Δ. Κούρκουλας: Η Τουρκία να ξανασκεφτεί τον τρόπο με τον οποίο δρα

Δ. Κούρκουλας: Η Τουρκία να ξανασκεφτεί τον τρόπο με τον οποίο δρα

«H Τουρκία δεν άκουσε τη φωνή της διεθνούς νομιμότητας, δεν άκουσε τη φωνή της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, που προσέθεσε ότι «και από αμερικανικής πλευράς, έχει επανειλημμένα υπογραμμιστεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να απολαμβάνει όλων των δικαιωμάτων που απολαμβάνει κάθε κράτος – μέλος του Ο.Η.Ε., περιλαμβανομένης και της εκμετάλλευσης των ενεργειακών της πηγών».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο κ. Κούρκουλας υπογράμμισε ότι «η Τουρκία όχι μόνο με αυτή της την κίνηση αλλά και με άλλες επιλογές της εξωτερικής πολιτικής …έχει δημιουργήσει τεράστια δυσπιστία στη διεθνή κοινότητα ως προς την ικανότητά της να παίξει έναν σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή». Ο υφυπουργός απηύθυνε έκκληση στην Άγκυρα να αντιληφθεί «ότι έχει πάρει λάθος δρόμο και να ξανασκεφτεί τον τρόπο με τον οποίο δρα».

Κληθείς να σχολιάσει την διαφαινόμενη «ανοχή» αν όχι «ενθάρρυνση» από τις ΗΠΑ των τουρκικών ενεργειών, ο Έλληνας επίσημος υπενθύμισε ότι συνεχίζονται κανονικά οι έρευνες για το φυσικό αέριο και θα συνεχιστούν κανονικά, διότι δεν χρειαζόμαστε την άδεια καμίας πρωτεύουσας και κυρίως της Άγκυρας για να γίνει η αξιοποίηση του θαλάσσιου πλούτου ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους».

Ο κ. Κούρκουλας υπενθύμισε ότι τα στρατιωτικά γυμνάσια Κύπρου – Ισραήλ είναι σε εξέλιξη, εκφράζοντας και τον «προβληματισμό» του γιατί «μια σημαντική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, η Αριστερή Πρωτοβουλία, έβγαλε μια ανακοίνωση και εκφράζει τη δυσαρέσκειά της γιατί γίνονται αυτά τα στρατιωτικά γυμνάσια». «Νομίζω ότι πρέπει να σοβαρευτούμε» πρόσθεσε ο υφυπουργός απευθύνοντας έκκληση «και στην Αξιωματική Αντιπολίτευση να είναι πιο προσεκτική». 

Διαβάστε επίσης:

Ανησυχία της Ε.Ε. για τα τουρκικά «παιχνίδια» στην Κυπριακή ΑΟΖ