ΕΛΛΑΔΑ

Λιανεμπόριο: STOP της Κυβέρνησης για άνοιγμα σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη

Λιανεμπόριο: STOP της Κυβέρνησης για άνοιγμα σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη

Λιανεμπόριο: Μπορεί οι καταστηματάρχες σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη να είναι στα... κάγκελα ζητώντας το άμεσο άνοιγμα της αγοράς, ωστόσο η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιμείνει στις θέσεις της για παράταση κλεισίματος του λιανεμπορίου για επιδημιολογικούς λόγους.

Μήνυμα υπευθυνότητας σε καταστηματάρχες και αυτοδιοικητικούς απευθύνουν κυβερνητικές πήγες μέσω της ΕΡΤ, τονίζοντας ότι τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη πρέπει να μείνουν κλειστά καθώς οι συγκεκριμένες περιοχές είναι στο «κόκκινο» επιδημιολογικά.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, κυβερνητικά στελέχη απηύθυναν έκκληση προς όλους, τονίζοντας ότι είναι η ώρα της ευθύνης για τους καταστηματάρχες. Όπως εξηγούσαν η απόφαση της κυβέρνησης πρέπει να γίνει σεβαστή, καθώς ελήφθη μετά από εισήγηση της επιτροπής των ειδικών και στηρίχθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα.

Πρόσθεταν εμφατικά δε ότι δεν μπορεί για λίγες ημέρες να βάζουμε σε κίνδυνο όλες τις θυσίες 13 μηνών.

Όπως ανέφεραν τα ίδια κυβερνητικά στελέχη αναμένουν, αναμένουν από περιφερειάρχες και δημάρχους στην αντιμετώπισης της πανδημίας, να συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, καλώντας του πολίτες να τηρήσουν να μέτρα, αντί να επιδιώκουν να γίνονται αρεστοί.

Στελέχη της κυβέρνησης ζητούν από αυτοδιοικητικούς να εξηγήσουν, σε πολίτες και επαγγελματίες, ότι η Επιτροπή εισηγήθηκε την αναστολή της επανεκκίνησης του λιανεμπορίου στις περιοχές τους λόγω της ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων.

Για το σκέλος της στήριξης των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αναστολή δραστηριοτήτων, και με φόντο τις πληροφορίες που διακινούνται από τοπικά μέσα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση οι ίδιες πηγές ενημέρωσης ανέφεραν ότι θα δοθεί η στήριξη που δίνεται στις επιχειρήσεις και στην υπόλοιπη χώρα.

Στην Πάτρα ο Πέτσας - Στα «κάγκελα» οι καταστηματάρχες

Την άποψη πως η Πάτρα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο εξέφρασε ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης στον υφυπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Δημαρχείο.

Ο Δήμαρχος της Πάτρας κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει τα μέτρα που πρέπει και να ικανοποιήσει τα αιτήματα που υπάρχουν προκειμένου να στηριχθούν όσοι έχουν χτυπηθεί από τα μέτρα κατά της πανδημίας.

Νωρίτερα, Πατρινοί καταστηματάρχες υποδέχτηκαν τον Στέλιο Πέτσα με αποδοκιμασίες και πανό, τα οποία ανέφεραν χαρακτηριστικά «Απαιτούμε δεν επαιτούμε», ενώ έντονες ήταν και κατά την αποχώρηση του κυρίου Πέτσα οι αποδοκιμασίες από τους συγκεντρωμένους.

Δείτε τι λένε οι διαδηλωτές στην κάμερα του Newsbomb.gr:

Λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι, ο Στέλιος Πέτσας αποχώρησε από το Επιμελητήριο της πόλης, όπου και εκεί πλήθος συγκεντρωμένων καταστημαρχών τον αποδοκίμασε έντονα ενώ χρειάστηκε η επέμβαση των ΟΠΚΕ για να διατηρηθεί η κατάσταση.

Πέτσας: Παλεύουμε όλοι μαζί

Το πώς μπορεί να υπάρξει αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση, προκειμένου να εντοπιστούν γρηγορότερα εστίες διασποράς και ταυτόχρονα να ενισχυθεί η επιτήρηση με περισσότερα κλιμάκια και τεστ από τον ΕΟΔΥ, αλλά και για το τι μπορεί να γίνει, ώστε να περιοριστεί ο συνωστισμός που είναι μία αιτία διασποράς στην περιοχή της Πάτρας ήταν τα θέματα που συζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Στέλιος Πέτσας με τον δήμαρχο της πόλης Κώστα Πελετίδη, στη συνάντηση που είχαν σήμερα στο δημαρχείο Πάτρας.

