Σεισμοί στις Κυκλάδες- Σκορδίλης: «Ρεαλιστικό το σενάριο για δόνηση άνω των 6 Ρίχτερ»
Δύο σενάρια για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στις Κυκλάδες - Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, μιλά στο Newsbomb.gr

Παραμένει υπαρκτό, αν και λιγότερο πιθανό, το σενάριο να σημειωθεί σεισμός άνω των 6 Ρίχτερ στις Κυκλάδες, όπως εκτίμησε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, μιλώντας στο Newsbomb.gr.
Σύμφωνα με τον κ. Σκορδίλη, ο σεισμός των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, δεν αλλάζει ουσιαστικά την εικόνα των επιστημόνων για την έκβαση του φαινομένου: «Δεν βλέπω κάποια διαφορά. Τα 5,3 Ρίχτερ είναι πολύ κοντά στα 5,2, στα 5,1... είναι μεσα στα όρια σφάλματος εκτίμησης μεγέθους. Τα μεγέθη είναι παρεμφερή και η πυκνότητα των σεισμών και των μεγεθών τους παραπέμπουν σε σμηνοσειρά».
Ωστόσο, το δυσμενέστερο σενάριο που εξακολουθεί και προβληματίζει τους επιστήμονες είναι αυτό ενός ισχυρότερου σεισμού, ο οποίος μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 6,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Αλλά όπως υπογράμμισε ο καθηγητής, εξακολουθεί να είναι πιθανότερο το ενδεχόμενο σμηνοσειράς: «Το δεύτερο σενάριο το οποίο είναι δυσμενέστερο αλλά και λιγότερο πιθανό είναι να έχουμε την εκδήλωση κάποιου μεγαλύτερου σεισμού στα 6.2, 6.3 6.4 Ρίχτερ που αντιστοιχεί στην διάσταση του σεισμικού ρήγματος που φαίνεται να έχει διεγερθεί στην περιοχή
«Αυτά είναι τα δύο ρεαλιστικά σενάρια, πιθανότερο το σενάριο της σμηνοσειράς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Σκορδίλης.
Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής διαμηνύει πως ο σεισμός των 5,3 Ρίχτερ δεν θα μπορούσε να είναι ο κύριος. «Όταν έχουμε τόσο κοντινά μεγέθη δεν θα μπορούσε κάποιος από αυτούς να χαρακτηριστεί κύριος σεισμός», κατέληξε ο κ. Σκορδίλης.
Γιατί η δόνηση των 5,3 Ρίχτερ «έκλεισε» τη χαραμάδα αισιοδοξίας
Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο, ο οποίος μίλησε νωρίτερα στο Newsbomb.gr, η χαραμάδα αισιοδοξίας που είχε δημιουργηθεί από την ύφεση των προηγούμενων ημερών, «έκλεισε» από το χθεσινό χτύπημα του Εγκέλαδου.
Εξηγώντας την τοποθέτησή του, τόνισε πως καταρρίπτεται το σενάριο σύμφωνα με το οποίο σεισμός των 5,2R που σημειώθηκε προ ημερών να ήταν ο κύριος: «Όταν έγινε ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ, ο μέχρι τότε ισχυρότερος σεισμός, όλοι οι προηγούμενοι έδειχναν καθαρά σημάδια προσεισμικής ακολουθίας. Είχα εκφράσει για τον 5,2R, την επιστημονική υπόθεση ότι εάν ήταν ο κύριος σεισμός, αυτοί που θα ακολουθήσουν θα είναι μετασεισμοί με μικρότερα μεγέθη. Εναλλακτικά ο 5,2 ήταν και αυτός προσεισμός που προδικάζει την έλευση ενός ισχυρότερου. Τις 3-4 ημέρες που ακολούθησαν εμφανίστηκε μια μικρή ύφεση και είχα εκφράσει τότε την αισιοδοξία ότι ίσως ο 5,2 θα μπορούσε να θεωρηθεί ο κύριος. Αυτή η χαραμάδα αισιοδοξίας έκλεισε χθες με τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ».
Αναφορικά με τον σεισμό των 5,3R, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να εξεταστεί αν είναι αυτός ο κύριος σεισμός, ωστόσο θα χρειαστεί χρόνος για να δοθεί μια ξεκάθαρη απάντηση: «Ξαναρχίζουμε αναλύσεις και θα πρέπει τώρα ξανά να αναρωτηθούμε αν ο 5,3 είναι η κορύφωση της ακολουθίας ή όχι. Αυτό για να το απαντήσουμε, θα χρειαστούν αρκετές μέρες αναλύσεων. Είναι ένα κρίσιμο ερώτημα από επιχειρησιακή, επιστημονική και κοινωνική άποψη»
Η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας θα δώσει περισσσότερα στοιχεία προς αξιολόγηση στους επιστήμονες, και όπως λέει καθηγητής:«Θα μαζέψουμε αυτά τα στοιχεία, θα τα συναξιολογήσουμε με όλα τα προηγούμενα για να μπορέσουμε να πλησιάσουμε με όσο είναι δυνατόν απαντήσεις για τα κρίσιμα ερωτήματα που αναλύσαμε παραπάνω».
Σεισμός 5,3 Ρίχτερ «ταρακούνησε» τις Κυκλάδες
Ο σεισμός σύμφωνα με την καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου είχε μέγεθος 5,3 της κλίμακας Ρίχτερ, αν και αρχικά καταγράφηκαν δύο δονήσεις με διαφορά μόλις ενός λεπτού.
Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων, ενώ το επίκεντρο του εντοπίστηκε στα 11 χιλιόμετρα Νότια της Αρκεσίνης Αμοργού.
Μάλιστα έγινε αισθητός τόσο στην Αττική όσο και στην Κρήτη.

Στις 00:37 ακολούθησε νέος σεισμός 5 Ρίχτερ, ενώ όλη τη νύχτα σημειώθηκαν νέοι σεισμοί χαμηλότερης έντασης με τον μεγαλύτερο να αγγίζει τα 4,1 Ρίχτερ.
Επίσης, από τις 8 το πρωί της Τρίτης, έχουν καταγράφηκαν 13 σεισμικές δονήσεις στις Κυκλάδες, με 5 εξ αυτών να είναι πάνω από 4 Ρίχτερ.
Σχόλια