ΕΛΛΑΔΑ

Θύμα επιθετικής συμπεριφοράς 1 στους 10 μαθητές

Θύμα επιθετικής συμπεριφοράς 1 στους 10 μαθητές

Θύμα επιθετικής συμπεριφοράς από συνομηλίκους ή παιδιά διαφορετικών ηλικιών γίνεται το 10% του συνόλου των μαθητών, σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σχολεία της επικράτειας.


Στα περιστατικά σωματικής βίας εμπλέκονται περισσότερο τα αγόρια, ενώ τα κορίτσια εμπλέκονται κυρίως σε περιστατικά λεκτικής βίας, με αναλογία των εμπλεκομένων σε περιστατικά βίας αγοριών – κοριτσιών 3 προς 1.

Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία παρουσιάστηκαν σε ημερίδα του υπουργείου Παιδείας που δρομολογεί σειρά δράσεων για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού και της βίας στα σχολεία της χώρας, αλλά και του διαδικτυακού εκφοβισμού.

Για το θέμα της βίας στα σχολεία, πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη στο υπουργείο Παιδείας μεταξύ της ηγεσίας του και του προέδρου της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ), κ. Ιωάννη Τσιάντη.

Οι δράσεις που υλοποιεί ήδη για το θέμα το υπουργείο Παιδείας είναι οι παρακάτω:

1) Άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών εκφοβισμού και βίαιων συγκρούσεων στη σχολική κοινότητα, μέσω των υπηρεσιών Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης, με τη συνεργασία των Σχολικών Συμβούλων και ειδικών επιστημόνων (παιδοψυχίατρων, ψυχολόγων ή κοινωνικών λειτουργών).

2) Υλοποίηση προγραμμάτων Αγωγής Υγείας στα σχολεία, σε συνεργασία με ειδικούς επιστημονικούς φορείς. Προσεγγίζουν θέματα όπως πρόληψη βίας, διαχείριση συγκρούσεων, ρατσισμού, διαπροσωπικών σχέσεων, σεξουαλικής παρενόχλησης, βία μέσα στο διαδίκτυο, παιδική εκμετάλλευση, ενδοοικογενειακή βία.

Κάθε σχολικό έτος πραγματοποιούνται περίπου 5.500 προγράμματα Αγωγής Υγείας. Το 30% είναι σχετικά με θέματα βίας και κακοποίησης των παιδιών.

3) Σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Παιδιού εστάλη στα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας εγκύκλιος σχετικά με την «αποτύπωση καλών πρακτικών των σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και της επιθετικότητας μεταξύ των μαθητών».

Επίσης, μαθητές έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού. Η ομάδα αυτή, που αποτελείται από αγόρια και κορίτσια 13-17 ετών, θα συνδράμει το Συνήγορο στο έργο του, μεταφέροντας τις απόψεις των παιδιών για θέματα σχετικά με την εφαρμογή των δικαιωμάτων του παιδιού.

4) Συνεργασία με την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.). Ήδη, σε Δημοτικά Σχολεία της Αθήνας υλοποιείται το «Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και Πρόληψης για το φαινόμενο του εκφοβισμού – θυματοποίησης ανάμεσα στους μαθητές», με τη συνεργασία των σχολικών συμβούλων.

5) Υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας του υπουργείου Παιδείας με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με σκοπό τη συνδιοργάνωση δράσεων σε θέματα ασφαλούς χρήσης και κατάχρησης των νέων τεχνολογιών και την ενημέρωση της σχολικής κοινότητας - σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου - για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο.

6) Προωθείται η επέκταση και εφαρμογή των δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης ενδοσχολικής βίας στα προγράμματα που αφορούν σχολικές μονάδες που έχουν ενταχθεί σε Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας.

7) Θα υπάρξει συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ενάντια του Σχολικού Εκφοβισμού και θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονη καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σε 6 συνεργαζόμενες χώρες.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει, ήδη, υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με το «Χαμόγελο του Παιδιού», με στόχο την ανάληψη κοινών δράσεων για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών και την προστασία τους από κάθε μορφή βίας.

8) Θα υπάρξει συνεργασία και με υπουργείο Υγείας, όπου θα υπογραφεί σχετικό πρωτόκολλο με άξονες την αγωγή υγείας, τη διατροφή και την άθληση.