Ο κ. Πέτσας βρέθηκε στην αχαϊκή πρωτεύουσα και έχει μία σειρά επαφών με τοπικούς φορείς τόνισε μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Πελετίδη: «Συζητήσαμε δύο πολύ βασικά θέματα που έθεσε ο δήμαρχος και παράλληλα είχαμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε τηλεφωνικά και με τον επικεφαλής του ΕΟΔΥ, κ. Αρκουμανέα. Τα δύο βασικά σημεία που συζητήσαμε σε αυτή τη φάση, είναι το πώς μπορούμε να έχουμε μία αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση, προκειμένου να εντοπιστούν γρηγορότερα εστίες διασποράς και ταυτόχρονα να δούμε πώς μπορεί να ενισχυθεί αυτή η επιτήρηση με περισσότερα ενδεχομένως κλιμάκια και τεστ από τον ΕΟΔΥ. Από την άλλη πλευρά, στο πλαίσιο των συζητήσεων που έχουμε για το τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να περιοριστεί ο συνωστισμός που είναι μία αιτία διασποράς, εγώ αυτό που μπορώ να πω ότι συζητήσαμε σε πολύ καλό πνεύμα με τον δήμαρχο».

Όπως είπε ο κ. Πέτσας «βρίσκομαι στην Πάτρα, κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, προκειμένου να αναδείξουμε ότι αυτή τη μάχη τη δίνουμε μαζί. Κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση, επιχειρηματικός κόσμος και φυσικά οι πολίτες είμαστε σύμμαχοι και από αυτή τη μάχη βγαίνουμε νικητές όταν βάζουμε όλοι πλάτη».

Στο μεταξύ, με αφορμή τα φαινόμενα συνωστισμού, αλλά την συγκέντρωση εμπόρων της Πάτρας έξω από το δημαρχείο, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στην πόλη, ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε: «Απευθύνω έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν όσο είναι δυνατόν, παρά την κόπωσή τους, τις συγκεκριμένες περιοχές όπου υπάρχει συνωστισμός. Για δε τους ανθρώπους που διεκδικούν, το διεκδικητικό πλαίσιο είναι πολύ ευρύ, ένας τρόπος διεκδίκησης είναι οι συγκεντρώσεις, και τους παρακαλώ να δουν για τις επόμενες δυο - τρεις εβδομάδες, μέχρι το Πάσχα, το διεκδικητικό πλαίσιο να προωθείται με άλλους τρόπους και να αποφύγουμε όσο είναι δυνατόν τέτοιου είδους συγκεντρώσεις που μπορεί να είναι αιτία διασποράς».

Τι ζητούν οι 3 Περιφέρειες Μακεδονίας από την Κυβέρνηση

Επιστολή στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, έστειλαν οι Περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας, με την οποία ζητούν έκτακτη επιχορήγηση 5.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης αύριο Δευτέρα, ημέρα επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου, δεν θα ανοίξουν τα μαγαζιά σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη, καθώς κρίθηκε ότι στις τρεις αυτές πόλεις το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο.

Οι Απόστολος Τζιτζικώστας, Νεκτάριος Φαρμάκης και Γιώργος Κασαπίδης, ζητούν από τον πρωθυπουργό να στηρίξει με αυτή την κίνηση τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό. Μάλιστα, οι περιφερειάρχες ζητούν αυτή η επιχορήγηση να δοθεί χωρίς κριτήρια.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Όπως γνωρίζετε οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης βρίσκονται σε καθεστώς πολύ αυξημένου κινδύνου με συνέπεια να έχουν επιβληθεί μέτρα πλήρους αναστολής λειτουργίας όλων των εμπορικών δραστηριοτήτων (λιανεμπόριο), προτού μάλιστα επιβληθούν αντίστοιχα μέτρα στους ίδιους κλάδους άλλων περιοχών που λειτουργούσαν τότε με το σύστημα click away ή click inside.

