ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Υπέρ του αιτήματος του Νίκου Ρωμανού ο Αλέξης Κούγιας

Υπέρ του αιτήματος του Νίκου Ρωμανού ο Αλέξης Κούγιας

Υπέρ του δικαιώματος της φοίτησης του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού χωρίς περιορισμούς, τάχθηκε ο Αλέξης Κούγιας.

Μιλώντας στο Newsbomb, o γνωστός ποινικολόγος, ο οποίος είχε αναλάβει την υπεράσπιση του Επαμεινώνδα Κορκονέα, του αστυνομικού που είχε δολοφονήσει τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, μας τόνισε πως κάθε κρατούμενος πρέπει να έχει το δικαίωμα στη μόρφωση, χωρίς κανένα περιορισμό και το ίδιο πρέπει να συμβεί και με τον Νίκο Ρωμανό που πλέον βρίσκεται στην 26η ημέρα απεργίας πείνας, διεκδικώντας αυτό του το δικαίωμα.

«Ο Ρωμανός ήταν ο βασικός μάρτυρας στην υπόθεση Γρηγορόπουλου. Είναι ευαίσθητο παιδί. Όταν είσαι σε αυτή την ηλικία αυτόπτης μάρτυρας και χάνεις τον καλύτερό σου φίλο, είναι δύσκολο. Πρόκειται για ένα μέλος μιας μεγαλοαστικής οικογένειας το οποίο επέλεξε σε μικρή ηλικία τον «αναρχισμό» για να εκδηλωθεί. Θεωρώ πως αυτό οφείλεται και στους... καθοδηγητές αυτού του ανθρώπου» είπε αρχικά ο κ. Κούγιας, ενώ στη συνέχεια εστίασε στο δικαίωμα του Ρωμανού στη φοίτηση:

«Παρά το γεγονός πως ο Νίκος Ρωμανός έχει στείλει επιστολή για μένα, την ώρα της δίκης του Ε. Κορκονέα για τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου, έχω μια απόλυτη θέση. Τη διατυπώνω για πρώτη φορά, αν και μου έχει ζητηθεί επανειλημμένα στο παρελθόν να μιλήσω για αυτό το ζήτημα. Στην Ελλάδα εκείνο που αγνοούν και η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και τα συμβούλια των φυλακών μετά τον εμφύλιο πόλεμο, είναι πως στο ποινικό δίκαιο που είναι το τμήμα του δικαίου που ασχολείται με τις ανθρώπινες συμπεριφορές και την κοινωνική ειρήνη, έχει κυριαρχήσει η Αρχή της ειδικής προλήψεως του εγκλήματος. Καταργήθηκε η Αρχή της σκοπιμότητας που επικρατούσε μέχρι το 1951 και είχε σαν φιλοσοφία να επιβάλλονται ακραίες ποινές και ακραίες σωφρονιστικές μεταχειρίσεις για να τρομοκρατούνται οι πολίτες και να μην κάνουν εγκλήματα και τώρα εκείνο που ενδιαφέρει είναι το πώς θα βελτιωθεί κατά τον χρόνο της κρατήσεώς του στις φυλακές η προσωπικότητα του δράστη.

Ο νομοθέτης εκεί δεν κάνει διάκριση, δηλαδή δε λέει πως από αυτή την Αρχή εξαιρούνται ούτε οι κατηγορούμενο για κακουργηματικές πράξεις, ούτε για εγκληματικές, αλλά δίνει εντολή είτε στα δικαστήρια, είτε στους σωφρονιστές να κάνουν τα πάντα για να βελτιωθεί η προσωπικότητα του δράστη, αφού είναι βέβαιο ότι μετά από λίγα χρόνια ο Ρωμανός ή οποιοσδήποτε κατηγορούμενος θα είναι εντός του κοινωνικού συνόλου. Με αυτή τη φιλοσοφία ο νομοθέτης ουσιαστικά δίνει εντολή να γίνει το οτιδήποτε κατά τη διάρκεια της κρατήσεως του δράστη που να τον βελτιώνει. Και όπως γνωρίζετε καλά, δεν υπάρχει μεγαλύτερη βελτίωση στην προσωπικότητα από τη μόρφωση και για αυτό σε όλες τις φυλακές σε όλη την Ελλάδα διευκολύνεται η μόρφωση των κρατουμένων και πολύ περισσότερο όταν ο κρατούμενος είναι είτε έφηβος είτε μετέφηβος και δεν έχει ολοκληρωθεί σαν προσωπικότητα, οπότε το να έχει τη δυνατότητα να σπουδάσει σε ανώτερο επίπεδο είναι ότι καλύτερο για τη βελτίωση της προσωπικότητάς του.

Με αυτή την έννοια και με αυτή την υποδομή των σκέψεων, η δική μου τοποθέτηση είναι να επιτραπεί στον Ρωμανό χωρίς περιορισμούς να παρακολουθήσει τις σπουδές του, όπως θα γινόταν με οποιονδήποτε άλλο κατηγορούμενο και όπως έχει συμβεί στο παρελθόν», τόνισε ο κ. Κούγιας, οι δηλώσεις του οποίου έχουν μεγάλη βαρύτητα καθώς ήταν ο άνθρωπος που στο δικαστήριο υπερασπίστηκε τον δολοφόνο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Στη συνέχεια, ο γνωστός δικηγόρος στήριξε τα επιχειρήματά του με παραδείγματα.

«Ήμουν δικηγόρος δύο νεαρών εκ των οποίων ο ένας είχε δολοφονήσει τους δύο γονείς του στην Πιερία. Στις φυλακές τέλειωσε και το λύκειο και αργότερα και το Πολυτεχνείο. Επίσης, υπήρξα δικηγόρος του 15χρονου στον Πειραιά που είχε σκοτώσει την αδελφή του πατέρα του. Και αυτός τέλειωσε το Πολυτεχνείο. Και οι δύο τους σήμερα είναι πολύ χρήσιμα μέλη της κοινωνίας», κατέληξε ο γνωστός δικηγόρος.

Σχετικές ειδήσεις