ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΑΣ: Πώς απελευθερώσαμε τον Μιχάλη Λεμπιδάκη - Δεκάδες οι επικοινωνίες με τους απαγωγείς

ΕΛΑΣ: Πώς απελευθερώσαμε τον Μιχάλη Λεμπιδάκη - Δεκάδες οι επικοινωνίες με τους απαγωγείς

Για μία πρωτόγνωρη για τα ελληνικά, και όχι μόνο, δεδομένα υπόθεση έκανε λόγο ο αστυνομικός διευθυντής Κρήτης, Κωνσταντίνος Λαγουδάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την απαγωγή και απελευθέρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη, δίνοντας λεπτομέρειες για τον τρόπο που η ΕΛΑΣ έφτασε στα ίχνη των δραστών και οργάνωσε το σχέδιο απελευθέρωσης του επιχειρηματία.

Όπως ανέφερε, για την υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά οκτώ άτομα, ανάμεσα στα οποία και μία 17χρονη, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται προκειμένου να διευκρινιστεί εάν συμμετείχαν και άλλοι δράστες. Σε βάρος των συλληφθέντων ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακουργήματα από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου και παραπέμφθηκαν στον ανακριτή.

Σε ό,τι αφορά στις συνθήκες κράτησης του επιχειρηματία και στις διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς, ο κ. Λαγουδάκης αποκάλυψε ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν πέντε διαφορετικούς χώρους-κρησφύγετα. Κατά την ομηρία έγιναν 31 επικοινωνίες, κυρίως με γραπτά μηνύματα, εστάλησαν πέντε επιστολές από τον απαχθέντα και δακτυλογραφημένες επιστολές από τους δράστες, όπως επίσης και τρία βιντεοσκοπημένα μηνύματα από τον επιχειρηματία. Οι δράστες υπαγόρευαν στον Μιχάλη Λεμπιδάκη τη σύνταξη των χειρόγραφων, στις οποίες έβαζαν γενετικό του υλικό και στη συνέχεια τα έστελναν στην οικογένεια του επιχειρηματία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ ΕΔΩ

Κατά τους έξι μήνες της ομηρίας, οι απαγωγείς βρίσκονταν στον ίδιο χώρο με τον επιχειρηματία, φορούσαν τα ίδια ρούχα και μιλούσαν ψιθυριστά ώστε ο επιχειρηματίας να μην έχει καμία δυνατότητα αναγνώρισής τους. Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης ήταν δεμένος με αλυσίδα που κατέληγε είτε στο πόδι ή στο χέρι, ανέφερε ο κ. Λαγουδάκης.

Όπως σημείωσε, η αρχική απαίτηση των δραστών ήταν η καταβολή λύτρων ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ από την οικογένεια. Ύψιστη προτεραιότητα της ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια της εξάμηνης ομηρίας, ήταν «η διασφάλιση της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας του απαχθέντα».

Ο ίδιος τόνισε πως οι αστυνομικοί κατάφεραν να ανιχνεύσουν τη μεθοδολογία των δραστών, την προετοιμασία και τον σχεδιασμό τους και στη συνέχεια προχώρησαν σε χαρτογράφηση της οργάνωσης και σκιαγράφηση του εγκληματικού προφίλ των μελών της, ειδικά όσων είχαν αναλάβει τη φύλαξη του επιχειρηματία. Στη συνέχεια έγινε η διασύνδεση με τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης και εντοπίστηκε ο χώρος όπου τον κρατούσαν φυλακισμένο, στοιχείο κομβικό για τον σχεδιασμό της επιχείρησης απελευθέρωσής του, που πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία το πρωί της Δευτέρας (4/10).

Τόσκας: Ήταν μία τέλεια αστυνομική επιχείρηση – Κρινόμαστε στα δύσκολα

Η αστυνομία κρίνεται στα δύσκολα και απέδειξε με την υπόθεση Λεμπιδάκη ότι διαθέτει ικανά στελέχη, που μπορούν να σχεδιάσουν και να οργανώσουν καλά μία επιχείρηση, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, στη συνέντευξη Τύπου.

«Ήταν μία τέλεια επιχείρηση, μάθημα για όσους ασχολούνται με τα θέματα ασφάλειας», δήλωσε ο κ. Τόσκας και έδωσε συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν και τους απλούς αστυνομικούς που σήκωσαν το κύριο βάρος της εκτέλεσης της επιχείρησης.

«Είμαστε περήφανοι, αυτή την αστυνομία θέλουμε, που υπηρετεί τον πολίτη και είναι κοντά στον πολίτη», τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε πάρα πολλούς τομείς, που η ΕΛΑΣ προσπαθεί να τα λύσει με συνεχή εκπαίδευση και συνεργασία με άλλες χώρες.

Επιτέθηκε μάλιστα σε ορισμένους που «με μικρόψυχο τρόπο προσπαθούν να υποτιμήσουν τις μεγάλες επιτυχίες της ΕΛΑΣ», σημειώνοντας πως «η αστυνομία κρίνεται από τα δύσκολα».

Ο υπουργός ευχήθηκε στον επιχειρηματία και την οικογένειά του να είναι καλά και υγιείς και να συνέλθουν το συντομότερο δυνατό απ’ αυτή τη δύσκολη εμπειρία, ενώ κατέληξε ότι η επιτυχημένη ολοκλήρωση της επιχείρησης απελευθέρωσης του Μιχάλη Λεμπιδάκη συνιστά «προειδοποίηση σε όσους έχουν τέτοια πράγματα στο μυαλό τους».

Τσουβάλας: Οι πολίτες να αισθάνονται σιγουριά για την ασφάλεια που τους παρέχει η ΕΛΑΣ

Βασικός στόχος της αστυνομίας δεν είναι άλλος από την προστασία και την ασφάλεια των μελών της κοινωνίας, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, Κωνσταντίνος Τσουβάλας, με αφορμή την υπόθεση Λεμπιδάκη.

Η επιτυχής έκβαση της υπόθεσης μεταδίδει στους αστυνομικούς και την κοινωνία αισθήματα ικανοποίησης και ανακούφισης, επειδή, μεταξύ άλλων, αποδείχτηκε ότι η ΕΛΑΣ μπορεί υπό οποιοσδήποτε συνθήκες να λειτουργήσει αποτελεσματικά και υπεύθυνα, υπογράμμισε ο κ. Τσουβάλας.

Σημείωσε ότι οι αστυνομικοί, επί 186 ημέρες σχεδίασαν, οργάνωσαν και ολοκλήρωσαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με επαγγελματισμό την επιχείρηση απελευθέρωσης του επιχειρηματία, αποδίδοντάς τους τα εύσημα.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της εξάμηνης ομηρίας, η αστυνομία ήταν σε αρμονική συνεργασία με την οικογένεια του Μιχάλη Λεμπιδάκη, ευχήθηκε αυτή να ήταν η τελευταία υπόθεση απαγωγής και έδωσε υπόσχεση «να κάνουμε υπερήφανους τους Έλληνες και την Ελλάδα».

Σχετικές ειδήσεις