ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Συμβούλιο Εφετών: Νέο «όχι» στην έκδοση τριών από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς

Συμβούλιο Εφετών: Νέο «όχι» στην έκδοση τριών από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς

Με απόφαση του συμβουλίου Εφετών απορρίφθηκε σήμερα Τρίτη (25/04),το δεύτερο αίτημα έκδοσης των τριών εκ των οκτώ αξιωματικών που είχαν φτάσει στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Παράλληλα, το δικαστήριο διέταξε την άρση της κράτησής τους εφόσον δεν κρατούνται για άλλη αιτία.

Νωρίτερα σήμερα, την απόρριψη και του δεύτερου αιτήματος των τουρκικών αρχών για την έκδοση των τριών από τους οκτώ στρατιωτικούς στη γείτονα, είχε προτείνει η εισαγγελέας, Ράνια Σταθέα, με μια εμπεριστατωμένη πρόταση προς το Συμβούλιο Εφετών.

Η εισαγγελική λειτουργός χαρακτήρισε «προσχηματικό» το νέο αίτημα των τουρκικών δικαστικών αρχών, επισημαίνοντας πως «υπάρχει μια επανάληψη των πραγματικών περιστατικών που αφορούσαν προηγούμενες πράξεις οι οποίες έχουν κριθεί. Ταυτόχρονα, οι τουρκικές αρχές έχουν αποστείλει ένα έγγραφο στο οποίο παρέχουν εγγυήσεις σχετικά με τις συνθήκες κράτησης των εκζητουμένων και τονίζουν πως η Τουρκία συμμορφώνεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα κλπ, προσθέτοντας ότι θα τους επιτρέψουν να επικοινωνήσουν με διεθνείς οργανισμούς».

Η κυρία Σταθέα επισήμανε στην αγόρευση της πως προκύπτει «πασιφανώς και αβίαστα ότι πρόκειται περί στοιχείων τα οποία είχαν τεθεί υπόψη συμβουλίων που έκριναν το πρώτο αίτημα έκδοσης». Τόνισε δε πως οι τουρκικές αρχές απαξιώνουν και περιφρονούν το γεγονός ότι η εν λόγω διαδικασία έχει ήδη κριθεί αμετάκλητα από τον Άρειο Πάγο. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, σέβεται και προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι μια ευνομούμενη Πολιτεία και διέπεται από όλες τις αξίες που αφορούν το σεβασμό της ζωής και εν μπορεί να συναινέσει στον κίνδυνο να υποβληθούν σε βασανιστήρια και θανατική ποινή οι Τούρκοι εκζητούμενοι. Παραλληλα, τόνισε ότι οι Έλληνες δικαστικοί λειτουργοί χαίρουν προσωπικής ανεξαρτησίας, υπακούουν στο Σύνταγμα και το νόμο και δεν ακούν σε κελεύσματα.

Η εισαγγελέας πρόσθεσε ακόμη πως από την πρώτη απόφαση μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έχει αλλάξει τίποτα στην Τουρκία, αλλά αντίθετα από τα επίσημα χείλη του Προέδρου Ερντογάν μετά το δημοψήφισμα, τέθηκε εκ νέου ζήτημα επαναφοράς της θανατικής ποινής.

Ακολούθησαν οι αγορεύσεις των δικηγόρων των Τούρκων στρατιωτικών, Χρίστου Μυλωνόπουλου και Όμηρου Ζέλιου, ενώ αναμένεται η απόφαση.

Πάντως, ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Σταμαδιάνος με την έναρξη της διαδικασίας σχολίασε πως οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.






Σχετικές ειδήσεις