ΕΘΝΙΚΑ

Ερντογάν: Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα! Η πείνα, ο ανασχηματισμός και το χαρτί των εκλογών

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
AP Images

Τι μαγειρεύει ο «σουλτάνος» για να διασωθεί; Πώς θα αντιμετωπίσει την κατάρρευση της οικονομίας, την πείνα του λαού και την «κακιά» Δύση; Η Τσιλέρ, ο Αλμπαϊράκ και οι «γκρίζοι λύκοι» του Μπαχτσελί

Όταν πριν από μερικούς μήνες γράφαμε στο Newsbomb.gr ότι η τουρκική οικονομία καταρρέει και πως ο Ερντογάν βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, ορισμένοι μας χαρακτήριζαν «υπερβολικούς», ακόμα και «εμμονικούς». Υποστήριζαν μάλιστα πως η Τουρκία έχει χρυσό, πως έχει από πίσω της το Κατάρ το οποίο ό,τι και να γίνει θα συνεχίσει να τροφοδοτεί με ρευστό το «παλάτι» και άλλα τέτοια αισιόδοξα για την γειτονική χώρα.

Οι εξελίξεις στην Τουρκία ωστόσο, επιβεβαιώνουν πλήρως τα αναλυτικά μας ρεπορτάζ. Άλλωστε, τα στοιχεία και τα επιχειρήματα που παρουσιάζαμε δεν επιδέχονταν αμφισβήτηση και αποκάλυπταν με λεπτομέρειες την κινούμενη άμμο που ρουφούσε σταδιακά την τουρκική οικονομία.

Αν και οι πιέσεις στην τουρκική λίρα αποκλιμακώθηκαν πρόσκαιρα την Παρασκευή (01.04), μετά τις δηλώσεις του νέου κεντρικού τραπεζίτη, η κατάσταση αγγίζει τα όρια της απελπισίας. Η ισοτιμία της λίρας «βουλιάζει» σε ιστορικά χαμηλά, παρά το γεγονός ότι «καίγονται» καθημερινά τεράστια ποσά συναλλάγματος για να υποστηριχθεί το εθνικό νόμισμα. Παράλληλα, ο τουρισμός παραπαίει λόγω κορονοϊού, η ανεργία αυξάνεται συνεχώς και οι ξένοι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη τους στην Τουρκία.

Οι δραματικές εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο αναδεικνύονται ως αχίλλειος πτέρνα του καθεστώτος, την ώρα που ο Ερντογάν επιχειρούσε μέσω αλλεπάλληλων σκηνικών έντασης στη Μεσόγειο να παρουσιάσει την Τουρκία ως μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη. Έχοντας ανοίξει πολλά στρατιωτικά μέτωπα, από τον Καύκασο μέχρι την Αφρική, κατάφερε να φτάσει την τουρκική οικονομία στο όριο αντοχής της, με τις συνέπειες πλέον να είναι ανυπολόγιστες.

Οι πολίτες από την πλευρά τους είναι στα… κάγκελα! Δυσκολεύονται να προμηθευτούν ακόμη και τα βασικά είδη, όπως ψωμί, με το αίσθημα της πείνας να μην μπορεί πλέον να ξεγελαστεί ούτε με δήθεν ανακαλύψεις κοιτασμάτων ούτε με… ρακί που προκλητικά έλεγε ο «σουλτάνος» σε πεινασμένους Τούρκους να πιούν για να ξεχάσουν το αίσθημα της πείνας.

Κακά τα ψέματα, αποκλειστικά υπεύθυνος για αυτή την κατάσταση είναι ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος με την εξωτερική πολιτική του τσαμπουκά και των παράνομων ενεργειών έχει καταφέρει να διαλύσει την τουρκική οικονομία και να χάσει εντελώς την αξιοπιστία του. Οι εξαγγελίες του περί αύξησης της επιρροής ή της επικράτειας της Τουρκίας με «Γαλάζιες Πατρίδες» δεν γεμίζουν τις αδειανές τσέπες των Τούρκων πολιτών που αγκομαχούν για να εξασφαλίσουν ακόμα και το καθημερινό φαγητό.

