ΕΘΝΙΚΑ

Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου: Η «πρώτη» για τα εντυπωσιακά ΤΟΜΑ Marder 1A3

MARDER παρέλαση
«Σείστηκε» η Θεσσαλονίκη από τα νέα ΤΟΜΑ Marder 1A3 που συμμετείχαν για πρώτη φορά στη στρατιωτική παρέλαση.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Στρατιωτική Παρέλαση: Για πρώτη φορά τα γερμανικά άρματα τύπου Marder παρέλασαν στη Θεσσαλονίκη και έκλεψαν την παράσταση.

Τα νέα τεθωρακισμένα άρματα Marder που παρέλαβε η Ελλάδα έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκη. Τα εντυπωσιακά άρματα τράβηξαν τα βλέμματα πολιτών και επισήμων, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να μεταβούν σε ΠΕΒ για τους απαραίτητους ελέγχους πριν προωθηθούν σε περιοχή ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού.

Στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκαν τα πρώτα 10 Tεθωρακισμένα Οχήματα Mάχης (ΤΟΜΑ) Marder 1A3. Τα πρώτα αυτά οχήματα, από τα 40 ΤΟΜΑ που αναμένονται συνολικά, ανήκαν στην γερμανική Rheinmetall και έχει επιθεωρήσει επιτροπή αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού, μέσα από διακρατική συμφωνία. Τα τεθωρακισμένα περνούν στις ΕΔ της Ελλάδας καθώς συνδυάστηκαν με την παραχώρηση 40 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης, πεπαλαιωμένων ΒΜΡ-1 Ost στην Ουκρανία και αυτά είναι που αντικαθιστούν στο ελληνικό οπλοστάσιο.

Οι δυνατότητες των Marder 1Α3

Το Schützenpanzer Marder 1 (" Schützen " που φέρει μαχητικό όχημα "Armour"-ed " Marten 1" ) είναι ένα γερμανικό μαχητικό όχημα πεζικού σχεδιασμένο για χρήση με τις γερμανικές μονάδες Panzergrenadiere ( μηχανοποιημένο πεζικό εξειδικευμένο για μάχη IFV ). Λειτουργεί από τον Γερμανικό Στρατό ως το κύριο Panzergrenadiere IFV από τη δεκαετία του 1970 μέχρι σήμερα. Αναπτύχθηκε ως μέρος της ανοικοδόμησης της γερμανικής βιομηχανίας τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης, το Marder έχει αποδειχθεί επιτυχημένο και σταθερόσχεδιασμός οχημάτων μάχης πεζικού . Ενώ συνήθιζε να περιλαμβάνει μερικά μοναδικά χαρακτηριστικά, όπως ένα πλήρως απομακρυσμένο πολυβόλο στο πίσω κατάστρωμα και θυρίδες όπλου στα πλάγια για το πεζικό να πυροβολεί, αυτές οι δυνατότητες έχουν διαγραφεί ή βελτιωθεί σε μεταγενέστερα πακέτα αναβάθμισης για να είναι πιο ευθυγραμμισμένο με μοντέρνο σχεδιασμό IFV (το MG έχει μετατραπεί σε ομοαξονικό, οι θυρίδες του όπλου είναι εξ ολοκλήρου συγκολλημένες κλειστές και θωρακισμένες). Είναι γενικά ένα απλό και συμβατικό μηχάνημα με μια μεγάλη πίσω πόρτα εξόδου και τρεις κορυφαίες καταπακτές για να πυροβολεί το πεζικό.

Περίπου 2.100 τέθηκαν σε υπηρεσία από τον δυτικογερμανικό στρατό στις αρχές της δεκαετίας του 1970, αλλά το όχημα στη γερμανική παραλλαγή του δεν πωλήθηκε σε κανέναν ξένο στρατό. Καθώς ο γερμανικός στρατός άρχισε να αποσύρει παλαιότερα οχήματα, η κυβέρνηση της Χιλής συμφώνησε να αποκτήσει 200 ​​Marders. Η κυβέρνηση της Ελλάδας είχε εξετάσει στο παρελθόν την αγορά 450 συνταξιούχων οχημάτων. Η Αργεντινή χρησιμοποιεί μια απλοποιημένη και τοπικά παραγόμενη παραλλαγή, την VCTP, και διαθέτει έναν αριθμό οχημάτων που βασίζονται σε αυτήν την πλατφόρμα που κατασκευάστηκε από τη Henschel και κατασκευάστηκε από την TAMSE.

