ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Folli Follie: Θετικό το δικαστήριο στη συμφωνία εξυγίανσης υπό όρους - Ανέβαλε την έκδοση απόφασης

FOLLI FOLLIE
ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Πράσινο» φως άναψε το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας σχετικά με την συμφωνία εξυγίανσης της Folli Follie με τους πιστωτές της και το κούρεμα του 68% των οφειλών της, βάζοντας όμως κάποιους όρους.

Στην υπ’ αριθμ. 186/2021 απόφασή του το Δικαστήριο αναβάλλει την έκδοση οριστικής απόφασης προκειμένου να απαλειφθούν από τη συμφωνία οι όροι για άρση κατασχέσεων και δεσμεύσεων κινητής και ακίνητης περιουσίας των προφυλακισμένων Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου.

Με την δικαστική απόφαση δίδεται προθεσμία 4 προκειμένου να προσκομισθεί νέα συμφωνία εξυγίανσης, στην οποία δεν θα υπάρχουν οι απαιτήσεις για άρση των κατασχέσεων και δεσμεύσεων που επιβλήθηκαν στα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Στο σκεπτικό των δικαστών γίνεται λόγος για «ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο σχέδιο εξυγίανσης», το οποίο θα διασφαλίσει την αναπτυξιακή βιωσιμότητα της εταιρείας, ενώ θα μπορέσουν να εισπράξουν και τμήμα των απαιτήσεων τους οι πιστωτές, οι οποίοι σε περίπτωση «λουκέτου» της εταιρίας θα μείνουν στον «αέρα».

Στη δίκη για το ζήτημα αυτό είχε κάνει πρόσθετη παρέμβαση ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ζητώντας να απορριφθεί η αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας. Ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα την παρέμβαση αυτή κρίνοντας -σύμφωνα με πληροφορίες- πως είναι απαράδεκτη ελλείψει έννομου συμφέροντος.

«Πιθανολογείται ότι το επιχειρηματικό σχέδιο τυγχάνει ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο, καθώς και ότι η συμφωνία εξυγίανσης θα διασφαλίσει την αναπτυξιακή βιωσιμότητα της αιτούσας και των νέων φορέων της» αναφέρεται κατά πληροφορίες στην δικαστική απόφαση.

Επιπλέον, για το ζήτημα των πιστωτών, οι δικαστές εξηγούν ότι με την επικύρωση της συμφωνίας, «οι πιστωτές της δεν θα βρεθούν σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτήν που θα ευρίσκονταν, εάν εφαρμόζονταν διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της εταιρίας ή η πτωχευτική διαδικασία». Μάλιστα, επικαλούνται και την έκθεση ελεγκτή λογιστή που είχε κατατεθεί στο δικαστήριο και εξηγούν ότι «η συνολική ζημία των πιστωτών της εταιρείας, σε περίπτωση βίαιης ρευστοποίησης των περιουσιακών της στοιχείων εκτιμάται στο χρηματικό ποσό των 139.488.387,74 ευρώ, ενώ η ζημία των πιστωτών της στην περίπτωση της επικύρωσης και υλοποίησης της προκείμενης συμφωνίας εξυγίανσης προβλέπεται ότι θα ανέλθει στο συνολικό χρηματικό ποσό των 166.290.325,28 ευρώ. Κατά συνέπεια, η ζημία για τους πιστωτές της αιτούσας στην επιλογή της βίαιης εκποίησης είναι μεγαλύτερη κατά το χρηματικό ποσό των 26.801.937,54 ευρώ, συγκριτικά με την αντίστοιχη ζημία τους που εκτιμάται ότι θα προκύψει από τη συμφωνία εξυγίανσης».

Το δικαστήριο ανέβαλε την έκδοση απόφασης, διατάσσοντας την επανάληψη της συζήτησης προκειμένου να τροποποιηθούν ή/και απαλειφθούν οκτώ σημεία της συμφωνίας, ανάμεσα στα οποία και η άρση των κατασχέσεων που επιβλήθηκαν στα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου, αφού αρμόδιοι για να προχωρήσουν σε άρσεις των δεσμεύσεων είναι η Αρχή Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και τα αρμόδια όργανα. Πλέον τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν στη διάθεσή τους 4 μήνες από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης, εντός των οποίων θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη γραμματεία του Δικαστηρίου η κλήση, με την οποία θα επαναφέρεται προς συζήτηση η αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Συγκλονίζει η γιαγιά του 18 μηνών μωρού - «Άδικα πήρα την αμαρτία»