ΕΛΛΑΔΑ

Διακοπές ρεύματος: Ποιες περιοχές είναι χωρίς ρεύμα - Ανησυχία για μπλακ άουτ στην Αττική

Φωτιά
Αυξημένη ζήτηση του ρεύματος και σήμερα
INTIME NEWS / ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Πού εντοπίζονται το πρωί της Τετάρτης προβλήματα ηλεκτροδότησης στην Αττική - Αυξημένη ζήτηση και σήμερα για ρεύμα εξαιτίας του καύσωνα

Βελτιωμένη είναι από το νωρίς το πρωί (4/8) η εικόνα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης καθώς τα ξημερώματα επανήλθαν σε λειτουργία τα κυκλώματα του Συστήματος Μεταφοράς που είχαν βγει εκτός λόγω της πυρκαγιάς.

Πρόκειται για το διπλό κύκλωμα υπερυψηλής τάσης 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών και το κύκλωμα υψηλής τάσης 150 kV 'Αγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό.

Αυτή την ώρα παρατηρούνται προβλήματα σε περιοχές που έχουν πληγεί από την καταστροφική πυρκαγιά και συγκεκριμένα σε:

  • Βαρυμπόμπη-Θρακομακεδόνες
  • Κρυονέρι
  • Τατοϊ

Ο Πρόεδρος των τεχνικών της ΔΕΗ κ. Κώστας Μανιάτης, μιλώντας το πρωί στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Καλημέρα», δήλωσε αισιόδοξος πως θα αποκατασταθούν οι βλάβες σε λίγη, «θα έχουμε αποκαταστήσει το πρόβλημα και θα δώσουμε κανονικά ρεύμα στις περιοχές που έχουν πρόβλημα».

Σημείωσε πως μέχρι το μεσημέρι όλες οι περιοχές που πέρασε η φωτιά θα έχουν πάρει κανονικά ρεύμα, καθώς τα συνεργεία δουλεύουν πυρετωδώς.

Τόνισε πως στην περιοχή Αδάμες θα έχει έρθει το ρεύμα, το πολύ έως τις 08.00 το πρωί.

Από πυλώνα της ΔΕΗ ξεκίνησε η φωτιά;

Ο κ. Μανιάτης τόνισε πως κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν η μεγάλη φωτιά στη Βαρυμπόμπη ξεκίνησε από πυλώνες της ΔΕΗ.

«Στους πυλώνες μεταφέρονται τα καλώδια, οι γραμμές και δεν υπάρχουν ασφαλειοδιακόπτες. Για να δημιουργηθεί μια φωτιά, πρέπει να υπάρχει κάτι άλλο και όχι μόνο μια γραμμή», είπε.

Αναφορικά με τις εκρήξεις που ακούστηκαν, είπε πως ενδέχεται να προήλθαν από τη φωτιά, η οποία τις δημιούργησε. Χρειάζεται κάποιο άλλο αίτιο για να προκληθεί η φωτιά και όχι απλά ένας πυλώνας τάσης, τόνισε.

«Δεν υπήρχαν εκεί ασφαλειοδιακόπτες, παρά μόνο οι γραμμές μεταφοράς. Κάτι άλλο έπαιξε ρόλο», ανέφερε και τόνισε πώς ίσως η φωτιά να προκλήθηκε από ανθρώπινο χέρι ή αμέλεια.

Αυξημένη ζήτηση ρεύματος

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τη Δευτέρα η ζήτηση ρεύματος για 2η φορά μέσα σε 4 ημέρες υπερέβη κατά 22% τη μέση κατανάλωση. Αξίζει να σημειωθεί πως σε σύσκεψη με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού τη Δευτέρα εξετάστηκαν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για τη διασφάλιση της επάρκειας του ηλεκτρικού συστήματος- με τον κ. Μητσοτάκη να απευθύνει έκκληση στους πολίτες για περιορισμό της κατανάλωσης. Σε επιφυλακή βρίσκεται επίσης όλο το τεχνικό προσωπικό του ΑΔΜΗΕ, ενώ επιστρατεύονται όλες οι λιγνιτικές μονάδες.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ιστορικό ρεκόρ κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφηκε στην χώρα λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας, καθώς η ζήτηση ξεπέρασε τα 11.000 MW. Το προηγούμενο καταγεγραμμένο ρεκόρ ήταν το 2007 με 10.665 MW, με απώλειες ωστόσο, λόγω των ζημιών που είχαν προκληθεί από τον καύσωνα σε καλώδια και μετασχηματιστές χαμηλής τάσης και χωρίς την συνδρομή των φωτοβολταϊκών συστημάτων, που σήμερα έφτασαν την ώρα αιχμής να αποδώσουν περί τα 2.600 μεγαβάτ. To βράδυ ξεπέρασε τις ώρες αιχμής τα 9.300 MW.

Η ζήτηση σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται να κινηθεί και σήμερα σε επίπεδα - ρεκόρ, κοντά στα 11.000 μεγαβάτ ενώ σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται και οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά Βαρυμπόμπη - Αστεροσκοπείο: Μείνετε σπίτι - Κλείστε πόρτες και παράθυρα σε όλο το Λεκανοπέδιο