ΕΛΛΑΔΑ

Μπουλμπασάκος στο Newsbomb.gr: Φτάνουμε τις νοσηλείες του 4ου κύματος – Πόσο αντέχει το ΕΣΥ

Μπουλμπασάκος στο Newsbomb.gr: Φτάνουμε τις νοσηλείες του 4ου κύματος – Πόσο αντέχει το ΕΣΥ
Σύμφωνα με τον πνευμονολόγο Γιώργο Μπουλμπασάκο, έχει αρχίσει η πίεση από τα νέα κρούσματα.
INTIME

Για την κατάσταση των ΜΕΘ και των κλινών Covid στα ελληνικά νοσοκομεία, αλλά και για τη μετάλλαξη Όμικρον μίλησε στο Newsbomb.gr ο πνευμονολόγος Γιώργος Μπουλμπασάκος.

  

Ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού», Γιώργος Μπουλμπασάκος, μίλησε στο Newsbomb.gr, τονίζοντας την κρισιμότητα της κατάσταση στο σύστημα υγείας, λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο «έχει αρχίσει η πίεση από τα νέα κρούσματα. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι στο προηγούμενο πανδημικό κύμα είχαμε αναπτύξει 190 κλίνες covid περίπου στο νοσοκομείο μας. Αυτή την στιγμή έχουμε καλυμμένες της 160. Αν έχουμε ακόμα 50 εισαγωγές θα φτάσουμε τον αριθμό του προηγούμενου κύματος».

Και πρόσθεσε: «το θετικό αυτή την φορά είναι ότι δόθηκε σαν κλινική covid το Σισμανόγλειο και έχω την αίσθηση ότι και οι ιδιωτικές κλινικές θα συμβάλουν στα περιστατικά covid. Αυτό θα είναι μια ανάσα γιατί πλέον και με τις ΜΕΘ είμαστε πολύ στρυμωγμένα. Υπό αυτές τις συνθήκες που έχουμε τώρα αντέχουμε μια εβδομάδα. Όταν βλέπουμε να είναι καλυμμένες οι ΜΕΘ πάνω από το 90% σημαίνει ότι δεν μπορούν πλέον να απορροφήσουν περιστατικά».

Η κατάσταση στη χώρα

Ταχύτατα εξαπλώνεται και στην Ελλάδα η μετάλλαξη Όμικρον, αν και οριακά ακόμα επικρατεί στην κοινότητα η Δέλτα, με αποτέλεσμα τα κρούσματα κορονοϊού να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Το μεγάλο «αγκάθι», ωστόσο, αφορά την πίεση που ασκείται στο Σύστημα Υγείας, για αυτό και η κυβέρνηση ήδη προχωράει σε νέα δέσμη μέτρων για να αναχαιτίσει ένα ακόμα κύμα της πανδημίας.

Την Παρασκευή (07.01), ανακοινώθηκαν 29.334 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, ενώ δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν 78 ακόμα θάνατοι και 632 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Η Αττική ξεπέρασε και πάλι τα 10.000 κρούσματα ενώ και η Θεσσαλονίκη κατέγραψε πάνω από 4.000, με τη διασπορά να είναι τεράστια σε όλη τη χώρα.

Το infographic του Newsbomb.gr

Κρούσματα infographic 7 Ιανουαρίου
Τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα στις 7 Ιανουαρίου 2022.Newsbomb.gr

Το μεγάλο πρόβλημα στην παρούσα φάση, έχει να κάνει με τις αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Μέσα σε τρία 24ωρα έγιναν 1.831 εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας, οδηγώντας για ακόμα μια φορά τις αντοχές του συστήματος υγείας στα άκρα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, τέθηκε σε εφαρμογή το plan B προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πίεση στο ΕΣΥ από την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα. Ο στόχος αυτού του σχεδίου είναι και η προστασία μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού. Το ειδικό σχέδιο αφορά περισσότερο τα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ σε λίγες ημέρες η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στέλνοντας τα φύλλα επίταξης στους ιδιώτες γιατρούς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.