ΕΘΝΙΚΑ

Πρόκληση άνευ προηγουμένου: Τουρκία και Λιβύη εξαφάνισαν το Καστελόριζο και «αγγίζουν» την Κρήτη

Πρόκληση άνευ προηγουμένου: Τουρκία και Λιβύη εξαφάνισαν το Καστελόριζο και «αγγίζουν» την Κρήτη
Twitter

Τον χάρτη με τα όρια που φέρονται να συμφώνησαν Τουρκία και Λιβύη δημοσιοποίησε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών μέσω του λογαριασμού του στο Τwitter.

O Cagatay Erciyes, αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Διμερών Πολιτικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας-Αεροπορίας-Συνόρων του τουρκικού ΥΠΕΞ, δημοσιεύει χάρτη στον οποίο απεικονίζεται η θαλάσσια περιοχή στην οποία συμφώνησαν να «χαράξουν» ΑΟΖ Τουρκία και Λιβύη, δίπλα ακριβώς από την Κρήτη.

Σύμφωνα με το χάρτη:

  • Από το σημείο Α έως Β είναι τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, με βάση την παράνομη συμφωνία που υπογράφηκε το 2011.
  • Tο σημείο C-D-E αποτελεί την μέση γραμμή μεταξύ των δύο ηπειρωτικών χωρών της Τουρκίας με την Αίγυπτο.
  • Και το σημείο E-F είναι τα όρια στα οποία συμφώνησαν Τουρκία και Λιβύη το 2019, σύμφωνα με το philenews.com.

Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ στις τουρκικές προκλήσεις

Να αναρωτηθεί εάν θέλει να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του δικαίου καλεί την Τουρκία ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη χθεσινή τοποθέτηση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας Λιβύης.

«Η επιμονή της Τουρκίας να αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο - ή ακόμα και ολόκληρων νησιών-κρατών, με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια που, ως δια μαγείας, μετατρέπονται αιφνιδίως σε συμφωνίες ή με επιλεκτική επίκληση δικαστικών αποφάσεων ή άρθρων της UNCLOS - στην οποία όμως αρνείται να προσχωρήσει - δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Γεννηματάς και προσθέτει: «Ούτε, βέβαια, μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι αδιαμφισβήτητα εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο και, ειδικότερα, στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας».

«Είναι θετικό ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για διαπραγμάτευση, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ κρατών» σημειώνει ο κ. Γεννηματάς.

Και καταλήγει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών: «Οι διαπραγματεύσεις, όμως, δεν μπορούν να γίνονται παρά μόνο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Και οι δηλώσεις καλών προθέσεων δεν θα πρέπει να συνδυάζονται με καθημερινή παραβατικότητα δηλώσεων και ενεργειών. Αντί να ομιλεί για τη θέση νησιών στη “λάθος πλευρά της μέσης γραμμής”, την καλούμε να αναρωτηθεί εάν θέλει η ίδια να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του Δικαίου».

Τελεσίγραφο Δένδια στον πρέσβη της Λιβύης

Για το «μπαράζ» των τουρκικών προκλήσεων τις τελευταίες ημέρες μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Εξωτερικός Νίκος Δένδιας, στέλνοντας αυστηρά μηνύματα στην Άγκυρα αλλά και τον Λίβυο πρέσβη.

Απαντώντας στις εμπρηστικές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ για το Καστελόριζο, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως η Άγκυρα επιδιώκει να γίνει δεκτή η αντίληψη ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

«Και αυτό επιδιώκει ιστορικά και όχι μόνο για το Καστελόριζο αλλά και για τα νησιά του Αιγαίου, που πολλά είναι και πολύ μεγάλα νησιά» είπε ο κ. Δένδιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Αυτή είναι μια αντίληψη της Τουρκίας κατά την άποψή μας αβάσιμη τελείως. Υπάρχουν δεκάδες αποφάσεις διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων που υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο. Η Τουρκία καλύπτεται επίσης πίσω από το γεγονός ότι δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση του δικαίου της θάλασσας στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής της τακτικής. Επικαλείται ανεδαφικά πράγματα» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Νέο τελεσίγραφο στον πρέσβη της Λιβύης

Ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε και νέο τελεσίγραφο στον Λίβυο πρέσβη στην Αθήνα, που έρχεται μετά από την αυστηρή προειδοποίηση της Παρασκευής.

