ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR

ΣΕΙΣΜΟΙ

Σεισμός στη Θεσσαλονίκη: Δίδυμες δονήσεις «ταρακούνησαν» τη Βόρεια Ελλάδα

Σεισμός στη Θεσσαλονίκη: Δίδυμες δονήσεις «ταρακούνησαν» τη Βόρεια Ελλάδα

Σεισμός ΤΩΡΑ | Σεισμός Θεσσαλονίκη: Δύο σεισμικές δονήσεις με διαφορά περίπου 30 λεπτων σημειώθηκαν το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας (11/03/2019) στο νομό Θεσσαλονίκης, με επίκεντρο την περιοχή του Ασβεστοχωρίου.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το thestival.gr, που επικαλείται τις μετρήσεις του Γεωδυναμικού Σταθμού του ΑΠΘ, η πρώτη δόνηση είχε ως επίκεντρο το ρήγμα του Ασβεστοχωρίου.

Ο σεισμογράφος του ΑΠΘ στις 21:15 κατέγραψε δόνηση 2,5 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 5,9 χλμ.

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, στις 21:44 το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψε και δεύτερο σεισμό μεγέθους 2,8 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 5 χλμ.

Οι δονήσεις έγιναν αισθητές εξαιτίας του ότι και τα δύο φαινόμενα ήταν επιφανειακά (είχαν μικρό εστιακό βάθος).

Την ίδια στιγμή, η μέτρηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC) ανέφερε σεισμική δόνηση μεγέθους 3,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος 16 χλμ.

Δείτε στην gallery του Newbomb.gr τους χάρτες του EMSC με το ακριβές επίκεντρο της δόνησης:

Λέκκας: «Η βοή ήταν εκείνη που αναστάτωσε τους κατοίκους»

Απολύτως καθησυχαστικός ως προς την εξέλιξη του φαινομένου εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας.

«Και οι δύο δονήσεις είχαν πολύ μικρό εστιακό βάθος και γι' αυτό, αν και ασθενείς, έγιναν αντιληπτοί από τους κατοίκους», είπε ο κ. Λέκκας.

Πρόσθεσε δε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν, δηλαδή, ο σεισμός έχει μικρό εστιακό βάθος, η δόνηση συνοδεύεται από βοή. «Η βοή ήταν εκείνη που αναστάτωσε του πολίτες», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Αναφορικά, τέλος, με το επίκεντρο της δόνησης, ο κ. Λέκκας τόνισε πως οι δύο σεισμοί σημειώθηκαν σε ένα μικρό τοπικό ρήγμα, το οποίο κατά το παρελθόν είχε δώσει σεισμούς, αλλά όχι μεγάλης ισχύος και επανέλαβε πως δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας.

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού - ΕΜΥ: Βροχές, καταιγίδες, χαλάζι και θυελλώδεις άνεμοι

«Βόμβα» με Ντάνο - Δείτε πού θα παίξει (pics)

Βγαίνει η απόφαση για το μοντέλο με την κοκαΐνη: Τι είπε η Ειρήνη στην απολογία της

Σχετικές ειδήσεις