ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Πυρκαγιά Μάτι: Βούλευμα έκπληξη - Αναβάθμιση κατηγοριών - Πόσοι παραπέμπονται

Πυρκαγιά Μάτι: Βούλευμα έκπληξη - Αναβάθμιση κατηγοριών - Πόσοι παραπέμπονται
Η δικογραφία επιστρέφει στο γραφείο του ανακριτή Αθανάσιου Μαρνέρη.
INTIME / Φωτογραφία Αρχείου

Πυρκαγιά Μάτι: Σύμφωνα με πληροφορίες από τη δικογραφία προκύπτει ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν τα αναγκαία εναέρια μέρα για την έγκαιρη κατάσβεση της φωτιάς.

«Χαστούκι» για πέντε πρόσωπα του πυροσβεστικού σώματος αποτέλεσε η έκδοση του βουλεύματος για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 103 ανθρώπων.

Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο μέσα σε 1.000 περίπου σελίδες αποφάσισε ομόφωνα την ποινική αναβάθμιση της κατηγορίας για πέντε πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ζητώντας την περαιτέρω κύρια ανάκριση για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης.

Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου με πρόεδρο τον Γιώργο Κασσίμη και μέλη τις πρωτοδίκες Θεοδώρα Τραϊανίδου και Νίκη Ρεβύθη, αφού αποτίμησαν το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων διατάσσουν επίσης την παραπομπή σε δίκη για πλημμεληματικές κατηγορίες για 13 άτομα, αλλά και την πλήρη απαλλαγή 10 ατόμων από το χώρο της αστυνομίας και αντιδημάρχους.

Οι δικαστές μελετώντας το υλικό της δικογραφίας, τα ηχητικά ντοκουμέντα και κάποιες καταθέσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πέντε πρόσωπα με μια σειρά ενεργειών τους συνέτειναν στη δημιουργηθείσα κατάσταση κινδύνου που οδήγησε στο θάνατο 103 ανθρώπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη δικογραφία προκύπτει ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν τα αναγκαία εναέρια μέρα για την έγκαιρη κατάσβεση της πυρκαγιάς, ότι υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πυροσβεστικής που είχε την ευθύνη για τα εναέρια μέσα την κρίσιμη ώρα έλειπε από τη θέση του και δεν πρότεινε να σηκωθούν ελικόπτερα που παρέμειναν καθηλωμένα, αλλά και πως άλλος υψηλόβαθμος αξιωματικός που βρισκόταν σε φωτιά στην Κινέτα, παρά τις οδηγίες που είχε λάβει να μεταβεί στο Μάτι, έφτασε με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ είχαν αρχίσει οι αναφορές για τους πρώτους νεκρούς.

Πλέον, η δικογραφία επιστρέφει στο γραφείο του ανακριτή Αθανάσιου Μαρνέρη ο οποίος αναμένεται να ζητήσει την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για τα πέντε άτομα. Εφόσον ασκηθεί νέα κακουργηματικού χαρακτήρα δίωξη, οι κατηγορούμενοι θα κληθούν εκ νέου σε απολογία αυτή τη φορά για το κακούργημα της έκθεσης.