ΕΘΝΙΚΑ

Ευγνωμοσύνη Χέιγκελ προς Αβραμόπουλο για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ

Ευγνωμοσύνη Χέιγκελ προς Αβραμόπουλο για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ

Αισθήματα ευγνωμοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση και ειδικά προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο εξέφρασε ο Αμερικανός ομόλογό του κ. Τσακ Χέιγκελ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν χθες στο Πεντάγωνο.

Κατά γενική ομολογία η υποδοχή του κ. Χέιγκελ προς τον κ. Αβραμόπουλο και την ελληνική αντιπροσωπεία ήταν ιδιαιτέρως εγκάρδια και το ίδιο εποικοδομητικό ήταν το κλίμα στις συνομιλίες. Αυτό άλλωστε καταγράφηκε αργότερα τόσο στη δήλωση που έκανε ο Έλληνας υπουργός, όσο και στην ιδιαίτερης ανάλυσης δήλωση που έκανε για λογαριασμό του Αμερικανού υπουργού ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, ο υποναύαρχος κ. Τζων Κίρμπυ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του αμερικανικού Πενταγώνου θεωρεί ότι στη διάρκεια των δύο θητειών του κ. Αβραμόπουλου στο θώκο του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Ελλάδα συνέβαλε ώστε να καλυφθεί το κενό που είχε προκληθεί μεταξύ των δύο πλευρών. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Χέιγκελ ευχαρίστησε την κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά και τον κ. Αβραμόπουλο προσωπικώς, λαό για την έμπρακτη στήριξη που παρέχουν σε διεθνείς ειρηνευτικές επιχειρήσεις και ενέργειες που παγιώνουν το αίσθημα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, δηλαδή στα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή.

Όπως εξηγούσαν στρατιωτικοί αναλυτές στην Ουάσινγκτον, οι αναφορές της αμερικανικής πλευράς καθιστούν την Ελλάδα προνομιακό συνομιλητή της Ουάσινγκτον και τη θέτουν ένα βήμα πιο μπροστά από την Τουρκία στη συγκεκριμένη γεωπολιτική συγκυρία. Είναι σαφέστατη αναφορά που έκανε ο υποναύαρχος Κίρμπυ: «Ο υπουργός Άμυνας κ. Χέιγκελ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την ισχυρή αμυντική σχέση με την Ελλάδα και για τη φιλοξενία που επιφυλάσσει ο ελληνικός λαός στις δυνάμεις των ΗΠΑ που σταθμεύουν στη Βάση της Σούδας, στην Κρήτη».

Οι αναλυτές εξηγούσαν ότι κάθε λέξη του κ. Κίρμπυ είναι προσεκτικά διατυπωμένη. Η αμερικανική πλευρά αφ' ενός περιποιεί ιδιαίτερη τιμή προς τον κ. Αβραμόπουλο για το έργο που έχει παραγάγει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του, αλλά και προς την κυβέρνηση Σαμαρά. Αφ' ετέρου και σε γεωστρατηγικό επίπεδο, μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας στην Τουρκία από τον κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, η Ουάσινγκτον επιλέγει να στείλει ένα μήνυμα εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα που αποτελεί έναν αδιαμφισβήτητο παράγοντα ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή.

Την εκτίμηση αυτή επιβεβαίωσε με την επισήμανσή του ο κ. Αβραμόπουλος. «Συμφωνήσαμε ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η αμυντική συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα έχει στρατηγικό και ουσιαστικό χαρακτήρα» δήλωσε επί λέξει.

Αυτά τα δεδομένα θα συνδυαστούν με την επικαιροποίηση του «Ελληνο-αμερικανικού Οδικού Χάρτη Αμυντικής Συνεργασίας» οπότε και αναμένεται να συνεχιστούν οι εκπαιδεύσεις, οι ασκήσεις και η κοινή διεξαγωγή δραστηριοτήτων για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας.

Ως το επόμενο ραντεβού του κ. Χέιγκελ με τον κ. Αβραμόπουλο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στην Ουαλία στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να ανακοινωθούν οι πρώτοι καρποί αυτής της εγκάρδιας συνάντησης που έγινε στην Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιτελείς στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας περιμένουν πώς και πώς να μάθουν νεώτερα σχετικώς με το αμυντικό υλικό που έχουν ζητήσει από τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ.

Το σίγουρο είναι ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, πριν αναλάβει τα νέα καθήκοντά του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξακολουθεί να εργάζεται κοπιωδώς για να προωθήσει την στρατηγική ανάκαμψης της χώρας από την κρίση και να θωρακίσει τη διεθνή υπόστασή της με το κύρος που της αρμόζει. Η ευγνωμοσύνη του κ. Χέιγκελ στη συγκεκριμένη συγκυρία επιβεβαιώνει ποιοι μοχθούν για τη σταθερότητα στη χώρα.

Διαβάστε επίσης

Αντιρατσιστικό: «Άθλιο και ελεεινό» λένε 5 Μητροπολίτες