ΕΛΛΑΔΑ

Μενίδι: Ο θάνατος του Μάριου Σουλούκου από αδέσποτη σφαίρα - Το χρονικό της υπόθεσης

Μενίδι: Ο θάνατος του Μάριου Σουλούκου από αδέσποτη σφαίρα - Το χρονικό της υπόθεσης
INTIME NEWS

Τέσσερα χρόνια μετά τον τραγικό θάνατο του 11χρονου Μάριου Σουλούκου από αδέσποτη σφαίρα στο Μενίδι, η οικογένειά του ζητά δικαίωση με την υπόθεση να γίνεται μπαλάκι μεταξύ των δικαστηρίων. 

Ήταν 8 Ιουνίου 2017 όταν ο 11χρονος Μάριος περίμενε την έναρξη μιας θεατρικής εκδήλωσης στην αυλή του σχολείου του. Βρισκόταν μαζί με τους συμμαθητές του, ενώ στο πλευρό του στεκόταν και η μητέρα του, δασκάλα στο συγκεκριμένο δημοτικό στο Μενίδι. Ξαφνικά, ο μικρός Μάριος έπεσε αναίσθητος στην αυλή του σχολείου, αιμορραγώντας από το πίσω μέρος του κεφαλιού του. Λίγες ώρες αργότερα άφηνε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο. Το αγοράκι έχασε τη ζωή του από αδέσποτη βολίδα όπλου, ενώ ο δράστης δεν βρέθηκε ποτέ.

Η οικογένεια προσέφυγε στη δικαιοσύνη ζητώντας αποζημίωση από το Δημόσιο για να την απώλεια του παιδιού που έχασε, αφού η κατάσταση στην περιοχή είναι ανεξέλεγκτη αρκετά χρόνια τώρα. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας στην απόφασή του επιδίκαζε αποζημίωση «μαμούθ» ύψους 490.000 ευρώ στην οικογένεια του μικρού Μάριου, αλλά το ελληνικό κράτος αποποιήθηκε την ευθύνη της ασκώντας έφεση κατά της απόφασης!

Η ελληνική πολιτεία, που στην περίπτωση της τραγωδίας της Marfin που χάθηκαν 3 ανθρώπινες ζωές, αναγνώρισε την ευθύνη της σχετικά με την απουσία προστασίας των πολιτών της, στην περίπτωση του 11χρονου αγοριού έκρινε πως δεν ευθύνεται για την κατάσταση που επικρατεί χρόνια τώρα στην περιοχή του Μενιδίου. Η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου είχε κρίνει ότι η αστυνομία δεν έπραξε τα δέοντα σε μία περιοχή που η εγκληματικότητα βρίσκεται σε έξαρση. Ωστόσο, το Ελληνικό Δημόσιο αρνείται αυτή την ευθύνη, υποστηρίζοντας στην έφεσή του ότι «δεν νοείται ευθύνη του Δημοσίου σε περίπτωση ζημιών που προκαλούνται εξαιτίας τυχαίων γεγονότων ή γεγονότων που οφείλονται σε ανώτερα βία».

Μάλιστα, στην έφεση του Δημοσίου γίνεται λόγος για «αυθαίρετο συμπέρασμα» του δικαστηρίου σχετικά με την έλλειψη αστυνόμευσης στην περιοχή και «υποκαθιστά ανεπίτρεπτα και αυθαίρετα την διοίκηση, και συγκεκριμένα τα όργανα της ΕΛ.ΑΣ, που δρουν υπό συγκεκριμένες συνθήκες, έχουν την τεχνογνωσία και τον επιχειρησιακό έλεγχο και εκπονούν τα σχέδια και την εποπτεία – αστυνόμευση κατόπιν γνώσεις ετών, συνθηκών και ζητημάτων που πολλές φορές δεν είναι γνωστά και δεν μπορεί να είναι γνωστά στον μέσο κοινωνό».

