ΕΛΛΑΔΑ

Παγώνη στο Newsbomb.gr: Δεν γίνεται να μην ανοίξει τίποτα - Όχι σε εικόνες τύπου Harrods

Παγώνη στο Newsbomb.gr: Δεν γίνεται να μην ανοίξει τίποτα - Όχι σε εικόνες τύπου Harrods
Οι άνθρωποι που συνωστίστηκαν στη Βρετανία δεν πρέπει να βρουν μιμητές και στην Ελλάδα
AP Images

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Επιπλέον προσοχή από όλους για να βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να υπάρξει σταδιακή άρση μέτρων συστήνει η Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό ήταν το γεγονός πως παρά τον μικρό αριθμό τεστ που δημοσιοποιήθηκαν από τον ΕΟΔΥ τη Δευτέρα τα κρούσματα δεν ήταν αισθητά μειωμένα. Αντίθετα, επικρατεί προβληματισμός από το υψηλό ποσοστό θετικότητας, το οποίο έφτασε στο 20,49% καθώς ανιχνεύτηκαν 1.251 νέες μολύνσεις σε μόλις 6.105 ελέγχους.

Όπως εξήγησε στο Newsbomb.gr, η Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, ναι μεν είναι μικρός ο αριθμός των ελέγχων που πραγματοποιήθηκε, όμως, θα χρειαστεί υπομονή για να εξεταστούν τα δεδομένα και των επόμενων ημερών. «Είναι πολύ μικρός ο αριθμός των τεστ, είναι ελάχιστα. Είναι, όμως, μια ημέρα που παρατηρείται αυτό το μεγάλο ποσοστό, δεν μπορούμε να βγάλουμε ξεκάθαρο συμπέρασμα», ανέφερε αρχικά η κ. Παγώνη.

«Θα πρέπει να δούμε και τις επόμενες ημέρες. Θα χρειαστεί να δούμε τι δεδομένα θα έχουμε τις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες για να πούμε με σαφήνεια τι συμβαίνει. Με μια ημέρα, δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα. Χρειάζεται υπομονή. Τα δεδομένα εξετάζονται μέρα με την ημέρα στην κατάσταση που είμαστε τώρα», συμπλήρωσε.

Το ερώτημα που «καίει», βέβαια, τους πάντες είναι το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα καθώς από χθες (7.12) έστω κι ένα πολύ μικρό κομμάτι της αγοράς λειτουργεί ξανά. Είναι φυσικό να αναρωτιούνται όλοι αν η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί και με τα ισχύοντα μέτρα, μπορεί να βελτιωθεί ή αν θα υπάρξει και πάλι κορύφωση της πανδημίας του κορονοϊού όπως συνέβη στη διάρκεια του Νοεμβρίου.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη

«Δεν γίνεται να μην ανοίξει τίποτα»

«Η κατάσταση σίγουρα μπορεί να βελτιωθεί. Χρειάζεται, όμως, υπομονή και πολύ μεγάλη προσοχή. Για να έχουμε αποτέλεσμα, θα πρέπει να δείξουμε ακόμα περισσότερη προσοχή για να προφυλαχθούμε και να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα. Αν το κάνουμε όλοι αυτό, θα έχουμε αποτέλεσμα. Με αργούς ρυθμούς βέβαια, αλλά θα υπάρξει αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Όσο για το αν θα ήταν προτιμότερο να μην ανοίξει καθόλου η αγορά, προκειμένου να «σπάσει» εντελώς η αλυσίδα μετάδοσης και να έρθουν πιο γρήγορα τα αποτελέσματα, η κ. Παγώνη ξεκαθάρισε πως αυτό είναι κάτι ανέφικτο. «Δεν γίνεται να μην ανοίξει τίποτα. Και αυτά τα δυο-τρία καταστήματα που άνοιξαν από τη Δευτέρα, καλώς άνοιξαν. Υπάρχει κόπωση στον κόσμο, έρχονται Χριστούγεννα. Θέλουν και τα μικρά παιδιά να αισθανθούν τις γιορτές, να πάρουν κάτι. Επαναλαμβάνω, όμως, πως θα πρέπει να δείχνουμε όλοι μεγάλη προσοχή. Να ανοίξουν καταστήματα, αλλά πρέπει να υπάρχει τεράστια προσοχή, μεγαλύτερη από ό,τι δείχναμε μέχρι τώρα», εξήγησε.

«Να μην δούμε εικόνες όπως στα Harrods»

Σχετικά με την περαιτέρω άρση μέτρων, κι αν αυτή είναι πιθανή στο επόμενο διάστημα, η διακεκριμένη γιατρός ξεκαθάρισε πως χρειάζεται έντονη προσοχή, περισσότερη από όση δείχνει τώρα ο πληθυσμός. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά πως επουδενί δεν πρέπει να δούμε στην Ελλάδα εικόνες όπως αυτές στα Harrods και τη Μεγάλη Βρετανία. «Αν τηρήσουμε τα μέτρα, μπορούν να ανοίξουν κάποια καταστήματα αλλά να μην δούμε κι εδώ εικόνες σαν αυτές της Αγγλίας όπου ξεχύθηκε ο κόσμος στα καταστήματα, στα Harrods και οπουδήποτε αλλού. Εκεί, ξέφυγε η κατάσταση. Πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα στο έπακρο. Πρέπει να είμαστε απόλυτα προσεκτικοί», τόνισε.

Τέλος, αναφορικά με το αν το lockdown δεν έχει αποτέλεσμα σε σχέση με εκείνο του Μαρτίου, η κ. Παγώνη ήταν κάθετη. «Δεν είναι lockdown αυτό. Δεν έχει καμία σχέση με αυτό του περασμένου Μαρτίου, να είμαστε ειλικρινείς. Παρόλα αυτά, θεωρούμε πως αν τηρούνται τα μέτρα που έχουν ληφθεί, αν είμαστε όλοι μας προσεκτικοί, τότε θα υπάρξει το αποτέλεσμα που θέλουμε. Επαναλαμβάνω, όμως, πως θα πρέπει όλοι να δείξουμε την προσοχή που απαιτείται και να τηρούμε τα μέτρα», ήταν τα λόγια της.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σχέδιο να επιτραπεί η κυκλοφορία μετά τις 21:00 παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς