ΕΘΝΙΚΑ

N.Y. Times: Παγκόσμια ανησυχία για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

N.Y. Times: Παγκόσμια ανησυχία για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί
ap

Στο άρθρο των New York Times, που υπογράφει η Carlotta Gall γίνεται ειδική αναφορά στα ψηφιδωτά που υπάρχουν στην Αγία Σοφία

Με τίτλο «Ο Ερντογάν κάνει λόγο για εκ νέου μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, προκαλώντας διεθνή ανησυχία», και υπότιτλο «Το μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς υπήρξε κάποτε ισχυρό σύμβολο αντιπαλότητας μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων και θα μπορούσε να ξαναγίνει», το άρθρο των New York Times σημειώνει ότι οι ενέργειες του Τούρκου Προέδρου προς την κατεύθυνση της μετατροπής του μουσειακού καθεστώτος της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, απηχούν ένα όνειρο τόσο του ιδίου όσο και των υποστηρικτών του και των συντηρητικών μουσουλμάνων, απειλώντας να πυροδοτήσει τη διεθνή οργή.

«Η ιδέα της μετατροπής της κατάστασης του μνημείου αυτού έχει κλιμακώσει την ένταση της Τουρκίας με τον παλαιό της αντίπαλο, την Ελλάδα, έχει αναστατώσει τους Χριστιανούς ανά τον κόσμο και έχει προκαλέσει την ανησυχία πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών, όπως ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο και ο Πατριάρχης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Κύριλλος.

Οι αντίπαλοι του Ερντογάν υποστηρίζουν ότι ο ίδιος εγείρει ζήτημα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, κάθε φορά που αντιμετωπίζει πολιτική κρίση, εκμεταλλευόμενος το ζήτημα αυτό για να ενισχύσει το αίσθημα των εθνικιστών και συντηρητικών θρησκευτικών οπαδών του», αναφέρει το δημοσίευμα.

agia-sophia1.jpg
Στο άρθρο των New York Times, που υπογράφει η Carlotta Gall γίνεται ειδική αναφορά στα ψηφιδωτά του ναούAP

Ωστόσο, υπάρχει ακόμη ένας λόγος, όπως υποστηρίζει η συντάκτρια, που ο Ερντογάν ανακινεί το ζήτημα αυτό, μετά από 18 χρόνια στην εξουσία. Έχοντας απωλέσει την Κωνσταντινούπολη στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, ο Πρόεδρος βλέπει τα δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματός του να συνεχίζουν να υποχωρούν, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία κατέστησε την οικονομία της χώρας του ακόμη πιο ευάλωτη.

Στο άρθρο των New York Times, που υπογράφει η Carlotta Gall γίνεται ειδική αναφορά στα ψηφιδωτά του ναού, τα οποία απεικονίζουν διάφορες θρησκευτικές αλλά και ιστορικές μορφές όπως ο Χριστός, η Παρθένος Μαρία, ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός ο Α' και η αυτοκράτειρα Ζωή.

Υπενθυμίζεται πως, δεδομένου ότι για τους μουσουλμάνους η απεικόνιση ανθρώπινων μορφών θεωρείται ειδωλολατρεία, τα πολύτιμα αυτά ψηφιδωτά είχαν καλυφθεί για πολλά χρόνια και αποκαταστάθηκαν όταν πλέον η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο, τη δεκαετία του 1930.

«Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες», δήλωσε ο Faruk Pekin, ιδρυτής της Fest Travel, που ειδικεύεται στις πολιτιστικές εκδρομές.

Μια πιθανή μετατροπή του ναού σε τέμενος, θέτει τους σπάνιους αυτούς θησαυρούς, σε τεράστιο κίνδυνο καθώς όπως είπε: «θα πρέπει να καλυφθούν κατά τη διάρκεια μουσουλμανικών προσευχών».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ελένη Μενεγάκη: Αντέχεις να δεις το ποσό; Αυτό είναι το τελευταίο συμβόλαιό της! (pics)