι πήγε να συναντήσει τον ηθοποιό και σκηνοθέτη στο θέατρο Ήβη προκειμένου να την δει για ένα ρόλο. Όμως, σύμφωνα με όσα να κατέθεσε, εκείνος μετά από την συζήτηση που είχαν, φέρεται να την υποχρέωσε στη διενέργεια σεξουαλικών πράξεων, που συνιστούν βιασμό.

Ένα βήμα πριν την κλήση σε νέα απολογία ο Δημήτρης Λιγνάδης

Να απολογηθεί για δεύτερη φορά θα κληθεί το επόμενο διάστημα ο Δημήτρης Λιγνάδης, καθώς μετά την πρώτη δίωξη για το κακούργημα του βιασμού ανηλίκων κατά συρροή για το οποίο κρίθηκε προφυλακιστέος, ασκήθηκε στις αρχές Απριλίου και νέα δίωξη για βιασμό από την εισαγγελία της Αθήνας.

Η νέα δίωξη αφορά σε μήνυση που κατατέθηκε από νεαρό άνδρα, ο οποίος ισχυρίζεται πως βιάσθηκε το 2018 από τον σκηνοθέτη μέσα στο σπίτι του. Σύμφωνα με όσα φέρεται να καταγγέλλει ο Δ.Μ, ο οποίος είναι Έλληνας και την περίοδο του καταγγελλόμενου συμβάντος ήταν ενήλικος, ο σκηνοθέτης τον γνώρισε στην πλατεία του Αγίου Παύλου στο Μεταξουργείο. Ο ίδιος δεν έχει σχέση με τον καλλιτεχνικό χώρο και η γνωριμία τους φέρεται να έγινε στην πλατεία κοντά στο σπίτι του σκηνοθέτη, όταν ο τελευταίος -πάντα κατά τον μηνυτή- τον προσέγγισε και έπιασαν συζήτηση. Στη συνέχεια, φέρεται να του πρότεινε να πάνε στο σπίτι του, όπου σύμφωνα με όσα καταγγέλλει τον «νάρκωσε» με αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες και στη συνέχεια τον βίασε.

Μετά την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας και παροχής εξηγήσεων από τον ίδιο τον σκηνοθέτη, ο οποίος αρνείται ακόμη και ότι γνωρίζει το συγκεκριμένο πρόσωπο, η εισαγγελία της Αθήνας προχώρησε στην άσκηση δίωξης σε βάρος του για βιασμό. Η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια της ανακρίτριας η οποία αναμένεται να τον καλέσει σε νέα απολογία, που θα αφορά την συγκεκριμένη πράξη.

Στο μεταξύ, αναμένεται από μέρα σε μέρα η διαβίβαση στην εισαγγελία και τέταρτης καταγγελίας, που προέκυψε από την κατάθεση στην 19η ανακρίτρια ενός 24χρονου άνδρα, ο οποίος φέρεται να κατηγορεί τον Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμό πριν από 7 χρόνια, όταν βρισκόταν σε ηλικία 17 ετών. Μετά την αποτίμηση της κατάθεσης αυτής από την ανακρίτρια, ο φάκελος θα σταλεί στον εισαγγελέα για να διενεργηθεί έρευνα και έπειτα θα αποφανθεί σχετικά με την άσκηση ή μη και τρίτης δίωξης σε βάρος του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Εκτός της έρευνας για το Αρσάκειο ο Λιγνάδης

Με τις πρώτες καταθέσεις αποφοίτων του Αρσάκειου συνεχίζεται η προκαταρκτική έρευνα που έχει ανοίξει έπειτα από επιστολή 280 προσώπων στην οποία γινόταν λόγος για κακοποιήσεις εντός του σχολείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας έχει αναθέσει σε πταισματοδίκη την λήψη καταθέσεων από τα πρόσωπα που ταυτοποιήθηκαν ως υπαρκτά μέσα από την συγκεκριμένη επιστολή.

Από τα τέλη Φεβρουαρίου, οι εισαγγελικές αρχές κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν την απαραίτητη αλληλογραφία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς ως αρχικό μέλημα είχαν να εξακριβώσουν την ύπαρξη και των 285 αποφοίτων που εμφανίζονται να υπογράφουν. Μάλιστα, έχουν κλητευθεί ενδεικτικά κάποια πρόσωπα και όχι το σύνολο των υπογραφόντων αφού για την δικαστική διερεύνηση είναι κρίσιμης σημασίας ο χρόνος τέλεσης των όποιων αδικημάτων. Ειδικότερα, η εισαγγελία ερευνά καταγγελίες από το 2007 και έπειτα, αφού το προηγούμενο διάστημα, δεν δύναται να ερευνήσει αδικήματα καθώς έχουν υποπέσει σε παραγραφή. Με το σκεπτικό αυτό, βγαίνει «εκτός έρευνας» ο Δημήτρης Λιγνάδης, από την υπόθεση του οποίου ανέκυψε και η συγκεκριμένη έρευνα, καθώς φέρεται να εργάστηκε στο σχολείο μέχρι το 2001.

Τέλος, σημειώνεται ότι ένα βήμα πριν κληθεί από τον εισαγγελέα ως ύποπτος βρίσκεται ένας ακόμη γνωστός ηθοποιός, τον οποίο ερευνά ο εισαγγελέας Κώστας Σπυρόπουλος για βιασμό που φέρεται να τελέσθηκε το 2020. Μάλιστα, η έρευνα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και ο 65χρονος ηθοποιός αναμένεται να κληθεί ως ύποπτος για παροχή εξηγήσεων στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.