ΕΘΝΙΚΑ

F-35: Επίσημο αίτημα της Ελλάδας στις ΗΠΑ για το κορυφαίο Stealth μαχητικό

Επίσημο αίτημα της Ελλάδας στις ΗΠΑ για F35

Η Ελλάδα μπαίνει στο πρόγραμμα των Stealth μαχητικών F-35.  

Υπεγράφη το απόγευμα της Τετάρτης (29/06) το επίσημο αίτημα της Ελλάδας στις αμερικανικές Αρχές για την απόκτηση των κορυφαίων μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αποστολή του Letter of Request (LOR) αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες από τη ΓΔΑΕΕ. Το LOR είναι το απαραίτητο έγγραφο που απαιτούν οι ΗΠΑ για τα οπλικά τους συστήματα, ώστε να ξεκινήσουν οποιαδήποτε διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Η απάντηση στο ελληνικό αίτημα θα έρθει από τις ΗΠΑ μέσω LOA για την διαθεσιμότητα, το κόστος αλλά και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης. Η διαδικασία φαίνεται χρονοβόρα, ωστόσο, είναι απαραίτητη για να ξεκινήσουν οποιαδήποτε συζήτηση και διαπραγμάτευση οι Αμερικανοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα ζητά να δεσμευτούν 20 αεροσκάφη F-35, μία Μοίρα δηλαδή, όπως είχε προαναγγείλει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και άλλα 20 υπό αίρεση. Αυτό βεβαίως θα συζητηθεί και κατά το ταξίδι του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου στις ΗΠΑ στις 18 Ιουλίου, ενώ μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 10 Ιουλίου θα βρεθεί στην Αμερική ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Με το που αποδεχτεί την αμερικανική απάντηση η Αθήνα, ξεκινούν οι διαδικασίες σύναψης της συμφωνίας και ουσιαστικά αρχίζει και η αντίστροφη μέτρηση για την έλευση των πρώτων μαχητικών F-35 στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, όπως και στην περίπτωση των Rafale, θα ξεκινήσει η εκπαίδευση των Ελλήνων πιλότων πάνω στο κορυφαίο μαχητικό 5ης γενιάς, αλλά και τα έργα στις υποδομές της Πτέρυγας Μάχης που θα γίνει η «φωλιά» των F-35.

Το χρονικό - Πώς φτάσαμε στην αποστολή του LOR

Όταν στις αρχές του 2020 γράφαμε για το έντονο ενδιαφέρον της Ελλάδας να αποκτήσει τα μαχητικά Rafale 4.5 γενιάς, επισημαίναμε παράλληλα το γεγονός πως οι εξελίξεις επιβάλλουν η χώρα μας να μπει δυναμικά πλέον και στην 5η γενιά αεροσκαφών.

Είναι αλήθεια όμως πως, ακόμα και έμπειρα στελέχη τη Πολεμικής Αεροπορίας δεν περίμεναν πως δύο χρόνια μετά η HAF θα είχε ήδη βάλει στη φαρέτρα της τα πρώτα έξι μαχητικά Rafale, θα είχε στα υπόστεγα για αναβάθμιση σε κατηγορία Viper τουλάχιστον δέκα F-16 Block 52+, θα ήταν πανέτοιμη για τον εκσυγχρονισμό των F-16 Block 50 και θα συζητούσε σε προχωρημένο επίπεδο μάλιστα για την ένταξή της στο πρόγραμμα των F-35.

Οι πρώτες επαφές του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου με την αμερικανική πλευρά πραγματοποιήθηκαν, πριν από ένα μήνα περίπου, το απόγευμα της Τρίτης (24/05), παρουσία και του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα κ. Τζωρτζ Τζέιμς Τσούνης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης υπογράμμισε ότι σε συνέχεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, θα ξεκινήσει, άμεσα, η διαδικασία απόκτησης αεροσκαφών F-35, τα οποία θα καλύψουν προβλεπόμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μία μέρα μετά, στις 25 Μαΐου, οι Αμερικανοί προχώρησαν σε παρουσίαση των τεχνικών στοιχείων των F-35, των οικονομικών δεδομένων, αλλά και του χρονοδιαγράμματος, με τη χώρα μας να πιέζει από την πρώτη στιγμή για την όσο το δυνατόν πιο σύντομη παραλαβή και τους Αμερικανούς να μην αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο, αν και η ζήτηση για το κορυφαίο stealth μαχητικό έχει αυξηθεί.

Εξαιρετικά σημαντικές και σαφέστατα καθοριστικές ήταν οι κινήσεις του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος από την πρώτη μέρα που κάθισε στην νευραλγική θέση του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων έβαλε στόχο την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων όλων των Κλάδων. Οι μεθοδικές του κινήσεις, οι αριστές σχέσεις που έχει αναπτύξει με τις ΗΠΑ και φυσικά η προώθηση της νέας δομής δυνάμεων, οδήγησαν στην απόφαση για ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα των F-35.

Θυμίζουμε πως την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συναντήθηκε στο γραφείο του με τους Εκπροσώπους των ΗΠΑ για θέματα Μαχητικών Αεροσκαφών F-35 Colonel Richard P. Carver και την κ. Jessica Danyo. Στην συνάντηση παρευρέθησαν ο Ακόλουθος Άμυνας των ΗΠΑ στην Ελλάδα Captain Michael E. Biery (USN) και ο Επικεφαλής του Office of Defense Cooperation (ODC) Colonel Kelly MacDonald. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία έλαβε χώρα σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, συζητήθηκαν οι διαδικασίες προμήθειας των Μαχητικών Αεροσκαφών F-35, το δυνητικό χρονοδιάγραμμα παραγωγής, παραδόσεων και εκπαίδευσης του Ιπτάμενου και Τεχνικού Προσωπικού της ΠΑ, καθώς και το πλαίσιο υποστήριξής των Μαχητικών Αεροσκαφών συμπεριλαμβανομένων των απαιτούμενων υποδομών και εγκαταστάσεων εξυπηρέτησής τους.

Είναι προφανές πως με τις ενέργειες του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, του πρώην Αρχηγού ΓΕΑ, Αντιπτεράρχου Γεωργίου Μπλιούμη και φυσικά η συνέχισή τους από τον νυν, Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά, έχουν φέρει τα ελληνικά «φτερά» στο καλύτερο επιχειρησιακά σημείο των τελευταίων δεκαετιών, με τις στρατηγικές τους κινήσεις στα εξοπλιστικά να οδηγούν τη HAF στη νέα εποχή, με έναν πανίσχυρο αεροπορικό στόλο αποτελούμενο από τα κορυφαία αεροσκάφη της Δύσης.

Είναι προφανές πως με 24 Rafale, 24 αναβαθμισμένα Mirage 2000-5, 84 F-16 Viper, 38 F-16 block 52+, 20 F-35 και τους καλύτερους πιλότους του ΝΑΤΟ, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία αποκτά σαφή υπεροχή στον ουρανό του Αιγαίου, προκαλώντας νέους εφιάλτες στην Άγκυρα, η οποία θυμίζουμε πως βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την αναβάθμιση περίπου 80 F-16 σε κατηγορία Viper.

Σχετικές ειδήσεις