Ήδη και ενώ στις 31.3.2021 ανακοινώθηκε επίσημα η άρση των περιορισμών λειτουργίας (lockdown) αναφορικά με τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, με νεότερη απόφαση εξαιρέθηκαν ρητά του μέτρου, οι περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης με την αιτιολογία ότι στην περίπτωσή τους συντρέχουν «ειδικά επιδημιολογικά δεδομένα και τοπικά χαρακτηριστικά που επιβάλλουν τη διαφοροποίηση».

Τα ανωτέρω δεδομένα, πέρα από το γεγονός ότι ανατρέπουν κατά τρόπο αιφνίδιο – και μάλλον παράδοξο καθώς άλλες περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο δεν εξαιρέθηκαν της ρύθμισης - τον προγραμματισμό των επαγγελματιών του λιανεμπορίου στις ήδη πολλαπλώς πληγείσες περιοχές μας, επιφέρουν δυσμενέστατες συνέπειες στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αυτών καθώς τους στερούν από τους ελάχιστους αναμενόμενους πόρους ρευστότητας μόλις 3 εβδομάδες πριν από την εορταστική περίοδο του Πάσχα. Το γεγονός δε ότι η εξαίρεση από την άρση των περιοριστικών μέτρων αφορά μόνο ελάχιστες περιοχές, συνιστά ειδική συνθήκη που χρήζει στοχευμένης ρύθμισης για την παροχή ενίσχυσης στις επιχειρήσεις αυτές υπό την μορφή εφ άπαξ αποζημίωσης, ώστε μέσω αυτής να επιδιωχθεί η κάλυψη της απώλειας ρευστότητας και των εξόδων των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου και η προστασία των θέσεων εργασίας.

Οφείλουμε δε να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο καθώς με την με αριθμ. 29013/2021 (ΦΕΚ Β' 900/08.03.2021) απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Ενίσχυση επιχειρήσεων που παρέμειναν κατ'εξαίρεση σε αναστολή λειτουργίας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων 2020 λόγω τοπικής ισχύος μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου Covid 19», προβλέφθηκε η κατ΄ εξαίρεση οικονομική στήριξη των σε αυτήν αναφερόμενων κλάδων (με προσδιορισμό ανά ΚΑΔ) μέσω δημοσίευσης πρόσκλησης δράσης ενίσχυσης με την μορφή αποζημίωσης ύψους 3.000 ευρώ, με την αιτιολογία ότι σε αυτές επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα επαχθέστερα των προβλεπόμενων για αντίστοιχες επιχειρήσεις στο σύνολο της επικράτειας, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου των συγκεκριμένων περιοχών στις οποίες λειτουργούσαν.

Για τον λόγο αυτό στην περίπτωση των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου των Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης συντρέχει ειδική περίπτωση που δικαιολογεί, προς αποκατάσταση της αρχής της ισότητας, την πρόβλεψη είτε με νομοθετική ρύθμιση είτε με αντίστοιχη με την ανωτέρω δημοσίευση πρόσκλησης δράσης ενίσχυσης υπό μορφή αποζημίωσης ανά επιχείρηση και χωρίς κριτήρια (κύκλος εργασιών/εργαζόμενοι κλπ) τουλάχιστον ποσού 5.000 ευρώ, ώστε να αποκατασταθεί η ρευστότητα και να καλυφθεί μέρος των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν ενόψει της προαναγγελθείσας άρσης των περιορισμών που αιφνιδίως δεν υλοποιήθηκε στις περιοχές μας.

Θεωρώντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί μια ελάχιστη αναγνώριση της επιβάρυνσης που έχει επέλθει στους επαγγελματίες του λιανικού εμπορίου που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας, αναμένουμε την εκ μέρους σας εξαγγελία του σχετικού μέτρου».

«Θα ανοίξουμε, δεν θα πειθαρχήσουμε»

Επείγουσα επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας στην απόφαση να μην ανοίξει τη Δευτέρα το λιανεμπόριο στην Περιφερειακή Ενότητα, όπως και σε Αχαΐα και Κοζάνη.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ζητά την ανάκληση της απόφασης και ξεκαθαρίζει ότι «δεν είναι σε θέση να προτρέψει τον κόσμο να μην υπακούσει σε έναν νόμο του κράτους και το σίγουρο είναι ότι δεν θα το κάνουμε. Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να το εκλάβετε ως αδυναμία».