Ωστόσο, το εντυπωσιακότερο όλων ήταν το επιχείρημα της οικονομικής στενότητας του Δημοσίου, το οποίο -σύμφωνα πάντα με την έφεση- δυσκολεύεται να καλύψει τις τρέχουσες υποχρεώσεις που απορρέουν από προηγούμενα μνημόνια και δεσμεύσεις, η πληρωμή των οποίων θα κινδυνεύσει από την καταβολή αποζημίωσης στην οικογένεια Σουλούκου. «Όπως είναι γνωστό, το Ελληνικό Δημόσιο ενόψει της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας και των διεθνών συμφωνιών τις οποίες έχει συνάψει, επιδίδεται σε αγώνα για την είσπραξη δημοσίων εσόδων, προκειμένου να θεραπεύσει την υστέρηση αυτών και να εμφανιστεί συνεπές στις αναληφθείσες υποχρεώσεις, ώστε να συνεχίσουν να εκταμιεύονται οι συμφωνηθείσες δόσεις του διεθνούς δανείου κανονικώς» αναφέρεται στην έφεση.

Το αίτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους

Λίγο πριν την εκδίκαση της έφεσης στο Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας, είχε προηγηθεί αίτημα της οικογένειας Σουλούκου στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ), με το οποίο ζητούσε από το Δημόσιο να παραιτηθεί από την έφεση. Μάλιστα, η οικογένεια δεσμεύτηκε να παραιτηθεί από τους τόκους και το 10% του επιδικασθέντος κεφαλαίου.

Η απάντηση του ΝΣΚ ήταν οριακά αρνητική (6-5) με μεγάλη μειοψηφία, η οποία δεχόταν την αίτησή για παραίτηση από την έφεση. Σημειώνεται, ότι η εισήγηση ήταν θετική υπέρ της παραίτησης του Δημοσίου και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Συνεπώς, δεν υφίστανται πραγματολογικά στοιχεία υπέρ του Δημοσίου ικανά να δικαιολογήσουν την κρίση για απόρριψη της αίτησης και συνακόλουθα να θεωρηθεί ότι η τελευταία αυτή λύση είναι συνετή και ενδεικνυόμενη, εφόσον η πιθανότητα ευδοκίμησης της έφεσης του Δημοσίου είναι πολύ μικρή, όπως προκύπτει από τα όλως ενδεικτικώς αναφερόμενα στατιστικά δεδομένα, σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παρούσας υποθέσεως».

Η ανατροπή Σταϊκούρα

Αποτέλεσμα της απόφασης του ΝΣΚ ήταν η υπόθεση να οδηγηθεί τελικά σε δίκη ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου την περασμένη εβδομάδα, αλλά δύο ημέρες μετά τη συζήτηση της υπόθεσης ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε νέα τροπή στην υπόθεση.

Με ανακοίνωσή του ο κ. Σταϊκουρας εξήγησε ότι στέλνει για επανεξέταση την υπόθεση στην Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους προκειμένου να επανεξετάσει το αίτημα της οικογένειας. «Σε μια ύστατη προσπάθεια οριστικής περαίωσης της υπόθεσης και αποφυγής περαιτέρω δικαστικών διενέξεων με την οικογένεια, ο υπουργός Οικονομικών παραπέμπει την υπόθεση στην Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, προκειμένου αυτή να επανεξετασθεί» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Την κίνηση του υπουργού υποδέχτηκε με ικανοποίηση η οικογένεια του Μάριου Σουλούκου. «Με ανακούφιση και αίσθημα δικαίωσης ενημερωθήκαμε για την ανταπόκριση του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την υπόθεση του Μάριου Σουλούκου. Η ανακοίνωση που κινείται στη σωστή κατεύθυνση ικανοποιεί την οικογένεια του μικρού Μάριου και αποκαθιστά, σε σημαντικό βαθμό, την εμπιστοσύνη μας στο κράτος δικαίου» αναφέρει ο δικηγόρος της οικογένειας Θεόδωρος Μαντάς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πώς έγινε το τροχαίο-σοκ στον Κηφισό: Το αυτοκίνητο... απογειώθηκε και πέρασε στο αντίθετο ρεύμα

Ζωή Παπαδοπούλου: Δύσκολες ώρες για την τραγουδίστρια - Προχώρησε σε αναγκαστική διακοπή κύησης

Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση: Φρεγάτες, Rafale και βάσεις