ΕΛΛΑΔΑ

Δήμος Διονύσου: Μέτρα και παρεμβάσεις στον απόηχο της «Μήδειας»

Δήμος Διονύσου: Μέτρα και παρεμβάσεις στον απόηχο της «Μήδειας»

Στον απόηχο της επέλασης της «Μήδειας» και των όσων άφησε πίσω της στον Δήμο Διονύσου, σε μια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που διήρκησε επτά ώρες, ο δήμαρχος Γιάννης Καλαφατέλης ανέλυσε λεπτομερώς την οικολογική καταστροφή που επήλθε και στη συνέχεια τα μέτρα και τις παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί.

Ως προς την καταστροφή, ανέφερε πως εκτός των ζημιών σε περιουσίες και δημοτικές υποδομές, έπεσαν πάνω από 2.000 δένδρα στο οδικό δίκτυο και περισσότερα από 15.000 δένδρα στο σύνολο του Δήμου. Ως προς την «επόμενη ημέρα», άμεση προτεραιότητα έχει η επούλωση των καταστροφικών συνεπειών, αλλά και η μέριμνα για μελλοντικά παρόμοια καιρικά φαινόμενα, καθώς και ενόψει της αντιπυρικής περιόδου του καλοκαιριού.

Στη συνέχεια, αφού ο κ. Καλαφατέλης ανέφερε και τις περιπτώσεις εκείνες, όπου η δημοτική Αρχή δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των δημοτών, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την εισήγησή του, η οποία συμπεριέλαβε και προτάσεις της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο αποκατάστασης προβλέπει:

- Άμεση κοπή και κλάδεμα όλων των επικίνδυνων δένδρων αρμοδιότητας του Δήμου, για τον περιορισμό μελλοντικών καταστροφικών συνεπειών.

Ήδη ο Δήμος έχει ξεκινήσει τις αναγκαίες παρεμβάσεις με δικά του συνεργεία και ιδιώτες. Παράλληλα, ο δήμαρχος Διονύσου μέσω της Επιτροπής Θεσμών της ΠΕΔΑ, ζητά την αλλαγή της διαδικασίας αναφορικά με τις δασικές εκτάσεις (καθαρισμό εκτάσεων και διάνοιξη δασικών οδών), ειδικά στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας, ώστε οι Δήμοι να έχουν το δικαίωμα κοπής κλαδιών και δένδρων σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί δασικές, μετά από ενημέρωση και έγκριση του Δασαρχείου.

- Απομάκρυνση των τεράστιων ποσοτήτων πεσμένων δέντρων και κλαδιών σε όλες τις δημοτικές κοινότητες του Δήμου, τα οποία αποτελούν καύσιμη ύλη, που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους ενόψει της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Ο Δήμος καταβάλει όλες αυτές τις ημέρες προσπάθεια για να απομακρυνθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι τεράστιες ποσότητες κλαδιών και κορμών και από τις επτά δημοτικές κοινότητες. Σε καθημερινή βάση πραγματοποιούνται περίπου 200 δρομολόγια με μεγάλα φορτηγά, ενώ συνολικά από τις 17 Φεβρουαρίου έως και σήμερα έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερα από 450 μηχανήματα.

Ο Δήμος έχει ζητήσει επιπρόσθετα και τη συνδρομή Συνεταιρισμών Υλοτόμων από τη Δράμα. Παράλληλα η δημοτική Αρχή έχει ζητήσει έκτακτη επιχορήγηση από τα Υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Μεταφορών & Υποδομών και πρόσθετη οικονομική βοήθεια από τα Υπουργεία Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Εσωτερικών, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Περιφέρεια. Ο δήμαρχος Διονύσου έχει ζητήσει επίσης την άμεση εμπλοκή των Δασαρχείων Πεντέλης και Πάρνηθας στο καθαρισμό του Δήμου.

- Εξασφάλιση της απρόσκοπτης και αδιάλειπτης λειτουργίας του Δημαρχείου, των Υπηρεσιών του Δήμου, αλλά και των δημοτικών κοινοτήτων σε περίπτωση θεομηνίας (γεννήτριες, ειδικός εξοπλισμός κ.λπ.)

- Αναβάθμιση του τηλεφωνικού κέντρου και τη λειτουργία του για την εξυπηρέτηση των δημοτών επτά ημέρες την εβδομάδα.

- Εξασφάλιση της υδροδότησης σε περίπτωση νέας διακοπής ρεύματος, μέσω ενός ικανού αριθμού γεννητριών, οι οποίες θα είναι μόνιμα διαθέσιμες για τα αντλιοστάσια του Δήμου, αλλά και της δρομολόγησης των απαραίτητων εργασιών που απαιτούνται.

Οι εν λόγω ενέργειες είχαν ήδη προγραμματιστεί στο πλαίσιο ένταξής τους στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ωστόσο ζητείται από τον Δήμο η επίσπευσή τους.

- Αναδιοργάνωση και ενδυνάμωση της πολιτικής προστασίας του Δήμου, με το σκεπτικό ότι οι θεομηνίες θα είναι από εδώ και πέρα ολοένα πιο συχνές, αλλά και καταστροφικές λόγω της ραγδαίας κλιματικής αλλαγής.

Επίσης, τη δημιουργία Κέντρου Ελέγχου Λειτουργίας και παράλληλα τη σύσταση Συμβουλίου Εθελοντικών Ομάδων του Δήμου Διονύσου, ενώ η Ειδική Επιτροπή θα διερευνήσει και άλλες προτάσεις, όπως τη χρήση ειδικά διασκευασμένου οχήματος ως Κέντρου Επιχειρήσεων, τη δημιουργία βάσης δεδομένων πολιτών για την ενημέρωσή τους στο πλαίσιο κρίσεων από διάφορα συστήματα επικοινωνιών, τη προμήθεια μεγάλων πλαστικών δεξαμενών κ.α.

- Υλοποίηση σχεδίου ενεργοποίησης των εθελοντών του Δήμου, έτσι ώστε να είναι πιο άμεση και αποτελεσματική η βοήθεια σε ανθρώπους που κινδυνεύουν ή χρειάζονται βοήθεια μετά από φυσικές ή άλλες καταστροφές (π.χ. πολίτες που έχουν ανάγκη από οξυγόνο, νεφροπαθείς κ.λπ.).

- Άμεσο καθαρισμό φρεατίων και ρεμάτων μπροστά στο ενδεχόμενο νέας κακοκαιρίας.

- Προκειμένου να πραγματοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, ο Δήμος έχει δεσμεύσει από ίδιους πόρους ένα κονδύλι 1.900.000 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, ο Δήμος Διονύσου έχει πιέσει και έχει λάβει υπόσχεση για την έναρξη του έργου υπογειοποίησης των γραμμών του ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΔΔΗΕ. Έχει δημοσιοποιήσει τη διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων προς πολίτες (φυσικά πρόσωπα και επαγγελματίες-επιχειρηματίες), που επλήγησαν από τη θεομηνία και ήδη έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση με λεπτομερείς οδηγίες. Έχει ζητήσει με επείγον αίτημα αρπάγες και προσωπικό από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών λόγω της κακοκαιρίας. Και τέλος, επιδιώκει μέσω της Δημοτικής Αστυνομίας την αποτροπή επιτήδειων από το να κόβουν χωρίς άδεια δένδρα, τα οποία βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους, σε δασικές περιοχές και σε ιδιοκτησίες χωρίς κατοικία.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Σμύρνη: Το λάθος που οδήγησε στη σύλληψη του 22χρονου- Έχασε το πορτοφόλι του και δήλωσε απώλεια