Μετά από εξάωρη συνεδρίαση, οι εκπρόσωποι των εμπόρων δηλώνουν αιφνιδιασμό καθώς τις προηγούμενες ημέρες, η ανακοίνωση του ανοίγματος της αγοράς είχε ως αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες της πόλης μας να προβούν σε αγορές εμπορευμάτων, να διακόψουν τις αναστολές των υπαλλήλων τους και να προετοιμάσουν τα καταστήματά τους για το άνοιγμα της Δευτέρας, με την ελπίδα ότι ξεκινάει μια καινούργια μέρα, οδεύοντας προς την επανεκκίνηση της οικονομίας.

«Δυστυχώς αυτή τη στιγμή ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, είναι δικαιολογημένα σε έξαλλη κατάσταση, σε σημείο να μην ελέγχεται», αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι ο εμπορικός κόσμος «δεν μπορεί να κατανοήσει πώς αλλάζουν οι αποφάσεις εντός 36 ωρών, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να δηλώνουν ότι δεν θέλουν να πειθαρχήσουν στην κυβερνητική απόφαση. Σας ζητώ να ανακαλέσετε άμεσα την παραπάνω απόφαση, και να ανοίξετε την αγορά της πόλης της Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021, όπως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΣΘ Παντελής Φιλιππίδης, καταλήγοντας ότι το λιανεμπόριο «δεν αντέχει άλλη παράταση, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει καμία ευθύνη για την αύξηση των κρουσμάτων».

Ολόκληρη η επιστολή προς τον πρωθυπουργό:

«Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ,

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά αιφνιδιαστήκαμε από την απόφαση της κυβέρνησης για την αναστολή του ανοίγματος της αγοράς της Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021.

Σας ενημερώνουμε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, σεβόμενος τα μέλη του, τους υπαλλήλους των καταστημάτων και τους καταναλωτές, είναι αυτός που έκλεισε την αγορά της πόλης μας στις 13 Μαρτίου 2020, πέντε μέρες πριν την κυβερνητική απόφαση για καθολικό κλείσιμο των επιχειρήσεων όλης της Ελλάδος.

Πιστεύοντας, από την αρχή της πανδημίας, ότι η χώρα μας βρέθηκε σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να βοηθήσουμε και να πειθαρχήσουμε στις κυβερνητικές αποφάσεις, όσο δύσκολες και αν ήταν για μας και τα μέλη μας.

Η απόφαση της κυβέρνησης να ανακοινώσει την περασμένη Τετάρτη το άνοιγμα της αγοράς στις 5 Απριλίου 2021, είχε ως αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες της πόλης μας να προβούν σε αγορές εμπορευμάτων, να διακόψουν τις αναστολές των υπαλλήλων τους και να προετοιμάσουν τα καταστήματά τους για το άνοιγμα της Δευτέρας, με την ελπίδα ότι ξεκινάει μια καινούργια μέρα, οδεύοντας προς την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Σήμερα το πρωί ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι ανατρέπεται η παραπάνω απόφαση και οι αγορές της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης θα παραμείνουν κλειστές. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, είναι δικαιολογημένα σε έξαλλη κατάσταση, σε σημείο να μην ελέγχεται.

Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι αντιλαμβάνεστε την δικαιολογημένη αγανάκτηση του κόσμου, ο οποίος δεν μπορεί να κατανοήσει πώς αλλάζουν οι αποφάσεις εντός 36 ωρών, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να δηλώνουν ότι δεν θέλουν να πειθαρχήσουν στην κυβερνητική απόφαση.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, σεβόμενος την εκατονταετή και πλέον ιστορία του, δεν είναι σε θέση να προτρέψει τον κόσμο να μην υπακούσει σε έναν νόμο του κράτους και το σίγουρο είναι ότι δεν θα το κάνουμε. Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να το εκλάβετε ως αδυναμία.

Για το λόγο αυτό, σας ζητώ να ανακαλέσετε άμεσα την παραπάνω απόφαση, και να ανοίξετε την αγορά της πόλης της Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021, όπως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση .

Το λιανεμπόριο δεν αντέχει άλλη παράταση, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει καμία ευθύνη για την αύξηση των κρουσμάτων.

Με εκτίμηση Παντελής Φιλιππίδης Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ίλιον: Από πνευμονικό οίδημα ο θάνατος της 63χρονης μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca