ΠΑΙΔΕΙΑ

Πανελλήνιες εξετάσεις: Τι αλλάζει φέτος με τον υπολογισμό των μορίων για εισαγωγή στα ΑΕΙ

Πανελλήνιες εξετάσεις: Τι αλλάζει φέτος με τον υπολογισμό των μορίων για εισαγωγή στα ΑΕΙ
Πανελλήνιες εξετάσεις: Δομική η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των μορίων των υποψηφίων
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Πανελλήνιες εξετάσεις: Δομική η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των μορίων των υποψηφίων

Τελείως διαφορετική θα είναι φέτος η διαδικασία υπολογισμού των μορίων των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων για εισαγωγή στα ΑΕΙ λόγω των νέων συντελεστών βαρύτητας των μαθημάτων αυξημένης βαρύτητας τους οποίους καθόρισαν τα ίδια τα πανεπιστήμια.

Κατ’ επέκταση ο τρόπος υπολογισμού των μορίων των συμμετεχόντων στις πανελλαδικές εξετάσεις και τα κριτήρια ισοβαθμίας τους καθορίζονται με νέα αποφαση του υπουργείου Παιδείας.

Ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού των μορίων του κάθε υποψηφίου πλέον θα γίνεται ως εξής:

  • Ο γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα στην ομάδα προσανατολισμού που ανήκει ο υποψήψιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας όπως αυτος καθορίστηκε με απόφαση της συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.
  • Τα τέσσερα αυτά γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί 1.000 για να προκύψει ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου.

Δεδομένου, όπως σημειώνουν Τα ΝΕΑ, ότι οι συντελεστές βαρύτητας σε κάποιες περιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων ίδιου γνωστικού αντικειμένου, ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων.

Σχετικά με τα κριτήρια ισοβαθμίας η επιλογή των υποψηφίων γίνεται μόνο για τις σχολές ή τα τμήματα που έχουν δηλώσει προτίμηση εισαγωγή και κατά φθίνουσα σειρά μορίων μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων εισακτέων σε κάθε σχολή ή τμήμα κατά περίπτωση με τις λεπτομέρειες να αναμένονται σε απόφαση του υπουργείου Παιδείας που αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Πανελλήνιες εξετάσεις: Τα παραδείγματα

Υποψήφιος για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο που έλαβε την εξής βαθμολογία:

συγκεντρώνει για τη Νομική Θεσ/νίκης (Α.Π.Θ.) 18.680 μόρια, ενώ για τη Νομική Κομοτηνής (Δ.Π.Θ.) 18.900 μόρια, σύμφωνα με τους συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων των αντίστοιχων Σχολών:

Υποψήφιος για το 2ο Επιστημονικό Πεδίο που έλαβε την εξής βαθμολογία:

συγκεντρώνει για την Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Αθήνας (Ε.Μ.Π.) 20.800 μόρια, ενώ για την Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πάτρας (Παν. Πατρών) 20.580 μόρια, σύμφωνα με τους συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων των αντίστοιχων Σχολών:

Υποψήφιος για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο που έλαβε την εξής βαθμολογία:

συγκεντρώνει για την Ιατρική Αθήνας (Ε.Κ.Π.Α.) 18.225 μόρια, ενώ για την Ιατρική Πάτρας (Παν. Πατρών) 18.490 μόρια, σύμφωνα με τους συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων των αντίστοιχων Σχολών:

Υποψήφιος για το 4ο Επιστημονικό Πεδίο που έλαβε την εξής βαθμολογία:

συγκεντρώνει για την Οικονομικών Επιστημών Θεσ/νίκης (Α.Π.Θ.) 17.320 μόρια, ενώ για την Οικονομικής Επιστήμης (Παν. Πειραιά) 17.840 μόρια, σύμφωνα με τους συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων των αντίστοιχων Σχολών:

Σχετικά με τα κριτήρια ισοβαθμίας