ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Αττική: Ο καπνός «εξαφάνισε» την Ακρόπολη - Απόκοσμες εικόνες

Φωτιά στην Αττική: Ο καπνός «εξαφάνισε» την Ακρόπολη - Απόκοσμες εικόνες
Ο καπνός από τη φωτιά στην Αττική «εξαφάνισε» την Ακρόπολη
Σπύρος Μελισσάρης

Φωτιά στην Αττική: Απόκοσμες εικόνες από τον καπνό που «σκέπασε» την Ακρόπολη

Φωτογραφίες/Βίντεο: Σπύρος Μελισσάρης

Δραματικές ώρες βιώνει για άλλη μια ημέρα στην Αττική από τη φωτιά που είναι σε εξέλιξη από την Πέμπτη και καίει ανεξέλεγκτη σε ένα μεγάλο μέτωπο παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών.

Ένα επιπλέον πρόβλημα πέραν των καταστροφών σε σπίτια και επιχειρήσεις στις περιοχές από τις οποίες περνάει η φωτιά, αποτελεί η κατάσταση της ατμόσφαιρας στην πρωτεύουσα.

Ο καπνός έχει σκεπάσει όλο τον αττικό ουρανό και χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες του Newsbomb.gr που δείχνουν την Ακρόπολη να έχει «εξαφανιστεί».

Δείτε και βίντεο με την απόκοσμη εικόνα στον ουρανό της Αττικής:

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης η παραμονή σε εξωτερικό χώρο υπό αυτές τις συνθήκες για 1-2 ώρες ισοδυναμεί με το κάπνισμα 10 τσιγάρων.

Τα σωματίδια του καπνού είναι επικίνδυνα για πάρα πολλούς λόγους, ο ένας είναι ότι ειδικά τα μικρότερα σε μέγεθος, εισερχόμενα βαθιά στον πνεύμονα ερεθίζουν εξήγησε ο κ. Τζανάκης προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα είναι να ξεκινάει μια κατάσταση τύπου φλεγμονής- βρογχίτιδας η οποία ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τους βρόγχους των σε ασθενείς με ΧΑΠ, βρογχικό άσθμα και δευτερευόντως από άλλα χρόνια νοσήματα , όπως άνθρωποι με καρδιακή ανεπάρκεια, ηλικιωμένοι και όλοι οι υπόλοιποι.

Θα πρέπει οπωσδήποτε συνεπώς, τόνισε ο κ. Τζανάκης, αυτές τις ημέρες, οι άνθρωποι να αποφύγουν τόσο την σωματική εργασία εκτός κι εντός σπιτιού όσο και τις αθλητικές δραστηριότητες.

«Ευτυχώς έχουμε τη μάσκα» συμπλήρωσε και διευκρίνισε ότι εν προκειμένω καλό είναι να μην χρησιμοποιούνται χειρουργικές, διπλές ή υφασμάτινες αλλά να προτιμούμε τις N95.

Όσον αφορά τα κλιματιστικά, ο κος Τζανάκης τόνισε πως τα σωματίδια είναι δυνατόν να εισέλθουν μέσα από αυτά εάν είναι παλαιού τύπου και μη συντηρημένα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στην Αττική: Δραματική η κατάσταση στις Αφίδνες, εκκενώνεται και το Καλέντζι