ΕΘΝΙΚΑ

Προκλητικοί οι Τούρκοι: Ζητούν και τα ρέστα για την παρεμπόδιση του κυβερνητικού αεροσκάφους

Προκλητικοί οι Τούρκοι: Ζητούν και τα ρέστα για την παρεμπόδιση του κυβερνητικού αεροσκάφους

Παρενόχληση κυβερνητικού αεροσκάφους: Αρνήθηκε ο Ακσόι ότι οι τουρκικές αρχές καθυστέρησαν επίτηδες το αεροσκάφος του κ. Δένδια.

Σε δηλώσεις του πριν από λίγο ο Χαμί Ακσόι, εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, απάντησε ότι δεν ισχύει πως καθυστέρησαν επίτηδες το αεροσκάφος του κ. Δένδια. Αντιθέτως ενδιαφέρθηκαν δήθεν για την ασφάλειά του, επειδή η ελληνική πλευρά δεν είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης. «Εμείς τους επιτρέψαμε χωρίς καθυστέρηση. Εκείνοι δεν είχαν καταθέσει σχέδιο πτήσης. Ηταν απαραίτητο να αντιδράσουμε έτσι για την ασφάλεια του Ελληνα υπουργού».

Απαντώντας στους τουρκικούς ισχυρισμούς, πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζοουν πως «φυσικά και είχε κατατεθεί σχέδιο πτήσης» και είχε δοθεί άδεια υπέρπτησης του Embraer που μετέφερε τον Νίκο Δένδια.

Διάβημα διαμαρτυρίας της Ελλάδας στην Τουρκία

Εντολή να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας δόθηκε στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για το χθεσινό περιστατικό με το κυβερνητικό αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια από τη Βαγδάτη στην Αθήνα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί βλάβη στο κυβερνητικό αεροσκάφος, εξαιτίας της οποίας αναβλήθηκε η επίσκεψη στο Ερμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η τουρκική πλευρά, με πρωτοβουλία της, παρείχε εξηγήσεις στην πρεσβεία μας στην Άγκυρα, πριν το διάβημα, αποδίδοντας το περιστατικό σε τεχνικό λάθος της αρμόδιας τουρκικής υπηρεσίας.

Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα θα επανέλθει, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δε θα επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό.

Περιπέτεια για το κυβερνητικό αεροσκάφος: Μηχανική βλάβη κατά την άφιξη στο Ιράκ

Δεν ήταν μόνο το… καψόνι των Τούρκων - Το «θρίλερ» με το κυβερνητικό αεροσκάφος είχε ξεκινήσει αρκετές ώρες πριν - Μια απίστευτη περιπέτεια με απρόσμενα γεγονότα περίμενε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια κατά το ταξίδι του στο Ιράκ.

Το κυβερνητικό αεροσκάφος το οποίο μετέφερε τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας το πρωί της Τετάρτης (14.10) με προορισμό το Ερμπίλ.

Η πτήση πραγματοποιήθηκε χωρίς προβλήματα, με το αεροσκάφος να προσγειώνεται με ασφάλεια στο αεροδρόμιο της ιρακινής πόλης. Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κατά τον τακτικό έλεγχο του αεροσκάφους διαπιστώθηκε μηχανική βλάβη, με τους τεχνικούς να αναφέρουν ότι είναι αδύνατο να επιτραπεί το ταξίδι του προς την Αθήνα. Αμέσως ενημερώθηκε η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία έδωσε εντολή να απογειωθεί άμεσα το δεύτερο κυβερνητικό αεροσκάφος, μεταφέροντας τεχνικούς και ανταλλακτικά στο αεροδρόμιο του Ερμπίλ.

Οι Έλληνες τεχνικοί διαπίστωσαν τη βλάβη και διεμήνυσαν πως πρέπει να παραμείνουν στο Ιράκ μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως το πρόβλημα στο πρώτο κυβερνητικό αεροσκάφος. Το βράδυ της Τετάρτης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, πήρε το δεύτερο κυβερνητικό αεροσκάφος για να επιστρέψει στην Αθήνα. Ακολούθησε το τουρκικό «καψόνι» πάνω από τα σύνορα της γείτονος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Παρενόχληση κυβερνητικού αεροσκάφους: Διάβημα διαμαρτυρίας της Ελλάδας στην Τουρκία