ΕΘΝΙΚΑ

Μπακ Κι -Μουν: «Επιτακτική ανάγκη» η λύση για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Μπακ Κι -Μουν: «Επιτακτική ανάγκη» η λύση για την ονομασία της ΠΓΔΜ

O γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν εξέφρασε σε συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ την πρόθεση να συμβάλει στην επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί στην Οχρίδα με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο γ.γ. του ΟΗΕ ανέφερε ακόμη ότι θα επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά για το σκοπό αυτό.

«Ο ΟΗΕ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευκολύνει τη διαδικασία. Πρόκειται για ένα μακροχρόνιο πρόβλημα» συμπλήρωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για το γεγονός ότι η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ δεν κατόρθωσαν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες τους για την περιφερειακή συνεργασία και ανάπτυξη.

Ο Μπαν Κι-Μουν αναφέρθηκε και στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, λέγοντας ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι πτυχές της ετυμηγορίας.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι ζήτησε από τον γ.γ. του ΟΗΕ, στις επαφές που θα έχει με την ελληνική πλευρά, να την καλέσει να σεβαστεί αυτή την Ενδιάμεση Συμφωνία και την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης.

Ο ΟΗΕ θα βοηθήσει στην εξέυρεση λύσης

Ο Μπαν Κι-Μουν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι

Ο γ.γ. του ΟΗΕ, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ στην Οχρίδα, μετέβη στα Σκόπια. Εκεί πραγματοποίησε ομιλία στη Βουλή της χώρας και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.

Κατά την ομιλία του στη Βουλή της ΠΓΔΜ ο Μπαν Κι-Μουν υπογράμμισε ότι η εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας αποτελεί «επιτακτική ανάγκη» και πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ είναι διατεθειμένος να βοηθήσει για την υπέρβαση της εκκρεμότητας αυτής.

Η επίσκεψη του Μπαν Κι-Μουν στη ΠΓΔΜ εντάσσεται στο πλαίσιο περιοδείας του στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Ο γ.γ. του ΟΗΕ συνοδεύεται από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος είχε χθες συναντήσεις με την ηγεσία της ΠΓΔΜ.

Αύριο ο κ.Νίμιτς θα συναντηθεί στη Θεσσαλονίκη με τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις για το θέμα του ονόματος Αδαμάντιο Βασιλάκη, τον οποίο θα ενημερώσει για τις συνομιλίες που είχε με την ηγεσία των Σκοπίων.