Ο επιδιωκόμενος διάδοχος του Marder 1 ήταν αρχικά το έργο Marder 2 στη δεκαετία του 1990, αλλά μετά την ακύρωσή του ο διάδοχος έγινε το Puma τη δεκαετία του 2010. Το Marder αυτή τη στιγμή αντικαθίσταται από το Puma.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης A3 ξεκίνησε το 1988, με την Thyssen-Henschel να αναλαμβάνει σύμβαση για την αναβάθμιση 2.100 οχημάτων της σειράς Marder 1 A1/A2 στο πρότυπο A3 με ρυθμό 220 ετησίως. Τα πρώτα αναβαθμισμένα οχήματα έφτασαν στον γερμανικό στρατό στις 17 Νοεμβρίου 1989. Το πακέτο τροποποίησης περιλάμβανε:

  • Βελτιωμένη θωράκιση βάρους 1.600 κιλών που προορίζεται για προστασία από το πυροβόλο 2A42 των 30 mm στο ρωσικό BMP-2 . Η πανοπλία παρείχε επίσης πρόσθετη προστασία από βόμβες διασποράς.
  • Οι καταπακτές πάνω από το διαμέρισμα πεζικού επανατοποθετήθηκαν.
  • Ενισχύθηκε η ανάρτηση, εγκαταστάθηκε νέο σύστημα πέδησης, ρυθμίστηκε το κιβώτιο ταχυτήτων. Το σύστημα θέρμανσης αντικαταστάθηκε με σύστημα θέρμανσης νερού.
  • Ο πυργίσκος αναδιαμορφώθηκε.
  • Το συνολικό βάρος είναι τώρα 35.000 κιλά.

«Έσκισαν» τους αιθέρες τα πανίσχυρα Rafale

Τα ελληνικά μαχητικά Rafale, έξι από τα οποία έχει παραλάβει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία στις αρχές του έτους, έχοντας το εθνόσημο στα φτερά τους, εκτέλεσαν διελεύσεις πάνω από τον χώρο της παρέλασης σε μονοθέσια και διθέσια έκδοση. Αυτή είναι η πρώτη σε παρέλαση για την επέτειο του ΟΧΙ» παρουσία ελληνικού μαχητικού αεροσκάφους 4++ γενιάς από την δημιουργία της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα αεροσκάφη έχουν ως βάση τους την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και ανήκουν στην 332 Μοίρα με χαρακτηριστικό κλήσης «Γεράκι». Ο συγκεκριμένος τύπος εντάχθηκε στο οπλοστάσιο της ΠΑ το 2021 με τη σύμβαση 013Γ/20, με την οποία η ΠΑ προμηθεύτηκε 18 αεροσκάφη, σύμβαση με βάση την οποία θα παραδοθούν 14 μονοθέσια Rafale EG και 4 διθέσια Rafale DG ενώ στη συνέχεια αποφασίστηκε η προμήθεια επιπλέον έξι αεροσκαφών. Τα πρώτα έξι Rafale αφίχθησαν στην Ελλάδα στις 19 Ιανουαρίου 2022. Πρόκειται για το μαχητικό που μπορεί να καλύψει πολλαπλούς ρόλους ταυτόχρονα (σ.σ omnirole fighter), επιτρέποντας τη διεξαγωγή διαφορετικών αποστολών κατά την ίδια πτήση. Διαθέτει 14 σταθμούς ανάρτησης και μπορεί να μεταφέρει έως και 9,5 τόνους εξωτερικών φορτίων και μεγάλο αριθμό όπλων, όπως τον πύραυλο αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς Meteor, τους πυραύλους MICA EM και IR, τον πύραυλο πλεύσης (cruise) SCALP EG και τον πύραυλο αέρος- επιφανείας Exocet AM39 Block 2 Mod 2, όπλα ακριβείας όπως GBU 12/16/24 και AASM, καθώς επίσης κι ένα πυροβόλο των 30 mm.

Σχετικές ειδήσεις