ΕΘΝΙΚΑ

Στριμωγμένος ο Ερντογάν: Για κυρώσεις συζητούν οι 27 της ΕΕ - Οι διαρροές κλονίζουν τον «σουλτάνο»

Στριμωγμένος ο Ερντογάν: Για κυρώσεις συζητούν οι 27 της ΕΕ - Οι διαρροές κλονίζουν τον «σουλτάνο»

Ένα σκληρό παζάρι διεξάγεται τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες σχετικά με το εύρος και τον χρόνο των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για την προκλητικότητα που επιδεικνύει τους τελευταίους μήνες.

Από τις διαρροές του κειμένου συμπερασμάτων που έγιναν την Τετάρτη, λίγο πριν, δηλαδή, την έναρξη της Συνόδου Κορυφής των 27 προκύπτει ότι το κλίμα για την Τουρκία έχει αλλάξει και ότι έχει γίνει αντιληπτό πως ήρθε η ώρα για αυστηρότερες κυρώσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που διαθέτει η Ελλάδα και κυρίως ότι έχει με το μέρος της το Διεθνές Δίκαιο ενώ θα καταστήσει σαφές στους εταίρους πως δεν μπορεί η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων χωρών.

Δίνοντας το στίγμα της στάσης της Ελλάδας ο πρωθυπουργός επανέφερε στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το ζήτημα του εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία υπογραμμίζοντας ότι δεν γίνεται τα κράτη μέλη να εξάγουν επιθετικά όπλα στην Τουρκία - όπλα που στρέφονται εναντίον άλλων κρατών μελών.

Από το Μέγαρο Μαξίμου αυτό που τονίζουν είναι πως οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ένας μοχλός πίεσης, ώστε να αλλάξει στάση η Τουρκία και να συνειδητοποιήσει πως όταν δημιουργεί τετελεσμένα θα υπάρχουν συνέπειες.

Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων που διέρρευσε στο Politico οι 27 καλούνται να προετοιμάσουν πρόσθετες λίστες στον υφιστάμενο μηχανισμό κυρώσεων κατά των Τούρκων αξιωματούχων σε μια κίνηση που ερμηνεύεται σαν μια προσπάθεια να πιεστεί περαιτέρω η Άγκυρα και να συμμορφωθεί στις επιταγές της ΕΕ, ενώ παράλληλα στο έγγραφο γίνεται λόγος και για ευρύτερα μέτρα.

Ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ αναφέρει πως μια πιθανή επιλογή θα είναι να καταστούν τα λιμάνια και οι υπηρεσίες της απρόσιτα για τα πλοία της Τουρκίας που είχαν συμμετοχή σε παράνομες δραστηριότητες. Στο έγγραφο γίνεται, επίσης, ειδική, αναφορά στην απόσυρση του Oruc Reis, τονίζοντας πως θα παραμείνει πλέον αγκυροβολημένο για να υπάρξει επιστροφή στις διερευνητικές συνομιλίες ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Αυτό που περιμένουν όλοι είναι η στάση που θα κρατήσει η Άνγκελα Μέρκελ η οποία το μοναδικό δημόσιο ίχνος που έχει δώσει γι’ αυτήν ήταν στην ομιλία της το πρωί της Τετάρτης στην γερμανική βουλή όταν αφενός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της, επειδή δεν στάθηκε δυνατό να υλοποιηθεί στο βαθμό που θα ήθελε η πρόταση που έκανε στην αρχή της γερμανικής προεδρίας για τη διεξαγωγή ενός εντατικού διαλόγου ΕΕ – Αγκυρας και αφετέρου σημείωσε ότι «οι δραστηριότητες συνεχίζονται» στην Ανατολική Μεσόγειο και «ιδιαίτερα η Κύπρος πλήττεται από αυτές».

«Συνεπώς», πρόσθεσε, «θα πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα ενεργήσουμε περαιτέρω» συμπλήρωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, η οποία σε αντίθεση με προηγούμενες φορές, δεν τόνισε, όπως συνηθίζει, τη σημασία της Τουρκίας για την ΕΕ σε ό,τι αφορά το προσφυγικό και την ασφάλεια της ΕΕ «απουσία» που ενδεχομένως να αποτελεί ένδειξη, ότι η καγκελάριος αυτή τη φορά δεν πρόκειται να απορρίψει κάθε είδους κυρώσεων.

Από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να δείξει ότι η συζήτηση για κυρώσεις από την ΕΕ δεν τον αγγίζει υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια απόφαση δεν θα επηρεάσει την Τουρκία. Φρόντισε, ωστόσο, να επηρεάσει το κλίμα μιλώντας για «ειλικρινείς ηγέτες» που δεν θέλουν τις κυρώσεις επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά προκλητικά ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος της Τουρκικής προεδρίας, ωστόσο, χαρακτήρισε «απογοητευτικά» τα αποσπάσματα του προσχεδίου που «διέρρευσαν» και κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να μην χρησιμοποιούν τη γλώσσα των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία «επειδή δεν πρόκειται ποτέ να λειτουργήσουν».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο κορονοϊού: Οι χάκερ είχαν στόχο τη συνταγή της Pfizer - Η ανακοίνωση μετά την κυβερνοεπίθεση