ΕΘΝΙΚΑ

Κούρκουλας για Ενέργεια, ΑΟΖ, Πρεμετή και γερμανικές αποζημιώσεις

Κούρκουλας για Ενέργεια, ΑΟΖ, Πρεμετή και γερμανικές αποζημιώσεις

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων με την πρόσφατη απόφαση για τη διέλευση του αγωγού ΤΑΡ από τη χώρα μας, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και με τη συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Κούρκουλας, σε συνέντευξη παραχώρησε σε κυριακάτικη εφημερίδα.

«Παρακολουθούμε, επίσης, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις με τις ανακαλύψεις των κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε Κύπρο και Ισραήλ. Η Ελλάδα έχει δηλώσει επανειλημμένα την ετοιμότητα της για συνεργασία στην αξιοποίηση των εξαγόμενων ποσοτήτων φυσικού αερίου από τις χώρες αυτές. Οι πρόσφατες εξελίξεις ενισχύουν τη γεωπολιτική σημασία της χώρας μας. Ωστόσο, μας απασχολεί έντονα η συνεχιζόμενη αναταραχή στην Αίγυπτο, αλλά και σε άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής».

Ειδικά για τα όσα συμβαίνουν στην Αίγυπτο και την Συρία, ο ΥΦΥΠ.ΕΞ. είπε: «Η Ελλάδα κρίνει θετικά το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (21.08), στο οποίο συμμετείχε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών κ. Βενιζέλος. Θεωρούμε ότι αποτυπώθηκε μια ευρωπαϊκή θέση, δημιουργική και θετική, που μπορεί να συμβάλει στην υπέρβαση της κρίσης και στην ειρηνική εξέλιξη της κατάστασης στην Αίγυπτο που είναι μια χώρα-κλειδί για την ευρύτερη περιοχή και για πολλά μεγάλα ανοιχτά διεθνή θέματα».

Σε ό,τι αφορά το φλέγον ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ, ο κ. Κούρκουλας ανέφερε: «Η κήρυξη της ΑΟΖ αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας. Το πότε ακριβώς θα ασκηθεί αυτό το δικαίωμα έγκειται αποκλειστικά στη δική της διακριτική ευχέρεια και με βάση πάντοτε τις εθνικές προτεραιότητες. Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια πρωτοβουλία δεν προαναγγέλλεται ούτε ανακοινώνεται εκ των προτέρων».

Ο Δημήτρης Κούρκουλας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ανεργίας που πλήττει την χώρα μας και μίλησε για τα κονδύλια που εξασφαλίστηκαν από την ΕΕ.: «Πρόκειται για μία πρωτοβουλία, η οποία έπρεπε να είχε δρομολογηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εδώ και χρόνια. Η Ελλάδα έχει το σοβαρότερο πρόβλημα, ειδικά όσον αφορά την ανεργία των νέων, αλλά δεν είναι η μοναδική χώρα που αντιμετωπίζει τέτοιο ζήτημα. Δυστυχώς, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κινούνται συχνά με απελπιστική καθυστέρηση αλλά και οι πολιτικές ισορροπίες στην Ευρώπη δεν ευνοούν πάντα τη λήψη των ριζικών μέτρων που απαιτεί η κρισιμότητα της κατάστασης. Για αυτό το λόγο, έχουμε θέσει ως μία από τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας του 2014 την υιοθέτηση δράσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία είναι μία από τις σημαντικότερες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης».

Ερωτηθείς ο υφυπουργός Εξωτερικών για το εάν η Ελληνική Προεδρία της ΕΕ, που αρχίζει τον Ιανουάριο, θα δώσει έμφαση στην ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Κούρκουλας απάντησε: «Η Ελλάδα παραδοσιακά στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Πρόκειται μάλιστα για τη χώρα που το 2003 άνοιξε τις πόρτες της ΕΕ στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη για τη σταδιακή εναρμόνιση των πολιτικών και των θεσμών των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις. Πριν από λίγες εβδομάδες, η Κροατία έγινε το 28ο κράτος-μέλος της Ένωσης, έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς την ενταξιακή της διαδικασία. Τον Ιανουάριο του 2014, με την έναρξη της Προεδρίας μας, θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Σερβίας. Ελπίδα μου είναι ότι μελλοντικά και οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής, υπό την αυστηρή προϋπόθεση της συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης, θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν ισότιμα μέλη της Ευρωπαϊκής οικογενείας».

Στο σημείο αυτό ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στα πρόσφατα βίαια επεισόδια στην Πρεμετή και εξήγησε για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας πως «ό,τι ισχύει για τις υπόλοιπες χώρες ισχύει και για την Αλβανία. Η είσοδος στην ευρωπαϊκή οικογένεια προϋποθέτει εναρμόνιση με το γράμμα και το πνεύμα των ευρωπαϊκών κανόνων δικαίου. Αυτό συμπεριλαμβάνει και το σεβασμό των θρησκευτικών, εθνικών και πολιτιστικών μειονοτήτων, καθώς και την προστασία της περιούσιας τους. Ο σεβασμός των βασικών αρχών του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού είναι αυτονόητη προϋπόθεση. Γεγονότα όπως τα πρόσφατα επεισόδια στην Πρεμετή είναι απαράδεκτα. Θέλουμε εμβάθυνση της συνεργασίας μας με την Αλβανία και πιστεύουμε ότι αυτή είναι η επιθυμία και της αλβανικής πλευράς. Ελπίζω ότι η αλβανική πλευρά θα μπορέσει να απομονώσει όσους κατ' επάγγελμα υπονομεύουν τις σχέσεις μας».

Τέλος ο Δημήτρης Κούρκουλας, αναφερόμενος στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, το οποίο έθεσε προφορικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε είπε: «Ο σχετικός φάκελος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο αποτελεί και το αρμόδιο όργανο για τη συγκρότηση των επιχειρημάτων μας. Όταν έχουμε πλήρη εικόνα των διαθέσιμων στοιχείων, νομικών επιχειρημάτων και δυνατοτήτων, θα είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε και τις επόμενες κινήσεις μας. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική θέση είναι δεδομένη: το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων παραμένει ανοιχτό και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Με τον τρόπο αυτό δεν θα δηλητηριάζονται και οι εξαιρετικά σημαντικές και φιλικές διμερείς μας σχέσεις».

Ρoή Ειδήσεων