Η μοιραία «λυκοφιλία» και ο ανασχηματισμός

Καθώς τα τελευταία χρόνια η δημοφιλία του Τούρκου προέδρου παρουσιάζει σταδιακή πτώση, λόγω των πολυάριθμων οικονομικών σκανδάλων που ταλανίζουν την Τουρκία και εμπλέκουν τον ίδιο ή στενά συγγενικά του πρόσωπα, αλλά και λόγω της πολύ κακής εικόνας της τουρκικής οικονομίας, βρήκε απρόσμενο συμπαραστάτη στο πρόσωπο του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, του πολιτικού μέντορα της υπερεθνικιστικής, παραστρατιωτικής οργάνωσης, των «Γκρίζων Λύκων».

Το κόμμα, που κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2018, «κοκκίνιζε» στο χάρτη όλη την Κύπρο, παρέσυρε τον Ερντογάν στον εθνικιστικό (από)πατο, υιοθετώντας ακραία ρητορική που ικανοποιεί το πολιτικό του «στασίδι», απομονώνοντας την Τουρκία διπλωματικά και φέρνοντάς της αντιμέτωπη με τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου.

Μέσα σε αυτή την ασφυκτική πίεση, ο Ταγίπ Ερντογάν αναζητά πρωτοβουλίες για ένα restart που θα τονώσει το πολιτικό του κύρος και θα απομακρύνει το ενδεχόμενο ακόμα και της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Ο επικείμενος ανασχηματισμός, στον οποίο μάλιστα η πρώην πρωθυπουργός Τανσού Τσιλέρ προορίζεται να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο. Με τον τρόπο αυτό ο «σουλτάνος» στρίβει και πάλι προς το κέντρο, ενώ η Τσίλερ (γνωστή για τα σκάνδαλα διαφθοράς) θα κληθεί να αποκαταστήσει τις ταραγμένες – για να μην πούμε ανύπαρκτες – σχέσεις με τη Δύση και κυρίως με τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο Ερντογάν φέρεται διατεθειμένος να επαναφέρει στο κυβερνητικό σχήμα τον πρώην υπουργό Οικονομικών και γαμπρό του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, με στόχο αφενός να αποκαταστήσει την… ηρεμία στο παλάτι και αφετέρου να εμποδίσει την άνοδο «δελφίνων», όπως του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Υπάρχει βέβαια και το χαρτί των εκλογών, ωστόσο, κάτι τέτοιο στην παρούσα συγκυρία, με την οικονομία κατεστραμμένη, μπορεί να αποδεικνύονταν μοιραίο, ενώ η αναμονή μέχρι το 2023 θα συνοδεύονταν από επικίνδυνη φθορά. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή… Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και τα σχέδια για αύξηση του ορίου εκπροσώπησης στην τουρκική βουλή, με στόχο να θέσει εκτός των φιλοδυτικό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Αλί Μπαμπατζάν και να εξασφαλίσει μεγάλο ποσοστό οι εθνικιστές του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Είναι προφανές πως ο Ερντογάν βρίσκεται στην χειρότερη κατάσταση από τότε που ανέλαβε την εξουσία στην Τουρκία. Απομονωμένος από τη Δύση, τον αραβικό κόσμο να του γυρνάει την πλάτη και τους πολίτες ταπεινωμένους, αναζητά τρόπο να γυρίσει το παιχνίδι. Τρόποι υπάρχουν, εμπιστοσύνη όμως;

Το τονίζουμε εδώ και καιρό… όταν φτάνει η στιγμή όπου το αίσθημα της πείνας είναι τόσο έντονο, δεν μπορεί κανένας να το ξεγελάσει με εθνικιστικές κορώνες και ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ούτε να πείσει πλέον κανέναν πως για όλα τα δεινά της χώρας του φταίει πάντα η «κακή Δύση» και οι Έλληνες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.