ΕΡΓΑΣΙΑ

Αυτοί θα είναι οι νέοι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα από την 1η Ιανουαρίου

Αυτοί θα είναι οι νέοι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα από την 1η Ιανουαρίου

Ηαναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού φέρνει αυξήσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα από τον Ιανουάριο του 2019.

Η αύξηση των βασικών ποσών που θα κυμαίνεται από 3% έως και πάνω από 5% επηρεάζει τις μηνιαίες αποδοχές των μισθωτών αλλά και τα ημερομίσθια των εργατών.

Η αύξηση θα συμπαρασύρει ταυτόχρονα προς τα πάνω και τις αποδοχές όσων λαμβάνουν τα «παγωμένα» επιδόματα προϋπηρεσίας όπως επίσης και το επίδομα γάμου 10% λόγω υπαγωγής στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση.

Όπως ορίστηκε στον νόμο 4093 του 2012, ο κατώτατος μισθός προσαυξάνεται 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω. Ταυτόχρονα το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.

Τις προσαυξήσεις αυτές δικαιούνται μόνο όσοι είχαν την αντίστοιχη προϋπηρεσία σε οποιονδήποτε εργοδότη και με οποιαδήποτε ειδικότητα έως τις 14 Φεβρουαρίου του 2012. Όσοι συμπληρώνουν μετά την ημερομηνία αυτή τις κρίσιμες 3ετίες δεν δικαιούνται επίδομα τριετιών.

Σύμφωνα με την ρήτρα του 2012, έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10% έχει ανασταλεί η προσαύξηση του κατώτατου μισθού για προϋπηρεσία που συμπληρώνεται μετά τις 14 Φεβρουαρίου του 2012.

Ο νέος κατώτατος που θα νομοθετηθεί τον Ιανουάριο του 2019 θα ισχύσει για όλους χωρίς ηλικιακές διακρίσεις.

Δείτε αναλυτικά τους σχετικούς πίνακες:

Pinakas1
Pinakas2
Pinakas3
Pinakas4
Pinakas5
Pinakas6

Διαβάστε επίσης: Αχτσιόγλου: Ο αυξημένος κατώτατος μισθός θα θεσπιστεί από αυτή την κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2019


: