ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ρούλα Πισπιρίγκου: Απορρίφθηκε το αίτημα συνένωσης των δικογραφιών - «ξεμπλοκάρει» η ανάκριση

Η Ρούλα Πισπιρίγκου
INTIME

Αρνητική ήταν η απάντηση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου στο αίτημα της Ρούλας Πισπιρίγκου για συνένωση των δικογραφιών που αφορούν στις δολοφονίες των τριών παιδιών της.

 

Κατά πληροφορίες, οι δικαστές έκριναν οτι η συνένωση των δικογραφιών δεν θα συνεισέφερε κάτι στην όλη διαδικασία, ενώ στην απόφαση τους ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι οι δύο υποθέσεις βρίσκονται σε διαφορετικό δικονομικό στάδιο, αφού η δικογραφία για τη Τζωρτζίνα βρίσκεται λίγο πριν την έκδοση βουλεύματος, ενώ η άλλη που αφορά τα δύο μικρότερα παιδιά της οικογένειας βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης.

Το συμβούλιο με βούλευμα του απέρριψε το αίτημα που κατέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών μέσω του συνηγόρου της Αλέξη Κούγια, η 33χρονη κατηγορουμένη, κίνηση που είχε «παγώσει» την ανάκριση για θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας. Μετά την υποβολή του συγκεκριμένου αιτήματος από την πλευρά Πισπιρίγκου είχε σταματήσει η ανάκριση της 35ης ανακρίτριας Ευγενίας Τζωρτζάτου μέχρι να αποφανθεί το συμβούλιο.

«Λαμβάνω την τιμή να υποβάλω την παρούσα αίτηση για ένωση – συνανάκριση περισσότερων ανακριτικών δικογραφιών λόγω προφανούς συνάφειας των διερευνώμενων – φερόμενων αδικημάτων, προς το σκοπό της ενιαίας ανακριτικής διερεύνησής τους, της ενιαίας κρίσης αυτών από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών και της συνεκδίκασης τους. Και στις δύο αυτές υποθέσεις έχω την ιδιότητα της κατηγορουμένης για τα ανωτέρω αδικήματα. Ειδικότερα, η πρώτη ανακριτική δικογραφία έχει ως αντικείμενο την φερόμενη απόπειρα ανθρωποκτονίας και τη φερόμενη τετελεσμένη ανθρωποκτονία σε βάρος της κόρης μου Γεωργίας Δασκαλάκη με χρόνους τέλεσης αντίστοιχα 11.04.2021 και 29.01.2022 και στο πλαίσιο αυτής της δικογραφίας είμαι προσωρινά κρατούμενη από 30.03.2022.

Η ανάκριση έχει περατωθεί και η δικογραφία έχει διαβιβασθεί για μελέτη. Η δεύτερη ανακριτική δικογραφία εκκρεμεί ενώπιον της 35ης Ανακρίτριας κυρίας Ευγενίας Τζωρτζάτου και έχει ως αντικείμενο τις φερόμενες πράξεις της ανθρωποκτονίας εις βάρος των θυγατέρων μου Μαρίας – Ελένης Δασκαλάκη και Ίριδας Δασκαλάκη με χρόνους τέλεσης αντίστοιχα 13.4.2019 και 21.3.2021. Στο πλαίσιο αυτής της δικογραφίας είχα κληθεί προς παροχή εξηγήσεων κατά την προκαταρκτική εξέταση, αλλά δεν έχω ακόμη κληθεί από την κυρία Ανακρίτρια προς απολογία, πλην όμως έχει δημοσιοποιηθεί ότι έχει ξεκινήσει να εξετάζει μάρτυρες» ανέφερε στο αίτημα της η κατηγoρουμένη.

Πλέον αναμένει την έκδοση βουλεύματος σχετικά με την παραπομπή της ή όχι σε δίκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας για ανθρωποκτονία από πρόθεση και απόπειρα ανθρωποκτονίας της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας, αλλά και την κλήση της σε απολογία για τους θανάτους της Μαλένας και της 6,5 μηνών Ίριδας.

Η εισαγγελική πρόταση για Τζωρτζίνα

Τη μέθοδο της «εμμονικής» Ρούλας Πισπιρίγκου -όπως την χαρακτηρίζει- περιγράφει ο εισαγγελέας Γιώργος Νούλης στην πρόταση του προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, ζητώντας την παραπομπή της σε δίκη για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας. Ο εισαγγελικός λειτουργός περιγράφει λεπτομερώς κάθε κίνηση της κατηγορούμενης, καταλήγοντας ότι χορήγησε μέσω γαστροστομίας κεταμίνη στο παιδί της, με στόχο να εκδικηθεί το σύζυγο της Μάνο Δασκαλάκη.

«Η απόλυτη βεβαιότητα θανάτωσης του παιδιού από την κατηγορουμένη εντός του νοσοκομείου με τη χρήση της δηλητηριώδους κεταμίνης προκύπτει ανενδοίαστα από το γεγονός ότι αυτή ήταν η μόνη που ήταν δίπλα στο παιδί κατά το χρόνο που υπέστη τη μοιραία καρδιακή ανακοπή.

Πέραν της αρχικής εύλογης αδυναμίας επιστημονικής ερμηνείας των αιτίων της εκδημίας του [η οποία λύθηκε μετά τη διακρίβωση τους από τις τοξικολογικές εξετάσεις] η απόλυτη βεβαιότητα θανάτωσης του παιδιού από την κατηγορουμένη επιρρωνύεται περαιτέρω από το ότι κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του εκεί όπου φονεύθηκε ουδέποτε του χορηγήθηκε από τους θεράποντες ιατρούς ή το νοσηλευτικό προσωπικό κανένα σκεύασμα που να περιέχει την εν λόγω δραστική ουσία, σε καμία μορφή, καθόσον:

α] ουδέποτε συνταγογραφήθηκε στη μικρή ασθενή κεταμίνη

β] ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε στην Α' Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου η εν λόγω ουσία

γ] δεν υπάρχει καν στο απόθεμα της κλινικής, καθόσον πρόκειται για φάρμακο που δε χρησιμοποιείται από παιδιάτρους και, κατά το θεραπευτικό πρωτόκολλο της ΜΕΘ του νοσοκομείου, δε γίνεται χρήση της ως κατασταλτικό φάρμακο πρώτης επιλογής

δ] από το φαρμακείο του νοσοκομείου δεν έχει εκτελεστεί καμία συνταγή με τη συγκεκριμένη ουσία στο όνομα του θύματος, όσο νοσηλευόταν εκεί και

ε] κατά τις προσπάθειες ανάνηψης και κατά τη διασωλήνωσή του δεν έγινε χρήση της, καθώς το παιδί δεν πληρούσε καμία ένδειξη χορήγησης οποιουδήποτε κατασταλτικού φαρμάκου» σημειώνει χαρακτηριστικά.