«Εάν δεν μας φέρει τη συμφωνία την Παρασκευή, θα κηρυχθεί presona non grata και θα φύγει» ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών είπε φαίνεται πως πρόκειται για δύο μνημόνια με το ένα να αφορά τα ζητήματα της θάλασσας και το δεύτερο στρατιωτική συνεργασία.

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι ιδιαίτερα με το δεύτερο μνημόνιο, είναι πολύ πιθανό η Τουρκία να παραβιάζει το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας στη μεταφορά όπλων στη Λιβύη.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι ο Σάρατζ δεν έχει την εξουσιοδότηση να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία ενώ εκτίμησε ότι δεν θα εγκριθεί με «κανένα τρόπο από το κοινοβούλιο της Λιβύης», που έχει πρόεδρος αναγνωρισμένο από τα Ηνωμένα Έθνη.

Μάλιστα, ο κ. Δένδιας αποκάλυψε πως οι κινήσεις προσέγγισης μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης ήταν σε γνώση της Αθήνας και για αυτό είχε συνομιλήσει και ο ίδιος με τον Λίβυο ομόλογό του για το θέμα τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΟΗΕ.

Ηχηρή αντίδραση και από τη Γαλλία

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι δεν θα δωρήσει έξι πλοία στη Λιβύη, τα οποία θα βοηθούσαν τη χώρα να ενισχύσει τον έλεγχο των ακτών της, εξαιτίας της «κατάστασης» που επικρατεί επί του πεδίου, όπως έγινε γνωστό από συγκλίνουσες πηγές.

Τη δωρεά των έξι ταχυπλόων είχε αναγγείλει η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί τον Φεβρουάριο.

«Αν και η δωρεά είχε θεωρηθεί την εποχή εκείνη προς το συμφέρον της Λιβύης, η υπουργός τελικά αποφάσισε να μην παραδώσει τα πλοία στο κράτος αυτό», ανέφερε στις 26 Νοεμβρίου το γαλλικό υπουργείο Άμυνας σε υπόμνημα που έστειλε στο διοικητικό εφετείο του Παρισιού, στο οποίο είχαν προσφύγει οκτώ μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητώντας την ακύρωση της δωρεάς.

«Η κατάσταση στη Λιβύη δεν επιτρέπει τη δωρεά αυτών των πλοίων», επιβεβαίωσε στο AFP το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

Βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη συγκλονίζεται από ένοπλη σύρραξη μεταξύ των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, και της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας με έδρα την Τρίπολη.

Η απόφαση να μην δοθούν στη Λιβύη τα πλοία αυτά αποτελεί «μεγάλη νίκη», η οποία επετεύχθη «χάρη στην πίεση της κοινής γνώμης» και αναμένεται «να αποτελέσει καμπή στις σχέσεις της Γαλλίας με τη Λιβύη στο μεταναστευτικό», αντέδρασε η Λόλα Σούλμαν αρμόδια για μεταναστευτικά θέματα στη Διεθνή Αμνηστία, μία από τις οργανώσεις που είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη.

«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την εγκατάλειψη αυτής της πρωτοβουλίας που θα είχε καταστήσει τη Γαλλία επίσημο συνεργό στα εγκλήματα που διαπράττονται εις βάρος προσφύγων και μεταναστών στη Λιβύη», τονίζουν ο ι8 ΜΚΟ σε κοινή τους ανακοίνωση σήμερα.

Εξάλλου ζητούν από το Παρίσι να θέσει «αυστηρούς όρους σε οποιαδήποτε διμερή και ευρωπαϊκή συνεργασία με τη Λιβύη προκειμένου να γίνουν σεβαστά και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και η ασφάλεια» των μεταναστών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Οι δικαιούχοι και τα ποσά - Πότε θα δοθεί