ΕΘΝΙΚΑ

Τα πατριωτικά τραγούδια που εξήραν το έπος του ΄40 (videos)

Τα πατριωτικά τραγούδια που εξήραν το έπος του ΄40 (videos)

Το ηρωικό «ΟΧΙ» της Ελλάδας στον Μπενίτο Μουσολίνι ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες της εποχής να γράψουν τραγούδια τα οποία εξύψωναν το ηθικό των Ελλήνων και έχουν από τότε μεγαλώσει πολλές γενιές.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην «τραγουδίστρια της νίκης» Σοφία Βέμπο, η οποία με τα πατριωτικά της τραγούδια εμψύχωνε τότε τους στρατιώτες μας και μετέδιδε τον ενθουσιασμό της προέλασης των ελληνικών δυνάμεων στη Βόρεια Ήπειρο.

ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΙΔΙΑ

ΒΑΖΕΙ Ο ΝΤΟΥΤΣΕ ΤΗ ΣΤΟΛΗ ΤΟΥ

ΠΩ ΠΩ ΤΙ ΕΠΑΘΕ Ο ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΒΓΑΙΝΕΙ Ο ΙΤΑΛΟΣ

ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ

Κάτι που μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό, είναι το γεγονός ότι το πασίγνωστο «Κορόιδο Μουσολίνι», δεν είναι ελληνικό αλλά ιταλικό. Ο στιχουργός Γιώργος Οικονομίδης προσάρμοσε τους δικούς του ελληνικούς στίχους πάνω στη μελωδία του «Reginella-campagnolla».

ΚΟΡΟΪΔΟ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Oι φωνές και τα τραγούδια των ερμηνευτών, «ταξίδευαν» σε πάρα πολλά μέτωπα σε ολόκληρη τη χώρα, εμψυχώνοντας το ηθικό των Ελλήνων που πολεμούσαν για την πατρίδα τους.

Εκτός από τη Σοφία Βέμπο, οι Δανάη Στρατηγοπούλου, Ρόζα Εσκενάζυ, Ρίτα Δημητρίου, Κούλα Νικολαΐδου, Ρένα Βλαχοπούλου, Νίκος Γούναρης ήταν μερικά από τα ονόματα των τραγουδιστών της εποχής που επισκέπτονταν ραδιοφωνικούς σταθμούς, ακόμη και νοσοκομεία και από εκεί πήγαιναν σε κάποιο χωριό ή μέτωπο, για να τραγουδήσουν αυτά τα θρυλικά πλέον πολεμικά τραγούδια.

ΔΕΝ ΜΕ ΦΟΒΙΖΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ

Ο Μάρκος Βαμβακάρης είναι από τους πιο γνωστούς εκφραστές του ρεμπέτικου τραγουδιού στον πόλεμο, ερμηνεύοντας δικά του τραγούδια όπως το «Μουσολίνι άλλαξε γνώμη».

ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΦΑΝΤΑΡΑΚΙΑ ΜΑΣ

Υπάρχουν επίσης πολλά τραγούδια που προέρχονται από άγνωστους δημιουργούς όπως είναι το πολύ γνωστό «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει» αλλά και τα «Γυναίκες Ηπειρώτισσες» και «Ακορντεόν».

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΣΣΕΣ