ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στα Βίλια: Ακόμα μια νύχτα αγωνίας – Τιτάνια προσπάθεια για τη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης

Φωτιά στα Βίλια
Ολονύχτια μάχη στα Βίλια για να μην απειληθεί ο οικισμός.
Ευδοκία Μύτιλη

Φωτιά στα Βίλια: Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα θα δοθεί μεγάλη μάχη έτσι ώστε να προστατευθεί ο οικισμός. Επί ποδός Πυροσβεστική, Στρατός, εθελοντές και κάτοικοι. Μεγάλη οργάνωση από τους Πολωνούς πυροσβέστες που έφεραν μέχρι και αυτοσχέδιες δεξαμενές νερού. Τι λέει ο επικεφαλής τους στο Newsbomb.gr.

Ρεπορτάζ, Ευδοκία Μύτιλη

Η φωτιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή των Βιλίων φέρνει ακόμα μια δύσκολη νύχτα τόσο για τις δυνάμεις που επιχειρούν όσο και για τους κατοίκους. Στο όρος Πατέρα οι φλόγες έχουν πλησιάσει αρκετά, χωρίς να υπάρχει ενιαίο μέτωπο αυτή την ώρα, και έχει δοθεί μια τιτάνια μάχη για να μην απειληθεί ο οικισμός.

Οι ενεργές εστίες είναι αρκετές και οι συνεχείς αναζωπυρώσεις δυσχεραίνουν το έργο όσων επιχειρούν. Εκτός από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του Στρατού, που έχουν ενισχυθεί στην περιοχή, μεγάλη μάχη δίνουν και οι εθελοντές και οι κάτοικοι.

Στο πλευρό τους και η δύναμη που έχει στείλει η Πολωνία, με τους πυροσβέστες της να στήνουν ακόμα και αυτοσχέδιες δεξαμενές έτσι ώστε να έχουν ακόμα περισσότερο απόθεμα νερού για να μπορέσουν να επιχειρήσουν σε όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Ο επικεφαλής των Πολωνών στο Newsbomb.gr

«Έχουμε μια ομάδα 143 πυροσβεστών και 46 οχημάτων. Η κατάσταση εδώ είναι αρκετά περίπλοκη, λόγω των ανέμων, της θερμότητας και της περιοχής. Οι ελληνικές Αρχές μας ζήτησαν να παραμείνουν και φυσικά δεχτήκαμε. Μεταφέραμε τους πυροσβέστες μας από την Εύβοια και τους φέραμε εδώ. Θέλουμε να υποστηρίξουμε τους Έλληνες πυροσβέστες στην προσπάθεια που κάνουν σε αυτό το μέτωπο», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας των Πολωνών πυροσβεστών στο Newsbomb.gr.

Η αγωνιώδης προσπάθεια να δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη

Από το απόγευμα δίνεται η μάχη στην περιοχή των Βιλίων, καθώς η φωτιά είχε κατέβει αρκετά χαμηλά στο όρος Πατέρα. Όλες οι προσπάθειες τόσο των επίγειων όσο και των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, είχαν επικεντρωθεί στο Νοτιοανατολικό κομμάτι της πυρκαγιάς στην περιοχή Γκίνη Μάντρας, και στο Νοτιοδυτικό, στα Βαθυχώρια (Μικρό και Μεγάλο). Σε όλη την υπόλοιπη περίμετρο της πυρκαγιάς έχει ανακοπεί η επέκτασή της.

Ταυτόχρονα οι πυροσβεστικές δυνάμεις απασχολήθηκαν την Τρίτη και σε άλλες δυο πυρκαγιές. Μια στο Σαλμένικο Αχαΐας (κοντά στο Αίγιο) και μια στους Αντιφιλίππους στους πρόποδες του Παγγαίου στο νομό Καβάλας.

Όλες οι ενέργειες από εναέρια μέσα στα Βίλια, συνεχίστηκαν μέχρι και το τελευταίο φως ενώ οι επίγειες δυνάμεις θα συνεχίσουν να επιχειρούν και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Παράλληλα, στα Βίλια οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε συνεργασία με πεζοπόρα τμήματα του Στρατού, δυνάμεις που έχουν έρθει σε βοήθεια από χώρες όπως η Πολωνία, αλλά και με τους κατοίκους και τους εθελοντές που είχαν σπεύσει στην περιοχή, προχώρησαν στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών έτσι ώστε να προστατεύσουν τον οικισμό.

Η μάχη που δόθηκε ήταν τεράστια, με τα εναέρια μέσα – μεταξύ των οποίων και το θηριώδες ρωσικό αεροσκάφος – να συνεχίζουν ασταμάτητα τις ρίψεις νερού έτσι ώστε να μειώσουν την ένταση της φωτιάς και να δώσουν την ευχέρεια στις επίγειες δυνάμεις να περιορίσουν το μέτωπο και να δημιουργήσουν τις αντιπυρικές ζώνες.

Δείτε φωτογραφίες από την προσπάθεια να σωθούν τα Βίλια

«Είναι σίγουρα εμπρησμός», δηλώνει στο Newsbomb.gr ο δήμαρχος της περιοχής

Δίπλα στις δυνάμεις που επιχειρούν βρίσκεται και ο κ. Χρήστος Στάθης. Ο δήμαρχος Μάνδρας - Ειδυλλίας υποστήριξε πως το πύρινο μέτωπο ξέσπασε μετά από εμπρησμό.

Σύμφωνα με τον κ. Στάθη, οι αρχικές ενδείξεις έχουν μετατραπεί πλέον σε βεβαιότητα για τον ίδιο.

Καλύτερη εικόνα στην Κερατέα

Τα καλά νέα, ωστόσο, ήρθαν από το μέτωπο στη Λαυρεωτική. Εκεί όπως φαίνεται η φωτιά έχει πλέον οριοθετηθεί και δεν υπάρχουν άλλες αναζωπυρώσεις. Οι δυνάμεις που παραμένουν στο σημείο περιβρέχουν την περίμετρο, έτσι ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος εξάπλωσης.

Άλλες 50 δασικές πυρκαγιές την Τρίτη – Πόσες δυνάμεις επιχειρούν και πού

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος, την Τρίτη (17.08) εκδηλώθηκαν 50 δασικές πυρκαγιές. Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συνδρομή παρέχουν οι δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

• Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες σε χαμηλή βλάστηση, στην Λαυρεωτική είναι οριοθετημένη με μικρές ενεργές καύσεις εντός της περιμέτρου της, ενώ για την άμεση αντιμετώπιση πιθανών αναζωπυρώσεων παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις σε όλη την έκταση της πυρκαγιάς. Περιοδικά επιχείρησαν 8 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 1 Ε/Π ως συντονιστικό της ΕΛ.ΑΣ., 2 Ε/Π από τη Ρωσία και 1 Ε/Π από Αραβικά Εμιράτα καθώς και 4Α/Φ συμπεριλαμβανομένων των 2 Α/Φ Ilyushin Il-76. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

• Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες σε δασική έκταση στη Δ.Ε. Βιλίων είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση επιχειρούν περιοδικά 20 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 3 Ε/Π της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού και 2 Ε/Π από τη Ρωσία καθώς και 12 Α/Φ συμπεριλαμβανομένων 2 Ilyushin Il-76 και του Beriev-200. Ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Δευκαλίων και ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει ως συνδρομή 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού, καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης. Παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χρυσοχοΐδης για φωτιές: Καλύτερη εικόνα σε Βίλια και Κερατέα - Γιατί δεν πέταξε το Beriev τη Δευτέρα

Ρoή Ειδήσεων